Hvordan ender seriene i 2021?

Vi har tatt en kikk på lagene som skal i aksjon, og i denne artikkelen finner du våre forhåndstips for seniorseriene i Norge 2021!

Det er 12 lag fordelt på 10 klubber og 3 divisjonsnivå som skal i aksjon. Eliteserien er det høyeste nivået, med 1.divisjon som et mellomnivå og 2.divisjon som det laveste nivået for landets organiserte seriespill for senior herrer. I alle de tre divisjonene er det 4 lag.

I utgangspunktet er det svært lite informasjon som er lett tilgjengelig om lagene. Med et par hederlige unntak har ikke lagene akkurat gått ut med spesielt mye informasjon som er åpent for alle. Vi legge til her at mange vi har vært i kontakt med i 2021 -inkludert flere personer som har tatt kontakt med oss- har vært ytterst imøtekommende og behjelpelige med informasjon. Dessverre har AmFotball.com for tiden svært få i staben som får satt av tid til å proaktivt jobbe med informasjonsinnhenting; vi håper og tror det er en forbigående situasjon etterhvert som nye koster kommer til.

Det har også vært en meget kort og intens forsesongsperiode, og lenge siden sist noen av disse lagene var i aksjon ettersom 2020-sesongen forsvant med Covid-badevannet og 2019 er…ja; lenge siden nå.

Med begrensede ressurser og endrede forutsetninger på personellsiden for kort tid siden har derfor AmFotball.com innhentet litt informasjon her og der, samt fått inn synspunkter fra noen forskjellige kanter. Gjengangeren på det sistnevnte er at en del reserverer seg fra å tippe noe som helst av ymse årsaker, men typisk fordi man rett og slett ikke vet nok om hva lagene kommer til å kunne stå for.

So what; forhåndstips er morro lell, og ikke minst herlig bulletin-board materiale som man enten kan forsøke å leve opp til eller motbevise. I tillegg finnes det et snev av info, så om du ønsker et grovt innblikk så tror vi nok at vi kan hjelpe deg allikevel.

Vi minner også på artikkelen vi publiserte torsdag 02.09.21 om seriespillet, med oversikt over kampene med mer!

Nok snakk, la oss begynne på laveste nivå og jobbe oss opp til Norgestoppen!

2.divisjon

Årets 2.divisjon består av 4 lag. 2 av disse er 2.lag, eller rekrutteringslag om du vil, for klubber som også har lag i Eliteserien. Det sier seg selv at internt i egne klubber har de spillere som gjør at de åpenbart er bedre enn lagene som er fra klubber som kun har lag i 2.divisjon, men utgangspunktet er at klubbene forholder seg til hensikten med 2.lag gjennom å ha en navngitt mengde spillere som ikke er tilgjengelig for klubbens 2.divisjonslag, kun topplaget. Sist vi sjekket i reglementet var denne listen på 20 spillere; om det er justert i løpet av de siste par årene skal vi ikke uttale oss om, men mengden kombinert med hva slags spillerstaller norske klubber normalt opererer med tilsier at det er en porsjon spillere fra Eliteserie-laget som vil kunne dukke opp også i 2.divisjon, men at det ikke utgjør brorparten av de som må gjøre det meste av innsatsen i 2.divisjon.

Det er med dette som utgangspunkt vi rangerer de fire lagene i 2.divisjon:


4

Kristiansand Gladiators stiller med to lag i årets seriespill. Dette er altså 2.laget, det vil si det som forventes å være eldre juniorer, nye rekrutter, avdankede veteraner og en og annen slenger fra Eliteserie-lagets mer rutinerte stall.

For all del; 2.lag kan ta en annen vinkling – det har vi sett mange spesielle varianter av i årenes løp. Men om utgangspunktet er at det er de minst hardtsatsende kombinert med de minst erfarne i makrellbyen, så tror vi at det kan holde hardt til å ende helt på topp i denne divisjonen, selv om det muligens blir en seier mot enten Bulls eller Seahawks.

Ettersom både Lura og Åsane har en kamp mer å spille er det også ytterligere begrenset for Gladiators 2 hvor mange seiere de kan ta, og vi går ut fra at det er antallet poeng i form av seiere som er tellende for tabellen, ikke f.eks. seiersprosent hvor det å ha færre kamper faktisk kan være en fordel for hvor man havner på tabellen.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 4
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 3


3

Det er et langt steg fra Eliteserie-laget Lura var for noen år siden til der laget er nå. Den klareste likheten er uniformen og geografisk plassering; dette er et ungt Bulls som på mange måter har begynt på nytt.

Vi forventer et lag med habil coaching og noen atletiske lysglimt men med behov for erfaring som må læres de kommende årene. Vi vet at mye av stallen som Lura opererte med i Eliteserien er vekke, inkludert at den beste gjenværende spilleren fra den tiden er på utlån hos Kristiansand Gladiators. Da blir det tyngre for et Lura som må basere seg på både mindre erfaring og lavere toppnivå enn de ellers hadde hatt.

Spørsmålet er hvor god progresjon Anthony Durham sitt Bulls har rukket å ha allerede, kontra hva de får i 2022 og 2023. Vi tror som vi har indikert ovenfor at 2021 er en sesong hvor Lura Bulls er et 2.divisjonslag i ordets rette forstand også sportslig.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 3
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 2


2

Som Lura er det et godt stykke fra det Eliteserie-laget Åsane hadde for noen år siden til det de er i dag, men steget er muligens ikke så langt som for Bulls. Ryktene skal ha det til at Sjøhaukene har en stall med en miks av nytt og gammelt, men kanskje mer erfarent enn gammelt – inkludert da spillere som har spilt på klart høyere nivå enn de skal i år.

Åsane Seahawks sin utfordring kan fort bli å få samspillet til å sitte og å ta taktisk gode valg; vi tror troppen holder godt nok nivå til å hevde seg i dette selskapet.

Spesielt på linja er det erfaring og kvaliteter som vil hjelpe Hordalands-laget godt. Når det i tillegg spilles 9-mannsfotball istedenfor 11 (som forøvrig også gjelder i 1.divisjon, utrolig nok) så blir dette en styrke for Åsane både offensivt og defensivt som vil kunne legge grunnlaget for å lykkes også med andre elementer av spillet.

Som ofte er tilfelle med serier hvor 2.lag deltar, så er Åsanes suksess i årets kamper fort vel så avhengig av hvor mange nåværende Eliteserie-spillere de møter som hva de selv leverer. Det er det siste Åsane Seahawks kan gjøre noe med.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 4
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 2


1

Hva slags 2.lag får vi se fra Vikings sin side? Bredden fra 1.laget kan fort spille inn her, i tillegg fikk ikke U19-laget deres anledning til å spille i den svenske serien slik opprinneligt planlagt, og enkelte super-veteraner dukker opp også etter det vi forstår.

Denne kombinasjonen bør gi en bredde i troppen hos Vikings som betyr at 2.laget stiller både mannsterkt og med en del kvaliteter. Vi tror det kan holde til flere seiere enn tap, og det er godt mulig at det også holder til den øverste pallplassen i den laveste divisjonen.

Som Kristiansand Gladiators sitt 2.lag har Vikings bare 3 kamper å sikre seriemesterskapet -om man kan kalle det noe slikt- i 2.divisjon på. Klart; om man vinner 3 kamper av 3, så har det lite å si om et annet lag ender 3-1. Om man ender med 2 seiere og 1 tap kan det imidlertid være mer avgjørende.

Ellers utgjør det ingen spesielt nevneverdig hindring eller ulempe for 2.lagene at det spilles 11-mannsfotball i Eliteserien og 9-manns i 2.divisjon. Trenerstabene bør kunne forvalte det på en helt kurant måte taktisk.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 1
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 1


Det er enighet blant våre forhåndstippere om at Vikings sitt 2.lag fortjener favorittstempelet i denne divisjonen, men ellers er tipsene «all over the place». Det kan skyldes mange faktorer, men tommelfingerregelen fra tidligere er at jo lavere divisjonsnivå, jo mindre informasjon, oversikt og -sorry folkens- interesse er det blant folket. Dermed spiller nok det også inn i hvordan tippingen blir. Et ytterligere element er som klart indikert i teksten ovenfor at 2.lag er et enormt stort usikkerhetsmoment hver gang de opptrer i et serieoppsett; hvordan klubbene deres håndterer dem og prioriterer resultater der varierer ikke bare fra klubb til klubb, men også fra sesong til sesong.

1.divisjon

De 4 lagene i 1.divisjon er alle veletablerte -etter norske standarder- klubber og lag som vi tror hører hjemme på nivået sportslig og som organisatorisk ikke bør ha problemer med å gjennomføre årets høstlige seriespill. Når det er sagt så har 1.divisjon endt opp som 9-manns istedenfor 11-mannsfotball etter ønske fra et av lagene, som de andre lagene godtok. Klart, når du vet at det er stor sannsynlighet for å bli ett lag færre om du ikke godtar noe slikt og det kun er 4 lag i serien så er det neppe lett å si «Nei» til noe slikt. Okke som; det er 9-mannsfotball, noe som først og fremst har den betydningen at lag med store spillerstaller ikke får fullt så stor fordel av det versus lag med små spillerstaller som de ellers ville hatt. Men de får nå ihvertfall kamper istedenfor å ikke få kamper, da.

Kan ett eller flere av disse lagene ta steget opp og forsterke Eliteserien i løpet av et år eller to? Det tror vi er mulig om et par år, ja. Akkurat nå hører de kvalitetsmessig helt sikkert ikke hjemme der, og ville kun gitt en ujevn serie a la det Norge har sett så altfor mange ganger. Vi har en viss tro på at 1.divisjon 2021 ikke blir så ujevn og at det kan være en del kamper her det er verdt å se for den som vil spise noen vafler på tribunene rundt i det ganske land!

Her er vår rangering av hvordan vi tror det ender i 1.divisjon 2021:


4

Tønsberg Raiders Logo

Tønsberg Raiders kan egentlig ende opp hvor som helst i denne divisjonen; de er det laget vi vet aller minst om, bortsett fra at vi vet at de som klubb har jobbet godt og grundig med å legge et grunnlag både rundt det sportslige (som baneforhold) og selve det sportslige som gjør at de på et eller annet tidspunkt får noen virkelig gode utslag av det.

Spørsmålet er om de utslagene treffer nå, eller om det ligger et stykke frem i tid. Vi tror de hører godt hjemme i denne divisjonen, men at de sportslige utslagene kanskje ikke sender dem rett til topps ennå.

Det er dog verdt å merke seg at Tønsberg livestreamer hjemmekampene, i tillegg til å ha et anlegg som er vel verdt å besøke i egen person om man har anledning. Fremtiden er lys sett med amerikansk fotball-øyne hvis man har tilhold i Tønsberg!

PS! Det har blitt hvisket til oss at Raiders har en defensiv linje verdt å følge med på, så hold gjerne øye med det allerede i livestreamen fra Tønsberg allerede seinere i dag!

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 4
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 3


3

En bred tropp, solid klubbdrift, en erfaren og god hovedtrener. Hva kan gå galt? Vel; selv om dette sannsynligvis er den klart største troppen i 1.divisjon i 2021 med opp mot 40 eller mer spillere når smått og stort er lisensiert, så er det ikke sikkert kvaliteten totalt sett når de store høyder.

Det finnes helt klart gode spillere her, kyndig trenerkunnskap, og et system de erfarne spillerne kan. Men det er ikke sånn at man møter lag som ikke har noe av dette selv heller.

Starfighters vil sannsynligvis være et løpsbasert lag angrepsmessig, og vi forventer at det gir utslag i et lag som på begge sider av ballen er tøffe og fysiske å møte. Om man får rotert godt på spillerstallen underveis i kampene vil energinivået kunne holde seg høyere enn flere av motstanderne utover i kampene også.

Lillestrøm vil nyte godt av bredden, og så spørs det om en kort og intens sesong gjør noe slikt til tungen på vektskålen i år. Vi tror ikke det, selv om Starfighters bør bite godt fra seg.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 4
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 3


2

Nidaros Domers logo

Nidaros Domers, som ikke lenger har NTNUI foran Nidaros-delen av navnet, er en godt erfaren klubb med -kollektivt sett- høyt kunnskapsnivå og normalt ganske mye kvantitet og kvalitet å plukke fra når de skal komponere lag som hevder seg. Det har de da også gjort i mange år. I andre år? Ikke helt.

Hva slags år dette blir for Domers gjenstår å se, men slik vi forstår det er det en fin miks av nye og erfarne spillere, trenere som har gjort dette før, og en bred nok stall. Ikke Lillestrøm-bredt, men ikke 12 mann i en minibuss over fjellet-aktig heller. Allikevel er laget bedre tjent med 9-mannsfotball enn 11-mannsfotball, og det er jo det de får servert i årets serie.

Vi er spente på om Trondheims fremste stolthet utenfor sukker-fotballen kan fremvise noen eksepsjonelle talenter slik laget har hatt for vane å bringe frem fra tid til annen tidligere år.

Det kan hende at vi tillegger både laget på #2 og #1 her for mye basert på tidligere meritter, men samtidig tror vi at nettopp tidligere meritter gjør noe for nåværende kvaliteter når spillere og trenere fra fordums tider fortsatt er tilstede.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 2
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 2


1

Olavs Menn har muligens den tynneste stallen i antall spillere, men med topp-kvaliteten de besitter på enkelte posisjoner kan de simpelthen ikke avskrives selv om de potensielt er få spillere.

De kan sitt eget system, har folk med peiling og motivasjonsevne på sidelinja, en QB som får det gjort både i pasningsspill og med beina, og kvalitet nok ellers også til at de vil bite godt i fra seg i dette selskapet.

Generelt sett er tynne tropper en oppskrift på havari i Norge, men det er ikke alltid det er tilfelle, og vi har tro på at det har mindre å si i en kort og intens sesong på høsten enn det ville kunne hatt av effekt når som helst ellers på året. Ingen konfirmasjoner, eksamener eller merkelige ferieavviklinger bør spille inn, og da gjenstår vel bare skade-spøkelset som hindring for at Olavs Menn slår til igjen!

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 1
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 1


Som indikert av forhåndstipsene hersker det liten tvil om at Olavs Menn er favoritter nå før sesongstart, samt at Nidaros Domers ansees som en god nummer to. Det bildet kan måtte justeres allerede seinere i dag når Tønsberg Raiders tar i mot nettopp Nidaros Domers til sesongens aller første kamp. Tønsberg og Lillestrøm får forskjellige plasseringer hos våre forhåndstippere, noe som i våre øyne indikerer at det ikke er en gitt rekkefølge i denne divisjonen.

Eliteserien

Endelig har vi kommet fremt til den serien hvor de aller fleste er ivrigst på å ha forhåndstipsene klare selv også. Det er mye prestisje i å være best i en av verdens minste andedammer; Covid19 setter definitivt ingen demper på akkurat det. En gruppe mennesker følger også den norske serien i diverse roller utenfor klubbene, og en av de som gjør det med mest lidenskap for sporten er mannen bak AmSportsTV; Martin Gusterud. Han har gitt oss et lengre bidrag som vi gjengir i sin helhet nedenfor. Her kan du lese hva han tipper og gir som sine forhåndstips:

Årets Eliteserie blir en av de mest spennende på lenge av flere grunner!

– Ikke bare har vi savnet amerikansk fotball, noe som vil gi stor glede av å få se Eliteserie-fotball igjen! Jeg vet at jeg gleder meg i hvertfall!

– Lagene virker som har hentet inn og utviklet mye bra talenter i år. Såvidt jeg vet så har alle lagene unntatt Trolls hentet inn en eller flere slags type importspillere. Uansett så ser det ut som spillerstallene er fylt opp med talent i år! Om det så er rutinerte Amerikanere, talentfulle europeiske spillere eller norske veteraner så vil de by på mye spenning og uforglemmelige øyeblikk!

I år så blir det ingen NM-tittel kamp, men vi får allikevel kåret hvem som gjør det best gjennom høsten. Her kommer min spådom:

#1 Vikings
#2 1814’s
#3 Gladiators
#4 Trolls

Jeg tror Vikings er det mest balanserte laget med mest generelt talent og coaching. Derfor ser jeg ikke at de blir slått ned fra toppen i år heller. Hos Eidsvoll får vi se 2 stk amerikanske spillere i LB Michael Hall og QB Dustin Hawke som som sier meg at de kommer til å trekke laget opp og gi dem en fighting chance på «Tittelen».

Gladiators er også et lag fylt med talent og bra coaching! De kan fort ende opp på toppen om de får bygget opp moment og ting begynner å gå deres vei. Sist kamp de spilte tapte de 68-13 mot Eidsvoll, så derfor setter jeg Eidsvoll over dem i år.

Trolls har alltid stolt på at de bygger opp sine egne talenter og siden de ikke har hentet inn noe slags importspillere de siste årene så regner jeg med at i år ikke er noe annerledes. Dessverre så har ikke Trolls gjort noe stort av seg utenom noen spennende semifinaler og en seier her og der. Ser ikke for meg at de topper serien i år.

Martin Gusterud, AmSportsTV

Dette var et av flere bidrag vi fikk nå i forkant av seriestart og til denne artikkelen. De andre er av flere forskjellige årsaker stort sett anonyme, eller begrenset til noe så konkret som tippet rekkefølge på lagene ved sesongslutt. Fra de aller fleste var det kun det vi ba om, så takk til dere som bidro med innspill!

Etter å ha kikket på bidragene som kom inn samt foretatt egne vurderinger, er dette AmFotball.com sitt forhåndstips for utfallet av årets Eliteserie-sesong:


4

Vålerenga Trolls VIF logo

Intet lag er bedre posisjonert for å overraske enn Vålerenga Trolls. Den gamle storheten holder stand i øverste divisjon, og er aldri helt uten talent som er en fryd å følge med på. Men…de har ikke vunnet noe NM-gull siden 2003, og de siste 15ish årene har det blitt begrenset med opptredener i finaler og til tider også semi-finaler. Det er ikke noe sluttspill i år, og ikke flere enn 4 lag i serien heller, men det er jo antall seiere vi egentlig snakker om her, og der er Trolls i manko kontra hva de produserte for noen tiår siden når de i perioder pløyde over motstanderne som de ville.

Der er ikke Vålerenga i dag, men samtidig er dette det laget vi vet definitivt minst om i Eliteserien. De kan nær sagt dukke opp med et U19-lag med litt attåt, eller med noe helt eksplosivt nytt i kombinasjon med solide veteraner som fortsatt er der og noen som gjør overraskende comeback. Vi får se, men inntil det viser seg som gull på banen så holder Vålerenga Trolls fjerdeplassen i forhåndstipsene da vi tror motstanden de møter er sterkere enn kvalitetene Trolls selv besitter.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 4
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 4


3

Eidsvoll 1814s Logo

Flere av forhåndstipsene vi har fått fra andre peker på Eidsvoll 1814s på en andreplass. Det er særlig de to importene Dustin Hawke Willingham på QB og LB/RB Michael Hall som er begrunnelsen for at man har tro på at grunnlovsmennene vil ende opp tett på en tittel.

Når vi allikevel setter dem på tredjeplass i forhåndstipset så er det fordi vi vurderer et annet lag som hakket sterkere på papiret. Neida; kampene spilles ikke på papiret. Men forhåndstips er teori, og så er praksisen det som faktisk foregår på banen. Det er der Eidsvoll 1814s under sin nye hovedtrener Kris Ceballos skal vise at de er laget som de har vært i mye av de siste 20 årene.

Vi tror at mye vil avhenge av bredden i troppen i kombinasjon med at det må være flere lokale kvalitetsspillere som står fram i tillegg til de to importene. Da kan dette gå helt til topps, men inntil videre holder vi Eidsvoll 1814s som en outsider.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 3
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 2


2

På andreplass har vi plassert laget som definitivt hadde mest hype rundt seg i løpet av våren; Kristiansand Gladiators. De annonserte signering etter signering av spillere fra ymse deler av både Norge og andre steder, og fra andre hold ble det spøkt med at det neppe ble mye spilletid på de som faktisk bor på Sørlandet. Nuvel, så bredt ble det ikke, selv om Kristiansand faktisk stiller med et 2.lag for sikkerhets skyld.

Det er ingen tvil om at det vil være mange gode spillere på banen for Gladiators i høst, og med Leo Billgren ved det sportslige roret på kampdag går man seg neppe vill i å underprestere så altfor mye heller. Skjønt; hvor mye treningstid har man fått sammen? Tja – et motspørsmål kan være: Hvor mye treningstid har de andre lagene fått sammen uansett da? Nettopp; det kan være at man faktisk blir mindre truffet av at ikke alle spillerne bor lokalt enn det man ville vært i et normalår.

Vi tror Kristiansand Gladiators har for mye talent til å ikke hevde seg i år. Noen førsteplass får de ikke utdelt her når et annet lag har vunnet 5 4 strake NM på rad og såvidt vi vet ikke har falt sammen siden sist de spilte sesong; førsteplassen må Gladiators selv forsyne seg med på banen.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 3
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 2


1

Ja, så var vi her igjen da. Sist Oslo Vikings ikke vant det som er verdt å vinne hadde Barack Obama 2 år igjen av sin siste periode som President i USA. I pausen på NM-finalen 2015, som gikk på Frogner stadion og hvor Vikings var tilstede som tilskuere, stod daværende hovedtrener Jesse Alderfer og holdt en flammende tale om at Vikings hørte hjemme i NM-finalen, og at de skulle være der neste år. Som sagt så gjort, og siden har de forblitt på toppen.

Nå er det altså halvannet år siden sist sesong, men lite tyder på at ikke Oslo Vikings blir å regne med. Utover sommeren og høsten har laget presentert en god porsjon av spillerne på sosiale medier, og signalet er tydelig: Vikings har et lag å regne med, hvor det finnes både erfaring, ungdommelighet og atletiske evner.

Med hovedtrener Derek Mann og en erfaren stab rundt ham vil det neppe bli mangel på forberedelser til kampene, og når U19-laget ikke har kamper i Sverige allikevel er bredden ytterligere forsterket. Nå tror vi forsåvidt at det sistnevnte påvirker 2.laget mest, men strengt tatt bør jo det også påvirke 1.laget og spillere som kan konsentrere seg om innsats og energi der versus å også bidra i 2.divisjon.

Laveste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 1
Høyeste plassering blant forhåndstipsene vi har hentet inn: 1


Dett er dett: Vi tror Oslo Vikings får kvalifisert motstand i 2021, men at de er gode nok til å ta skalpene som må tas for å lykkes med å ende som #1 nok en gang. Vi har vanskelig for å se for oss at Vålerenga Trolls kaprer det hele, men både Kristiansand Gladiators og Eidsvoll 1814s er lag som forhåndstipsene vi har fått inn indikerer at flere forskjellige mennesker i amerikansk fotball-miljøet tror kan vippe Vikings av tronen på en god dag.

Uansett hvordan det går benytter vi anledningen til å ønske alle involverte i årets seriespill lykke til med sesongen! Vi gleder oss til å følge med, og vi minner om at AmFotball.com tilbyr en god og enkel plattform for publisering av artikler, kamprapporter, synspunkter et cetera som alle kan benytte!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x