NFL Draft: College All-Star kampene rangert

 

MoH Bowl 2014 gameaction 02

Om noen måneder, i månedsskiftet april/mai, er det klart for NFL-draften hvor lagene henter inn spillere fra college i løpet av 7 runder fordelt på 3 dager. Draften er den aller vanligste formen for rekruttering av nye spillere inn i NFL.

For en spiller er det gull verdt å bli valgt tidlig i NFL sin draft – jo tidligere, jo bedre. Når det er sagt, så er det ofte gull verdt å bli draftet i det hele tatt – ihvertfall kontra å ikke bli det. Mens mange tusen konkurrerer om å ende opp som et draftvalg, er det kun 256 spillere pr. år som får oppleve det.

Med dette som bakgrunnsteppe er det derfor sterk konkurranse om å vise seg frem godt nok, slik at muligheten for å bli valgt, og valgt tidlig, er størst mulig.

En av disse mulighetene er all-star kampene som spilles etter at college-sesongen, inklusive Bowl-kampene og det nasjonale mesterskapet, er ferdig. Dette er kamper hvor de beste fra USA får anledning til å vise seg frem. Det finnes flere slike All-Star kamper; i praksis er det 4 av dem som betyr noe med tanke på NFL. Disse er:

  1. Senior Bowl
  2. East-West Shrine Game
  3. NFLPA Collegiate Bowl
  4. Medal of Honor Bowl

La oss kikke nærmere på disse:

 

Senior Bowl logo 2015

SENIOR BOWL

76 spillere fra 2014-kampen endte opp på NFL-rostere ved sesongstart 2014

Dette er utvilsomt den største av dem alle når vi snakker om fra-college-til-NFL All-Star kamper. Den trekker de beste spillerne, høyest seertall, størst mediadekning, og ikke minst: Alle NFL-lagene har dusinvis av sine scouter/GM/trenere/annet personell tilstede for å overvære det hele.

Kort fortalt: Er du blant de aller beste, så er det denne All-Star kampen du vektlegger mest. Skal du bare delta på én (som de fleste gjør), så er det denne du vil delta på.

NCAA Football: Senior Bowl
Fra fjorårets Senior Bowl. Foto: Derick E. Hingle – USA TODAY Sports

Senior Bowl har ganske lange tradisjoner; den første kampen ble spilt i 1950, og opp igjennom årene har svært mange fremtidige stjerner vært innom dette arrangementet før de endte opp som proffer.

Det er verdt å merke seg at selve kampen bare er ett aspekt ved det hele: Det er en hel uke med trening før den tid, og sjelden ser man sidelinjer som er så fulle av store trenernavn som under Senior Bowl: Alle NFL-lagene er tilstede for å sjekke ut spillerne, og stiller med de store kanonene innen talentevaluering og coaching.

Senior Bowl practice sideline 2015
Sidelinjen under trening i Senior Bowl-uka

Ikke bare foregår det ting på treningsfeltet; det er haugevis av intervjuer også. Dette er en sjanse for NFL-lagene til å bli kjent med personene i tillegg til å se hva de står for på banen. Det sistnevnte har de haugevis av kampfilmer å evaluere ut fra; det førstnevnte har de stort sett bare annenhånds-informasjon om før Senior Bowl.

Senior Bowl er uten tvil den viktigste av All-Star kampene som spilles før de som deltar kjemper om en plass på NFL-rostere for første gang. Årets Senior Bowl går 27.januar, og vises bl.a. på NFL Network.

 

 

EWSG

EAST-WEST SHRINE GAME

36 spillere fra 2014-kampen endte opp på NFL-rostere ved sesongstart 2014

Av de 4 store er dette den eneste med et internasjonal tilsnitt: Hvert år siden 1985 har denne kampen også hatt med 2-4 spillere fra den kanadiske universitetsligaen.

East West Shrine Game 1925
Fra den første East-West Shrine Game

Som du skjønner snakker vi altså om en All-Star kamp som har eksistert en stund. Faktisk lengst av dem alle; i 1985 var det 60-årsjubileum! Jepp; denne All-Star kampen har altså eksistert siden 1925. I mange år var det den største og viktigste sådanne, men den rollen har blitt overtatt av Senior Bowl så det holder.

Det sistnevnte kan arrangøren i stor grad takke seg selv for; mens de andre All-Star kampene har jobbet aggressivt for å posisjonere seg, har East-West Shrine Game stolt på sin alder og ærverdighet, og ikke vært like markedsrettet opp mot spillerne. Over tid har det ført til at de er forbipassert av én, og kanskje snart to, andre aktører.

East West Shrine game 2015 action

På den annen side har East-West Shrine Game, som altså har 90-årsjubileum i år, hatt et vedvarende fokus på gode formål – som logoen deres også bærer preg av. Det fenger nok ikke unge fremadstormende spillere med fokus på egen karriere i like stor grad som arrangørene.

Rosterne er allikevel stappfulle av spillere fra store skoler, men godt iblandet solide spillere fra mindre skoler på øverste college-nivå. Noen få fra enda lavere nivå er det også gjort plass til. I 2014 endte 36 av spillerne opp med å bli draftet. Det er en anseelig mengde, men allikevel langt færre enn i fordums dager.

 

 

CollegiateBowl_Thumbnail

NFPLA COLLEGIATE BOWL

22 spillere fra 2014-kampen endte opp på NFL-rostere ved sesongstart 2014

Noen vil faktisk allerede plassere dette som den nest viktigste all-star kampen, til tross for at vi snakker om en kamp som først ble spilt i 2012. Faktum er allikevel at den har passert East-West Shrine Game i interesse på noen nivå, og har nærmet seg kraftig i kvalitet.

NFLPA Collegiate Bowl hit 2015

NFLPA er altså spillerforeningen i NFL, og det kan ansees som noe pussig at de melder seg på som en aktør i dette landskapet, men det har de altså gjort. I tillegg har de fort blitt en populær aktør, blant annet fordi trenerne og andre hjelpere involvert er av meget høy kaliber. Lagenes hovedtrenere i år var f.eks. Mike Martz og Mike Holmgren. Assistenter som hjelper til inkluderer NFL-spillere av høy kaliber, inklusive fremtidige Hall of Fame-folk. Det lokker gode spillere til kampen, mens antallet NFL-personell som er tilstede gjør at agentene til de fremtidige NFL-spillerne også vil ha sine spillere invitert til denne kampen.

Denne kampen, som de andre 3 vi omtaler, har en TV-avtale. Dette er allerede den nest-mest sette av dem – kun et par hundre tusen i seertall bak Senior Bowl, og godt foran East-West Shrine Game.

Vi kommer tilbake til årets NFLPA Collegiate Bowl i et innlegg kl. 17 i dag 🙂

 

 

MoH Bowl logo

MEDAL OF HONOR BOWL

7 spillere fra 2014-kampen endte opp på NFL-rostere ved sesongstart 2014

Denne er av svært ny dato, og er bare inne i sitt andre år. Det har vært flere døgnfluer før den, og forsåvidt også flere som har holdt ut lengre men som allikevel ikke har greid seg.

Med så kort historie er det naturligvis vanskelig å si hvordan Medal of Honor Bowl vil greie seg i lengden, men den er verdt å notere seg fordi de har en TV-avtale, arrangøren har gode NFL-kontakter, og de tross alt hadde 3 draftvalg blant de som spilte første året (2014).

MoH Bowl 2014 gameaction 01

Hvis vi ser på rosterne, består de stort sett av spillere fra de mindre NCAA FBS-skolene, ispredd noen fra lavere nivå, og en del linjemenn også fra større NCAA FBS-skoler. Det finnes også skill-posisjonsspillere fra de beste skolene, men det kan nevnes at eksempelvis QB Ryan Williams fra University of Miami var en backup der som knapt fikk spilletid etter at han havnet hos Hurricanes (han spilte freshman-året for University of Memphis, hvor han var starter).

Vi skal legge til at Williams egentlig skulle vært starter hos Miami i år, men ble skadet svært tidlig i sesongen. I årets Medal of Honor Bowl endte han opp som MVP, og så utvilsomt ut som en potensiell NFL-QB.

 

Linker til mer info:

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x