Nidaros Domers 2015 – kampen for en sluttspillplass

Logo Domers

Fakta

Lag: NTNUI Nidaros Domers
Hjemmebane: Dødens Dal, Trondheim

Plassering 3 siste år:

  • 2014: #6 av 6
  • 2013: #4 av 6
  • 2012: #5 av 5

 

FJORÅRET
Med en seier og seks tap ble det en resultatmessig skuffende sesong for Nidaros Domers i fjor. Seieren kom med 3 poengs margin mot bunnrivalene Vålerenga Trolls. Til tross for dette hadde Domers et håp om sluttspillplass helt frem til siste serierunde, men et tap mot Oslo Vikings sendte dem hodestups ut av det gode selskap. Domers viste å ha en kompetent angrep men slet med å stoppe motstanderen, spesielt på bakken.

 

ÅRETS LAG

Målsetningen for sesongen er å komme seg til sluttspill; er man først inne i en semifinale så kan alt skje, og jeg tror Domers har det mannskapet som trengs for å sikre sluttspillplass (Edvin Jenssen – leder, Nidaros Domers)

Hovedtrener: Øivind Viktor Jenssen (2. året)

Profesjonelle spillere:

  • Dustin Hawke Willingham (QB, USA)
  • Jack Curry (OL, UK)

Quarterback: Dustin Hawke Willingham (USA)

Nøkkelspillere (ikke-QB):

  • Sondre Vik Furuseth (RB)
  • Øyvind Rein (LB)
  • Nicolai Nørstrud (WR)
Vålerenga Trolls vs Nidaros Domers

HVA VI TROR

Nidaros Domers sier selv de er blitt ett år eldre siden i fjor og det er godt mulig. Gjengen er samlet, de har en stor stall og nøkkelspillerne er tilbake. Vi forventer å se Domers sitt spread offense orkestrert av Dustin Hawke Willingham i et angrep der pasninger er brød og smør, mens løpene gir variasjon. I forsvar er vi spent å se. Domers har vært effektive før i en 3-3 eller 3-4 variant med aggressive blitsende linebackere, men spørsmålet er om defensive linjen er for svak til å spille en ren 3’er front. Det er alltid mye spørsmål forbundet med Nidaros Domers, men tradisjonelt har de vært utsatt for en stor grad av utskiftninger og mangel på kontinuitet. Dette kan ha forandret seg noe i år.

Løpespill: Sondre Vik Furuseth er tilbake og viktig er det for Domers. Sondre mangler breakthrough fart til å bryte de lange dype løpene, men det tar han igjen ved å skape 5 yards på egenhånd mot et helt defense. Han var utrolig viktig for Domers i fjor og blir det i år også. Et viktig tillegg for Domers er at Furuseth nå har dybde i noe ukjente spillere som Bjørnar Bergersen og Henrik Støren som kan tillate Furuseth å få nødvendige pauser. I fjor beviste også Willingham at han kan løpe ganske effektivt selv. Domers offensive linje er ledet av landslagscenter Leif-Oskar Lindvik. Rundt ham har han en blandet gruppe av erfarne og uerfarne spillere, supplert med britiske 19 åringen Jack Curry som egentlig skulle spilt for Köln Falcons i GFL før laget trakk seg. Vi tror Domers kan bli farligere på bakken enn tidligere da de har spillere som kan skape mye på egen hånd, men i et spread offense bak en noe ujevn offensliv linje er det usikkert om de evner å dominere.  Karakter: B.

Pasningsspill: Domers har muligens den beste quarterbacken i Norge i Dustin Hawke Willingham. Willingham er en tradisjonell gunslinger som kan fyre ballen raskt og freidig overalt på banen, noen ganger for raskt og forårsaker interceptions. Men hvem skal ta i mot ballen? Nicolai Nørstrud viste stort talent i fjor, men forsvant noen ganger helt vekk. Det hersker litt usikkerhet rundt hvor mye raske Johan Magnusson skal delta, men han kan bli en viktig brikke. Slot receiver Joakim Krabbe er inne i sitt tredje år og blir svært viktig for Domers om pasningsangrepet skal ha en vertikal og horisontal dimensjon. Resten av navnene til Domers virker ukjente men samtidig er det her laget har dybde, og Domers selv legger vekt på at det er en gruppe med mye talent. Vi har en snikende følelse av at det er hos Domers de ukjente receiverne vil hevde seg. En ujevn offensiv linje kan føre Willingham ut på løpeturer på viktige og nødvendige passingdowns og vil trekke ned effektiviteten. Dette kan bli svært effektivt og morsomt å se på men kanskje ikke konsistent nok? Karakter: B+.

Domers
Foto: Mikkel Walle

Løpeforsvar: Defensiv linje var kanskje den svakeste enheten til Domers i fjor. Domers selv mener enheten er styrket men vi mangler profiler her selv om rapportene tilsier at det er både mer dybde og mer erfaring enn i fjor. Også på linebacker virker det tynt. Evig solide Øyvind Rein er tilbake som middle linebacker og det er viktig, men tapet av den robuste finnen Leevi Stenbäck vil merkes. Domers har alltid spilt tøff og hard fotball og får nok opp erstattere som kan fylle inn, men vil mangle nødvendig erfaring på dette nivået. Karakter: C.

Pasningsforsvar: Denne enheten var helt gjennomsnittlig i fjor, selv om vi ble kjent med en av Norges beste safeties i Kristian Bjørnsen. Men skal Domers være effektiv i denne delen av spillet må det fylles opp bedre. Benjamin Hanssen er sårt tiltrengt forsterkning fra Vålerenga Trolls som har noen år på baken. Samtidig vet vi at starter Thomas Tandberg Simonsen har gått andre veien. Men med en svak defensiv linje som ikke vil makte å sette stort press på QB kan dette også i år bli litt for tynt, og Domers må først og fremst basere seg på uerfarne spillere med begrenset dybde. Karakter: C-.

Special Teams: Domers påstår selv de fokuserer mye på special teams i år. De har flere spillere som kan være effektive returspillere. Long-snapping ser ut til å være i orden men vi er usikker på hvem som skal sparke ballen. Likevel, at laget legger inn mye forberedelser i denne delen av spillet skal de få honnør for. I fjor var dette en del av spillet Domers slet med, men vi forventer forbedring i år, selv om profilene er ukjente. Karakter: B-.

Trenerstab: Nidaros Domers er også i år ledet av norske og ukjente Øivind Viktor Jenssen. Jenssen er ikke fulltids-trener men har god støtte i lagets veteraner og erfarne spillere. Jenssen har nok først og fremst en koordinerende laglederrolle samt special teams koordinator mens angrepet blir styrt av Dustin Hawke Willingham og defense styrt av Øyvind Rein. Trenerstabmodellen til Domers virker ganske flat, og får ut mye fra lagets veteraner og kollektive kompetanse. Det trekker litt ned at det stort sett er spillende trenere. En viktig fordel er at det er mye kontinuitet i disse trenerne – de har jobbet sammen i flere år og vil kjenne laget og forbedringspunkter svært bra. Domers sine trenere kan sine saker bra, men de mangler en dedikert erfaren trener, gjerne med internasjonal erfaring, slik vi ser alle de andre lagene har. Karakter: C+.

Lagsammensetning: Domers rapporterer en forholdsvis stor stall med over 40 spillere. Den virker komplett til å kunne gjennomføre en serie, og inneholder spennende navn. Stallen er dog litt svak på dominerende profiler og svært utsatt for skader på Willingham, Furuseth eller Rein. Rookiesene har som oftest litt mer erfaring enn rookies generelt etter en sesong med Domers Football League, og dette gir rookies i Trondheim bedre forutsetninger enn ferske rookies i andre lag.  Karakter B-.

Domers portrettbilde

Konklusjon: Nidaros Domers sier selv året i år er et slags andreår: i fjor fikk de inn mange ferske spillere og nye kombinasjoner i alle lagdeler. I år har de ett år mer erfaring. Oppkjøringen rapporteres å være bedre enn tidligere, og kontinuitet i laget kombinert med en mer fokusert sesongoppkjøring kan virkelig bety en forskjell for en sesong. Men vi kommer ikke unna at dette laget er svært utsatt for skader på nøkkelspillere, mangler kvalitet på viktige posisjoner i forsvaret og vi tror derfor Domers må kjempe hardt og vinne nøkkelkampene for å nå sluttspill i år.

Totalkarakter: C+.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x