Vålerenga Trolls 2015 – Tar de Oslo tilbake?

Logo Vålerenga Trolls

Fakta

Lag: Vålerenga Trolls
Hjemmebane: Jordal, Oslo

Plassering 3 siste år:

  • 2014: #5 av 6 (1.divisjon)
  • 2013: #1 av 5 (2.divisjon)
  • 2012: #7 av 7 (1.divisjon)

 

FJORÅRET
Vålerenga Trolls var i fjor tilbake etter ett år i 2.divisjon. Et nytt program var etablert med stor grad av positivitet under Scott Boers ledelse. Trolls ble spådd ned og hjem i sin første sesong, men leverte bedre enn forventet med en overbevisende seier over Lura Bulls og en overraskende overtidsseier mot Eidsvoll 1814s. Trolls to-touchdowns tap mot Oslo Vikings på 16.mai i fjor ble avgjørende for at Trolls ikke nådde sluttspillet.

 

ÅRETS LAG

We’re a blue-collar, hard-working, earn-everything-we-get type of team (Scott Boer, hovedtrener )

Hovedtrener: Scott Boer (USA, 3. året)

Profesjonelle spillere: Ingen.

Quarterback: Atle Haaland og Kasper Tveter

Nøkkelspillere (ikke-QB):

  • Tron Christian Enersen (LB)
  • Petter Thorp (WR)
  • Haakon Rønning (WR)
Eidsvoll 1814's vs Vålerenga Trolls

HVA VI TROR

Vålerenga Trolls er for alvor en utfordrer i årets liga. Med en svært stor stall med spillere, et av landets mest seriøse treningsprogram og en positiv men no-bullshit holdning til sporten ønsker laget å ta opp kampen. Men greier de det uten importer? Vi forventer å se Trolls i et 4 receiver sett spread offense som utnytter soneløping og jet sweeps, mye likt fra i fjor. Defensivt blir det spennende å se hvilke endringer de eventuelt gjør. Vi forventer en 4-manns defensiv linje og spørsmålet er om de har gått fra å være høyrisiko og aggressive jagere til et mer bend-don’t-break forsvar som gjerne gir opp 5 yard fremfor å få store spill mot seg.

Løpespill: Sentrale kilder i Trolls fortalte oss at en av fjorårssesongens store kometer, Eirik Arnesen, ikke spiller i år, da han befinner seg i Italia. I hans sted skal Anders Nygaard og Kristoffer Løken ta ansvar. Men nå har Trolls likevel meldt inn Arnesen blant de 20 dedikerte Eliteseriespillerne sine, noe som betyr at han er lisensert av Trolls. Arnesen utgjør en viktig forskjell, da han nærmest egenhendig avgjorde kampen mot Eidsvoll på overtid i fjor. Vi kan forvente soneblokking og stretchspill, som setter krav til samspillhet fra offensiv linje. Vi vil nok også se enkelte jet sweeps hvor receivere blir balløpere, noe Marlon Hylton var svært god til. Trolls rapporterer at de føler seg komfortabel med dybden på OL men enkelte utskiftninger har det vært. Vi tror dette er en OL helt på jevne. Trolls vil evne å flytte ballen i normale situasjoner men vil slite i åpenbare løpesituasjoner da de ikke vil makte å dominere line of scrimmage når det trengs. Det er mye usikkerhet her. Karakter: C.

Pasningsspill: Trolls har muligens den beste receivergruppen tilgjengelig i Petter Thorp, Haakon Rønning og Marlon Wayne Hylton. De viste i fjor at de evnet å strekke angrepet vertikalt og horisontalt, med fysikk og høyde som kan utmatche de fleste defensive backs. Det vi er svært usikre på er de unge quarterbackene Atle Haaland og Kasper Tveters evne til å distribuere ballen i kampsituasjon på en stabil måte gjennom kampen. Ikke misforstå, vi tviler ikke på de unge quarterbackenes potensiale; dette er to av Norges aller mest talentfulle quarterbacker kontinuerlig opplært av Norges QB trener Scott Boer. Men vi tar høyde for deres manglende kamperfaring som er nødvendig for at QB’er kan ta riktige split-second beslutninger. Karakter: B-.

FNL Vikings vs Trolls 2014 Arnesen løp - foto Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Løpeforsvar: Trolls blir veldig avhengig av veteran Per Helliksen som er en av Norges klart beste spillere på defensiv linje. Vi vet at Trolls har flyttet en del større skrotter for å demre opp og plugge gaps. Bak dem står Tron C Enersen klar for å stoppe det som skulle komme. Trolls har stor tro på junior Patrick Røthe til å supplere, men i dybden kan det virke tynt. Karakter: B-.

Pasningsforsvar: Trolls har vært flinke (kanskje litt for aggressiv?) til å blitze, og vi tror de kan fortsatt evne å legge press på motstanderens quarterback. I secondary ser det derimot langt mer positivt ut i år. Trolls stiller med tre spillere fra landslaget i Stian Hyttebakk, Anders Jerven and Christoffer Delgado. Spesielt Jerven husker vi fra i fjor var dominerende mot Eidsvoll 1814s. Erfarne Anders Nygaard er dedikert til runningback i år, men vil nok kunne tilføre denne lagdelen nødvendig erfaring ved behov. Dette er en ung og talentfull enhet vi har tro på med en klar oppside. Men først må den bevise hva den står for. Secondary vil bare få begrenset med hjelp fra defensiv linje på pass rush. Karakter: B+.

Special Teams: Vanskelig å si. Men uten en tydelig kicker, mangler sin kick returner fra i fjor i Eirik Arnesen og noe trøbbel med snap på punt tror vi kanskje special teams blir akilleshælen for Trolls. Karakter: C.

Trenerstab: Scott Boer er fulltidstrener og legger ned skjorte og sjel i det han gjør. Han er smart i valgene han tar utfra spillergruppen han har tilgjengelig. Som kommunikator sprer han mye positiv energi. I Terje Pedersen og Thomas Frausing har han to svært erfarne og dedikerte trenere som begge kunne tatt hovedtrenerjobber i andre klubber. Savnet av Armando Zuniga som flyttet til USA i fjor er nok stort, spesielt blant wide receiverne. Dette indikerer at det gjerne er en litt for liten trenerstab på en så stor gruppe spillere. Karakter: B.

Lagsammensetning: Trolls har en stor spillerstall – om lag 65 spillere. Mange har juniorerfaring, men samtidig tipper balansen i laget mot uerfarent i forhold til 1.divisjon. Erfarne profiler er til stede, men om enn noe få. Trolls vil nok ikke få skadeproblemer og må heller ikke spille iron-man football men har samtidig litt for få erfarne profiler eller playmakere å ta fra. Karakter B+.

Vaalerenga Trolls vs Lura Bulls

 

Konklusjon: Totalt sett tar nok Trolls et helt klart et steg frem fra i fjor. Men forventningene er desto større også. Men Scott Boer vil savnes på banen. Trolls tviholder på langsiktig satsing uten å hente inn spillerimporter. Samtidig føler vi gjerne at det er akkurat to dominerende importspillere dette laget mangler for å kunne ta steget helt opp: En erfaren QB og en dominerende defensiv boksspiller. Samtidig ville importspillere muligens krasjet den kulturen de prøver å bygge og skulle Trolls sin langsiktige satsing føre til et NM gull vil det nok smake ekstra godt og stilne kritikere som meg. Trolls har en reell sjanse til å nå sluttspill i år. Enkelte vil si at Trolls er moden nok til å være best i Oslo! Men da må nøkkelkamper vinnes. Og for at det skal skje må flere av talentene stå frem og realisere sitt potensiale i rekordfart.

Totalkarakter: B-.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x