Tidenes beste spillere: Bergen Storm

 

Logo Bergen Storm

I denne artikkelen ser vi nærmere på de aller beste spillerne som har vært innom Bergen Storm. Selv om de for tiden befinner seg i 2.divisjon, så har de en lang historie med mange år på vårt øverste nivå. Det er derfor naturlig å ta dem med når vi presenterer tidenes beste hos våre fremste klubber. Her har du tidenes beste hos Bergen Storm; veiet, målt og rangert!

 

HVORDAN ER RANGERINGEN GJORT?

Vi har fått synspunkter fra noen av de mest kunnskapsrike personene som har vært med i Storm i årenes løp, og som kjenner klubben svært godt. Disse har hver for seg gitt oss sin liste over det de rangerer som de 5 beste norske og de 5 beste importene som har vært hos Bergen Storm. Vi har deretter aggregert dette opp til én liste, som utelukkende er basert på de synspunktene vi har fått – vi har altså ikke selv synset rundt det. Derimot har vi tatt noen avgjørelser ved «tie breakers», men dette finner du adressert der hvor det er tilfelle.

Vi har satt opp lista, og du finner i tillegg til navn på spilleren og informasjon om vedkommende (inklusive posisjon), også en score bak navnet. Man får 5 poeng for å være #1 på et jurymedlems liste, 4 poeng for å være #2, 3 poeng for #3, 2 poeng for #4, og 1 poeng for å være #5. Dette blir summert opp basert på antall stemmer, og deretter delt på antallet som har stemt. Maks poengsum man kan få blir da 5,00 (som betyr at alle stemmeberettigede har hatt vedkommende som #1 på sin liste). Hvis du lurer på mer rundt hvordan vi har kommet frem til listene og poengsum med videre, så anbefaler vi å se artikkelen vi presenterte forrige måned:

 

5 BESTE NORSKE SPILLERE

Vi begynner med å presentere de som er kåret til de 5 beste norske spillerne som har vært hos Bergen Storm:

1. Tor-Arne Torsvik (3,50). LB/RB/DL.

Tor-Arne Torsvik på gullstol 2002 - foto Roar Skripeland
Tor-Arne Torsvik: Defensiv MVP mot Sverige 2002. Foto: Roar Skripeland

Torsvik kom opp gjennom Storms egne juniorrekker, samt et år på Hillcrest high school som en god del juniorspillere i Bergen opp igjennom årene. Allerede på U19-nivå var han en dominerende spiller på en rekke posisjoner, og den joviale karen har blitt værende i Storm som en vesentlig del av kvaliteten i laget gjennom mange år. Tor-Arne Torsvik har ikke bare representert Bergen Storm, men også landslaget. I 2002 deltok han på A-landslaget som konkurrerte i Nordisk Mesterskap i Danmark. Det gikk ikke særlig bra for et svært underbemannet norsk lag, men Torsvik gjorde sine saker så skarpt i kampen mot Sverige at han ble kåret til kampens defensive MVP – helt fortjent!

Mens han tidligere figurerte mest på linebacker og gjerne en del på runningback/fullback, har årenes løp og litt ekstra vekt gitt en pondus som har passet bra på defensiv linje. Det er ikke få lag som har fått smake på hans destruktive kraft på banen, men mange har også fått møte hans vinnende vesen av banen. Det har vært en ypperlig kombinasjon for Storm, og Torsvik er en av de viktigste kulturbærerne for klubben. Det blir belønnet med en velfortjent 1.plass som tidenes beste norske spiller hos Bergen Storm.

 

2. Eskild Risnes (2,50). DE/TE. Tar 2.plassen foran Hallvard Hollevik pga. flere stemmer.

Når man snakker om den beste forsvarsspilleren i de tidlige årene av Bergen Storm sin eksistens, så er #99 Eskild Risnes en bauta som står støtt i minnene til både mot- og medspillere. Den defensive linjemannen skapte til tider kaos hos angrep som gjestet Bergen, og han tok gladelig med seg de samme egenskapene på besøk når Storm gjestet andre lag rundt om i landet.

Den nå Trondheimsbosatte Risnes huskes spesielt godt blant Storms eldre garde. De fleste av dem vil nok utvilsomt huske ham som en av de absolutt beste spillerne de hadde æren av å være på banen med. Det mente såpass mange også utenfor Bergen, at Eskild Risnes ble en del av forbundets All-Star lag ved 15-årsjubileumet, som 1 av 2 fra Storm som ble utvalgt (den andre var safety Atle Mølholm).

 

3. Hallvard Hollevik (2,50). RB.

Hallvard Hollevik - foto Arild Hauge
Hallvard Hollevik. Foto: Arild Hauge

Nok et av Hillcrest Comets-produktene som fikk testet sporten på high school-utveksling i USA, og deretter tok med sitt ikke ubetydelige talent tilbake til Bergen og norsk amerikansk fotball via Storm. Hallvard Hollevik var en runningback med gode atletiske egenskaper, og som tilsynelatende gled gjennom motstandernes forsvar. Han hadde bra hurtighet, god størrelse, og en eksepsjonell evne til å å finne åpningene i defense etter å ha fått ballen. Noe treningsfantom fikk vi aldri inntrykk av at han var, men å levere på kampdag – det kunne han.

Hva Hallvard Hollevik kunne gjøre på kick return får du et godt eksempel på 1:20:20 ut i denne kampfilmen hvor Norge U19 spiller mot Finland U19 i 1999:

Norway vs. Finland NJC 1999

 

4. Erik Nødtvedt (2,00). WR.

Storms Erik Nødtvedt
Foto: Eivind Kalstø

Nødtvedt, som også har rukket en tur innom både Oslo Vikings (2009) og Lura Bulls (2014), er enda en av spillerne som har gått gradene gjennom en nå ikke-eksisterende juniorvirksomhet, og et klart bevis på hvordan talent som ivaretas kan utvikle seg til noe svært mye bedre enn der det begynte. Erik Nødtvedt er kjent for sine meget gode mottaksevner, samt en generelt god forståelse av receiver-posisjonen. Han har i mange år vært en garantist for at Storm kan skape offensive yards, og så lenge noen kan få ballen i nærheten av ham, så vil sjansene for et mottak være svært store.

Erik Nødtvedt har også vært med i landslagssammenheng, for flaggfotball-landslaget og U19-landslaget. Nå til dags er han litt for gammel til det sistnevnte, men fortsatt ung nok til å være en sentral spiller for Bergen Storm på banen, og erfaren nok til å være en viktig støttespiller for klubbens fortsatte eksistens av banen.

 

5. Arild Hauge (1,50). RB.

Arild Hauge vs Domers

Vi har tidligere i lista hatt oppe den defensive linjemannen Eskild Risnes, men hvis vi skal finne frem en av tidligere tiders beste angrepsspiller for Bergen Storm, så er runningbacken Arild Hauge navnet verdt å nevne aller først. Hauge bidro også som forsvarsspiller, men det er som runningback han vil bli husket. Han spilte mange gode kamper for Storm i den posisjonen, og sørget utvilsomt for å gjøre dem langt mer konkurransedyktige enn Bergenslaget hadde vært uten ham. Arild Hauge var også en av de to startende tailbackene i All-Star kampen 1999.

 

5. Carlos Cheuquen (1,50). LB.

Carlos Cheuquen - foto Eivind Kalstø
Foto: Eivind Kalstø

Cheuquen-brødrene er et kjent begrep for alle med litt fartstid i norsk amerikansk fotball, ihvertfall om man er fra Bergen sitt amerikansk fotballmiljø, eller har deltatt i landslagssammenheng. De to gutta med aner fra Chile, Alexis og Carlos, er begge svært atletiske og gode spillere. Det er Carlos Cheuquen som har funnet veien inn på topp 5. Linebackeren er allsidig nok til å ha vært aktuell for U19-landslaget som Quarterback, men å ha endt opp som U19-landslagets startende fullback. På Bergen Storm har han også bekledd en lang rekke roller, men de fleste tenker nok på ham i dag som linebacker.

Uansett posisjon har juniorproduktet fra egne rekker vist en eksepsjonell evne til å produsere, og det til gangs. Han er ennå ganske ung, og vi er ikke i tvil om at Carlos Cheuquen vil kunne fortsette å skape store spill og viktige prestasjoner uavhengig av hvilken posisjon han skal spille, og uavhengig av hvilket nivå Bergen Storm spiller på.

 

Andre som fikk stemmer: LB Rune Danielsen (1,00), RB/LB Alexis Cheuquen (0,50).

 

 

5 BESTE IMPORTSPILLERE

Bergen Storm begynte forholdsvis sent når det gjaldt å hente inn importer, og valget om å hente inn betalte krefter har i bunn og grunn kun vært for noen få sesonger. Som 2.divisjonslag har de ikke importer, og de hadde det naturligvis ikke i 2014 heller, ettersom de ikke deltok i ligaspill da. Det er derfor 2 år siden sist noen var i denne kategorien.

Vi fikk kun synspunkter fra 1 person når det gjaldt importene, og derfor er listen basert kun på dette grunnlaget. Til gjengjeld er det en person vi har stor tillit til at vet hva han snakker om, da han har fulgt laget tettere enn de fleste andre kan hevde å ha gjort – både på trening og i kamp.

De 5 beste importspillerne som har vært hos Bergen Storm:

1. Clifford Harris (5,00). QB/RB/Returner.

Clifford Harris 2 - foto Eivind Kalstø
Foto: Eivind Kalstø

Den tidligere fullbacken fra Duke (NCAA FBS – høyeste college-nivå) spilte quarterback på high school, og kombinasjonen av kraft, løpe-evner og god nok kvalitet til å kaste ballen, var tiltrekkende nok til at Bergen Storm hentet ham inn som QB i 2012. Det skulle vise seg å være et svært godt trekk, da Harris var ligaens beste importspiller det året. En av flere importer Storm hadde i 2012; Clifford Harris var klart best av dem, og hevet laget til en kvalitet som gjorde dem konkurransedyktige i en svært jevn og tøff liga. 2012 var på mange måter begynnelsen på den jevnheten Eliteserien i stor grad er preget av den dag i dag. For Bergen Storm sin del skulle det ende på en 5.plass av 7 lag, og utenfor sluttspillet såvidt det var: Det var poengforskjell i innbyrdes oppgjør med AFC Show (#3) og Eidsvoll 1814s (#4) som til slutt gjorde at Clifford Harris ikke fikk være med i et norsk sluttspill. At laget i det hele tatt var i nærheten, skyldtes i stor grad nettopp Clifford Harris.

Her kan du se noe av det han stod for på en norsk fotballbane:

 

 

2. Nate Poppell (4,00). QB.

Nate Poppell

Clifford Harris kom ikke tilbake til Bergen etter suksessen i 2012, og Storm hentet inn en ny spiller til å bekle Quarterback-posisjonen i 2013. Valget falt på NCAA Division II-spilleren Nate Poppell. Han hadde spilt posisjonen på college, og gjort sine saker skarpt i Division II for Texas A&M-Kingsville. Der hadde han startet i 3 sesonger, vært lagkaptein, og i det hele tatt bevist at han har mange av de egenskapene et norsk lag ønsker seg i en quarterback. Det viste det seg også fort at Bergen Storm fikk.

Noen kjempesuksess fikk ikke Bergen Storm i 2013, dels på grunn av en administrativ blunder som gjorde at de tapte en rekke kamper på walk-over i etterkant av at kampene faktisk var spilt, dels fordi laget simpelthen ikke var godt nok til å vinne mange av kampene sine. Det skyldtes i liten grad Poppell, som bidro sterkt til det samme Harris hadde gjort året før; Storm skapte mye i angrepsspillet og var farlige for mange av motstanderne i brorparten av kampene. Allikevel ble det ikke noe sluttspill på Nate Poppell heller.

Her kan du bli bedre kjent med hva Nate Poppell gjorde på norske amerikansk fotball-baner:

 

3. Jordan Green (3,00). QB.

Jordan Green

Like før sesongstart i 2011 fikk Bergen Storm sin første import-quarterback inn til laget, og hans navn var Jordan Green. Green hadde allerede en rekke år i Europa bak seg på det tidspunktet; hele 3 sesonger hadde han spilt for velkjente Vukovi Beograd. I Bergen fikk han angrepet til å bli noe annet enn det bergenserne har måttet se på i alle år før 2011; han ga Storm en ny dimensjon, og viste seg som en svært god pasningsavsender, i tillegg til å kunne løpe bra og skape problemer for motstandernes forsvar også på det viset. Green, fra NCAA Division II på college og 4 sesonger som starter der, tilpasset seg godt den norske serien, og Storm endte opp som semi-finalist den ene sesongen Jordan Green var der. Som vi har sett av de som har blitt vurdert høyere opp på listen, så er ikke det noen selvfølge for en import-quarterback i Bergen, så det står det respekt av.

Her er noen glimt fra Jordan Green sin 2011-sesong hos Bergen Storm:

J-Green #10/19 2011 Highlights

 

4. Brandon Jordan (2,00). OL.

Brandon Jordan - foto Eivind Kalstø
Foto: Eivind Kalstø

I 2012 valgte Bergen Storm å hente inn 3 importspillere. En av disse hadde også vært en del av troppen til Team USA under verdensmesterskapet et år tidligere. Det var den offensive linjemannen Brandon Jordan. Han hadde sin sportslige bakgrunn fra Missouri S&T, et lag i NCAA Division II.

Jordan bidro både på banen og av banen, og ikke minst som trener for offensiv linje. Der ga han Bergen Storm en kompetanse og kapasitet de hadde stor glede og nytte av.

Hvordan Brandon Jordan så ut på banen finner du mer om her:

 

5. Jeremy Vannice (1,00). LB.

Jeremy Vannice 2

I 2011 hentet Bergen Storm to importspillere; Jordan Green og Jeremy Vannice. Begge vurderes å være blant de 5 beste importspillerne som har vært hos klubben. Med sine 190 centimeter og 108 kilo var det en fysisk godt voksen spiller som tok turen over dammen for å spille amerikansk fotball i norsk serie for Bergen Storm. Vannice spilte i sin tid college-fotball for Friends University, som spiller i NAIA. Der var Vannice å finne på outside linebacker, og det var da også linebacker som var hans primære posisjon hos Bergen Storm. Han bidro også noe på Tight End og runningback, men altså primært som en leder i forsvaret til Storm, hvor han både var spiller og foretok en god del av de taktiske valgene for Bergen Storm sitt defense.

 

Andre som fikk stemmer: -.

 

 

SYNSPUNKTER?

Har du noen tanker om lista? Noen navn du savner? Noen historier om de som er nevnt? Del gjerne dine tanker via kommentarfeltet!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x