Tidenes beste spillere: Kristiansand Gladiators

Kristiansand NM Finale 2013 Foto Lukasz Kadsiolka
Foto: Lukasz Kadziolka

I denne artikkelen ser vi nærmere på de aller beste spillerne som har vært innom Kristiansand Gladiators. Selv om de ikke er i seriespill i år, så har de en lang historie bak seg, og det er den vi tar for oss her!

 

HVORDAN ER RANGERINGEN GJORT?

I Gladiators sitt tilfelle fikk vi kun tilbakemelding fra 1 av de 3 vi kontaktet for å få en rankingliste. Til gjengjeld var det en mann som har vært med innen amerikansk fotball i Kristiansand siden første takling; Allan Wetrhus! Og ikke nok med det; Allan bidro med fyldig informativ tekst og bilder. Vi har i svært stor grad valgt å bruke hans originale tekst, da den var for god til ikke å deles videre. Mens det for de andre lagene er slik at vi samler rankinglistene og finner ut totalen rundt hvem som er #1, #2 osv., så er det altså her ikke flere synspunkter enn Mr. Gladiators selv. Hans lange fartstid -alle klubbens sesonger- er en god garantist for at det uansett er en meget habil vurdering som er gjort.

Vi har som normalt satt opp en score bak navnet på de som er rangert. Man får 5 poeng for å være #1, 4 poeng for å være #2, 3 poeng for #3, 2 poeng for #4, og 1 poeng for å være #5. Hvis du lurer på mer rundt hvordan vi har kommet frem til listene og poengsum med videre (mest aktuelt for de andre innleggene i denne artikkelserien), så anbefaler vi å se artikkelen vi presenterte for noen uker siden:

 

5 BESTE NORSKE SPILLERE

Før vi kommer til rangeringen, så tar vi med noen ord fra Allan Wetrhus:

I løpet av de 21 årene jeg var involvert i Amerikansk fotball (1993-2014) opplevde jeg naturlig nok et vanvittig sprang i kvalitet og fotballforståelse.  Jeg kunne nevnt 20 spillere som jeg alle mener kunne hevdet seg på et godt nivå.

Atletiske ferdigheter, dedikering og sesonger spilt er viktige kriterier men gitt at nivået har endret seg, så har jeg derfor valgt å bruke fotballforståelse som et utslagskriterium.

Da faller jo dessverre flesteparten av de gamle krigerne fra før år 2000 av i mangel på god coaching, og det uomtvistelige faktum at nivået var betydelig lavere i forrige århundre.

Her presenterer vi de som er kåret til de 5 beste norske spillerne som har vært hos Kristiansand Gladiators:

1. Levan Abramishvili (5,00). RB/C.

Kristiansand levan23 + Dimitar FotoDag Tore Knutsen
Levan Abramishvili. Foto: Lukasz Kadziolka

Den fysisk råeste og mest lojale spilleren i Gladiators historie. Levan kunne spilt hvor som helst og gjort en fantastisk jobb. Jeg har aldri sett maken til målbevissthet, og av og til så lurte jeg seriøst på om Levan er lagd av et helt annet materiale enn oss vanlige dødelige. Flere av karakterene i Avengers filmen skulle fått full hyre med å forsøke å stoppe Levan «Godstoget» Abramishvili.

 

2. Tony Flaen (4,00). DE/TE.

Tony Flaen Highlights 2012

Flatt ut den beste norske spilleren [Abramishvili er Georgiansk statsborger, red.anm.] på Gladiators er i mine øyne Tony Flaen. En spiller og type som har alt. Meget atletisk, god fotballforståelse, og en riktig ujålete og fin lagkamerat. Tony er en sånn type som alle liker, og som alle lag drømmer om å ha i stallen.

 

3. Gjøran Thomassen (3,00). WR/QB.

Glads semi 2014 - foto Eivind Amdal
Foto: Eivind Amdal

Gladiators egen versjon av Wes Welker. Legg til konkurranse instinkt av en annen verden, så er han selvskreven på listen. Definisjonen «chip on your shoulder» er ensbetydende med spillet til Thomassen. En tøffing, og sannsynligvis den som kan mest fotball i hele Gladiators organisasjonen. En ekte lagspiller som jeg ville tippe kan bli Gladiators hovedtrener en gang i fremtiden.

 

4. Chris Heimtun (2,00). DB/QB/WR.

Kristiansand Chris Heimtun - fotograf ukjent

En annen fotballsmart spiller, og også veldig atletisk. Heimtun kunne og måtte starte i de fleste skill posisjoner fra QB til DB. En ekte Gladiator som sannsynligvis kunne vært veldig god i mange forskjellige sporter.

 

5. Ernst Andersen/Gøran Knutsen (1,00). OL/DL.

Ernst Andersen - signing day 04
Ernst Andersen

Vanskelig å komme utenom giganten fra Lillesand, Ernst Andersen, samt beistet Gøran Knutsen. Derfor så får de enkelt og greit en delt 5.plass på listen. Ernst viste vel egentlig fra han begynte med sporten som tenåring at han var et talent utenom det vanlige, og når du kombinerer hans fysikk, hurtighet og kloke hode, så er det ikke rart at han endte opp i Amerikansk College fotball.

MaxEmanuelson_AX_0895
Gøran Knutsen. Foto: Max Emanuelson

Gøran Knutsen husker jeg tilbake fra da han var en juniorspiller. Talentet var uomtvistelig, men det var først da jeg som trener satt han inn som en nødløsning på runningback i 2.divisjonsfinalen i 2010, at jeg så hvilket vanvittig potensiale den gutten hadde. En bulldoser i god Levan-stil, og han har siden den gang bare blitt bedre og bedre, og er i dag en av Norges aller beste linjespillere, og også han en vaske-ekte Gladiator og ikke minst kaptein med stor K. Sannsynligvis den allround fysisk sterkeste på laget.

 

Andre som fikk stemmer: –

 

5 BESTE IMPORTSPILLERE

Vi gir ordet til Allan igjen:

Gladiators fikk faktisk sin første importspiller allerede i 2002, en herremann ved navn Tyson Wismer ble hentet tilbake fra Oregon etter at et skoleopphold i Kristiansand fikk han innlemmet i Gladiators organisasjonen.

Dog så er det riktig å si at første året Gladiators hoppet på import-toget, var i sesongen 2011, når man fikk sin første innleide HC i Amerikanske Dan Levy.

Året etterpå tok samme Levy initiativ til å få inn de første importene i det som skulle bli et sportslig vendepunkt for klubben.

De 5 beste importspillerne som har vært hos Kristiansand Gladiators:

1. Cody Smith (5,00). WR/DB/KR.

Glads vs Bulls 2014 - Dag Thore Knutsen
Foto: Dag Thore Knutsen

Cody kom til Gladiators under Coach Levys regime i 2012, og markerte seg umiddelbart som en viktig lagkamerat både på og utenfor banen. Cody er en atlet av dimensjoner, og etter en sesong i Tysk liga, så kom han tilbake til Gladiators i 2014, og var sterkt delaktig i at Gladiators vant NM-gullet. Highlight rullen til Herr Smith er etter hvert blitt ganske lang. Her fra 2014:

#1 Cody Smith - 2014 Kristiansand Gladiators Highlights

Smith hadde alt man kan forvente av en topp amerikansk fotballspiller, og så er det også et pluss at han var en meget inkluderende og sympatisk person. Kristiansand Gladiators kommer til å savne Cody Smith, det er det ingen tvil om.

 

2. Justin Richard (4,00). LB.

Justin Richard 2013 Highlights

Kanadiske Justin spilte for Gladiators i 2 sesonger, 2013-14, og bevisste seg raskt som en vanvittig pålitelig fotballspiller. Richard var den spilleren som gjorde alt grovarbeidet og som alltid hadde flest taklinger i kampene. Han var en klassisk lagkaptein og han var også en meget solid om enn litt undervurdert trener for Gladiators.

 

3. Mike Garza (3,00). RB/LB/Coach.

Coach Garza ble hentet til Gladiators før fjorårets sesong. Han ble rekruttert av Coach Brad Smith med tanken om at han skulle være Defensiv koordinator for laget. For å si det slik; Garza viste seg å være så uendelig mye mer enn en DC. Pga skader, så måtte han ikle seg padding og hjelm til første seriekamp, og det ble klart med en gang at her hadde Gladiators også fått seg en veldig solid spiller.

Mike ble på mange måter x-faktoren for laget da man plutselig fikk en nådeløst hardtarbeidende runningback/Linebacker i trener pakken han egentlig var hyret inn til. En flott type som alltid krevde det beste av seg selv og laget.

 

4. Bartosz Kalejta (2,00). DE/TE.

Bartosz Kalejta Highlights 2012

Bartosz sitt langsiktige mål ved å komme til Kristiansand var å etablere seg i byen, noe han også har gjort. Han var like fullt en importspiller når han kom til Gladiators før 2012 sesongen.

Kalejta var en særdeles fysisk Defensiv linje-spiller som brakte en ny standard til Gladiators treningene. Bartosz Kalejta ble før 2014 sesongen omskolert til Tight End. Han avsluttet for øvrig karrieren med å spille sitt livs kamp i NM-finalen. Her scoret han kampens første touchdown, samt hadde Gladiators-historiens viktigste blokkering på den berømte siste driven i kampen.

 

5. Dimitar Sevdin (1,00). QB.

Dimitar Sevdin Highlights QB #12 *No Audio*

Dimitar spilte for Gladiators i sesongene 2013-2014, og han var en type QB som måtte tåle mye kritikk for at han inn i mellom spilte noen riktig forglemmelige kamper, men så viste det seg at han hadde x-faktoren som vi kaller «Best når det gjelder». Dette ga spesielt utslag i NM-finalen i 2014, hvor han spilte en helt fantastisk kamp, og ledet Gladiators til seier. Dimitar Sevdin var en vinnerskalle og ferdig med det!

 

Andre som fikk stemmer: –

 

SYNSPUNKTER?

Har du noen tanker om lista? Noen navn du savner? Noen historier om de som er nevnt? Din egen topp 5? Del gjerne dine tanker via kommentarfeltet!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x