Vi spår 2.divisjon 2015 – del 3

For to dager siden gikk vi igjennom oppsettet for 2.divisjon 2015, med hvem som er deltakende lag, serieoppsett, et tilbakeblikk på 2014, og litt mer tanker rundt forutsetningene for gjennomføring av sesongen og dekning av den. I går gikk vi igjennom våre tips for 2.divisjon sin pulje Blå.

I dag har turen kommet for våre spådommer om 2.divisjon pulje Rød!

Lagene som deltar i pulje Rød, er:

Av disse 6 lagene deltok 4 i 2.divisjon også i fjor. 1 av dem, Tromsø Trailblazers, er nytt. Det siste, Vålerenga Trolls sitt 2.lag, er nytt i den forstand at det er svært mange år siden Trolls sist hadde et 2.lag. Vi tviler på at så mange av deres motstandere ser på dem som ferske, all den tid det er Eliteserie-laget Vålerenga Trolls sine yngre spillere og backups det stort sett handler om. Det sier seg selv at de neppe får særlig dårligere coaching enn Trolls sitt Eliteserie-lag.

La oss komme til saken, og gi deg våre tanker om rekkefølgen i 2.divisjon pulje Rød ved seriespillets slutt:

 

Logo Haugesund Hurricanes

1. HAUGESUND HURRICANES (5 seiere, 0 tap i grunnspillet)

Om klubben: I dag snakker vi om…Haugesund Hurricanes

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2015-sesongen:
– Intervju: Kristian Austreim, Haugesund Hurricanes
– Vi har pratet med…Haugesund Hurricanes!

Plassering i 2014: 3.plass (av 9) i 2.divisjon

Vår begrunnelse: Haugesund så allerede i fjor ut som en mulig finalist…frem til de dro til Gjøvik og fikk smekk. Det skulle bli deres eneste tap i løpet av rookie-sesongen. Et år seinere har de en relativt sett langt mer erfaren stall, og med QB/hovedtrener/sportslig leder Kristian Austreim returnerende i alle de tre rollene, så finnes det kontinuitet på flere felt.

Intervju med Kristian Austreim, 8.mars 2015

Vi har rukket å se laget både «live» og på film i forsesongen. Det vi ser er langt flere spillere som vet hva de gjør, men samtidig et lag som mangler noe frem til de aller beste i divisjonen. Det ble da også bevist mot Åsane Seahawks i en scrimmage for noen uker siden. Nå har riktignok Haugesund mulighet for revansje på det allerede før sesongen starter, men vi tror at det vil være et steg frem til ihvertfall Åsane fortsatt.

Hurricanes_1-980x652
Foto: Robin Sayyah

Om vi ser på serieoppsettet, så finnes det muligheter for å gå ubeseiret gjennom grunnspillet. Det finnes også mulighet til å gå på en smell a la det Hurricanes gjorde mot Swans i fjor, så her er ingenting avgjort på forhånd.

Av spillere er vi mest spente på RB Marcus Bårdsen Førland, som er en atlet. Om han blir flinkere til å lese blokker og lærer litt av FB Alberto Osorio sin evne til å pløye over motstanderne også, så kan Førland bli noe spesielt etterhvert.

 

Trolls blinking logo

2. VÅLERENGA TROLLS 2 (3 seiere, 2 tap i grunnspillet)

Om klubben: I dag snakker vi om…Vålerenga Trolls

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2015-sesongen:
– Vi har pratet med…Vålerenga Trolls 2!

Plassering i 2014: Var ikke i seriespill.

Vår begrunnelse: I fjor deltok Trolls med sine «ekstra» spillere i 2.divisjon via en farmeravtale med Tønsberg Raiders, uten at det gjorde noe tilsynelatende voldsomt utslag på det sportslige Raiders leverte. I år stiller Trolls med et eget 2.lag for disse spillerne. Hvorfor skal det gå noe bedre? Vi tror ikke de to tingene kan sammenlignes. Et eget lag, som også trener på sine ting og sin playbook, vil være noe annet enn å samarbeide med et lag som holder til et annet sted.

Vålerenga Trolls U19 2014 foto av Eivind Amdal
Foto: Eivind Amdal

Vi tror også at den erfaringen Trolls sitt unge mannskap nå begynner å ha fått seg, vil gi resultater i år – også når det gjelder spillere som ellers er backups. 2.divisjon blir en flott arena for dem til å vokse og vise seg frem. Spesielt spent er vi på hvordan Trolls benytter quarterbackene sine. Vil den som ikke starter for Trolls sitt 1.lag i Eliteserien av Kasper Tveter og Atle Haaland starte for 2.laget? I tilfelle er 2.laget allerede der stabilisert på en viktig posisjon som gjør mye for hva de kan levere i angrepet.

Den største utfordringen blir kanskje de helgene hvor 1.lag og 2.lag enten spiller samme dag, eller har kamp dagen før/etter hverandre og hvor det er reising involvert. Vi ser for oss at det vil spille inn på hvor sterkt laget er til enhver tid, og gir konsekvenser i positiv eller negativ forstand også for hvem som er tilgjengelige på sidelinjen.

 

Logo Swans

3. GJØVIK SWANS (3 seiere, 2 tap i grunnspillet)

Om klubben: I dag snakker vi om…Gjøvik Swans

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2015-sesongen:
– Vi har pratet med…Gjøvik Swans!

Plassering i 2014: 2.plass (av 9) i 2.divisjon

Vår begrunnelse: Gjøvik overrasket i fjor, hvor vi hadde tippet dem som #3 i sin pulje med 3 seiere og 1 tap. Den ene kampen vi trodde de skulle tape, vant de etter et fantastisk comeback i 2nd half borte mot Olavs Menn, og dermed gikk de 4-0 og tok puljeseieren. I 2.divisjonsfinalen kom de klart til kort mot Åsane Seahawks, men før den tid hadde de også rukket å sette Haugesund Hurricanes ettertrykkelig på plass.

Gjøvik Swans kickoff foto Kristian Ringen
Foto: Kristian Ringen

Hvorfor tror vi da at Gjøvik ikke gjentar suksessen? Faktum er at vi vet lite om dem og hva som har skjedd siden sist. Det vi derimot vet noe om, er serieoppsettet. Swans har ikke hjemmebanefordel når de møter Haugesund denne gangen, og i den siste seriekampen sin møter de Vålerenga Trolls sitt 2.lag borte – vi tror de to kampene er der Gjøvik sin sesong avgjøres.

 

Llogo Tønsberg Raiders

4. TØNSBERG RAIDERS (2 seiere, 3 tap i grunnspillet)

Om klubben: I dag snakker vi om…Tønsberg Raiders

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2015-sesongen:
– Fredrikstad + Tønsberg = Sant!
– Vi har pratet med…Tønsberg Raiders!
Treningskamp mellom Drammen Warriors og Tønsberg Raiders

Plassering i 2014: 7.plass (av 9) i 2.divisjon

Vår begrunnelse: Tønsberg hadde en litt varierende sesong i fjor. Totalt sett endte det ikke høyt på tabellen, men underveis var det en del gode prestasjoner. Spesielt i angrepet var det tatt steg fremover kontra tidligere år. Raiders har vært ivrige i forsesongen, og vi har fått sett litt på hva de ser ut til å kunne levere. QB/trener Max Emanuelson har vokst voldsomt som spiller de siste par årene, og gjør at angrepet ikke er avhengig av løpespill til enhver tid.

Drammen og Tønsberg treningskamp

Utfordringen i fjor var egentlig ganske lik Drammen sin, bare i en litt slappere utgave. Man skaper offensivt, men gir vekk minst like mye defensivt. Vi tror Tønsberg må ta en del grep, og enkeltspillere må stå frem som bedre enn det de har vist hittil, hvis Raiders skal klatre ytterligere på tabellen. Men: Muligheten er der, og av det vi har sett på film fra scrimmage er det enkelte spillere i forsvaret som har evner til å være for sin lagdel det Emanuelson er for angrepet.

 

tromsø trailblazers logo

5. TROMSØ TRAILBLAZERS (1 seier, 4 tap i grunnspillet)

Om klubben: I dag snakker vi om…Tromsø Trailblazers

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2015-sesongen:
– Tromsø Trailblazers i medias søkelys!
– Vi har pratet med…Tromsø Trailblazers!

Plassering i 2014: Var ikke i seriespill.

Vår begrunnelse: Tja; hva kan vi forvente av dette laget da? De har trent i en årrekke, har studert de andre lagene, og har helt klart en mulighet til å overraske. Men samtidig: De har ikke spilt scrimmager eller treningskamper mot eksterne motstandere, har knapt noen spillere med faktisk kamperfaring, og må både på spiller- og trenersiden få erfare hva det vil si å ta avgjørelser i kamptempo.

Tromsø Trailblazers på rekrutteringsstien

Ikke at norsk amerikansk fotball eller 2.divisjon holder tidenes høyeste tempo, men det er noe eget med å finne ut av ting, gjøre justeringer, kompensere for skader, og skjønne uventede situasjoner, når det står en minst like ivrig motstander på andre siden. Med mindre laget er stappfullt av talent som er bedre enn motstanderne, så tror vi at Trailblazers får erfare det ganske klart når de møter 2.laget til Vålerenga Trolls allerede i 1.serierunde.

Intervju med Sveinung Løfaldli, 12.november 2014

Samtidig tror vi at det å være grundig mentalt forberedt, og det tror vi at hovedtrener Sveinung Søberg Løfaldli og hans menn er i større grad enn mange nykommere har vært før dem, er en merkbar fordel. Derfor tror vi også at de kan komme til å bite fra seg etterhvert som sesongen skrider frem.

 

Logo Hunters

6. KOLBOTN HUNTERS (1 seier, 4 tap i grunnspillet)

Om klubben: I dag snakker vi om…Kolbotn Hunters

Artikler vi har hatt om laget i forkant av 2015-sesongen:
– Film fra åpen trening hos Kolbotn Hunters!
Åpen trening hos Kolbotn Hunters, dag 2!
– Vi har pratet med…Kolbotn Hunters!

Plassering i 2014: 5.plass (av 9) i 2.divisjon

Vår begrunnelse: I fjor var de en av de største favorittene til 2.divisjonsmesterskapet, men viste raskt at de hadde svakheter som gjorde at de ikke hørte hjemme i den diskusjonen. Nå skal vi legge til at de hadde «gleden» av dobbeltmøte med Åsane Seahawks, men når de i tillegg tapte for Drammen var det egentlig bevist at de ihvertfall ikke behøvde å drømme om Eliteserien umiddelbart.

Spørsmålet er hvordan høsten, vinteren og forsesongen har behandlet Kolbotn Hunters. Indikasjonene er at de kanskje har mistet noen spillere og ikke fått en voldsom rekrutterings-boost selv om vi har sett at de har gjennomført arrangement som sikkert har brakt inn noen nye kropper.

Mye vil avhenge av om runningback Sigurd Dale får god blokking foran seg, og ikke minst om det vil være en QB som kan sørge for et pasningsspill som avlaster våpenet alle vet om (altså Dale…). Vi tror ikke det holder til å være med i toppen av 2.divisjon i år.

Bunnplassering i gruppa kan kanskje virke pussig og dramatisk når vi tross alt snakker om et forholdsvis erfarent lag. Det har én klar sammenheng: Vi tror at hvis Kolbotn ikke ligger godt an før de to siste seriekampene, så er det neppe mange fra Hunters som setter seg på flyet til Tromsø 7.juni eller bussen til Haugesund en ukes tid etter det igjen. I motsatt fall tror vi plasseringen blir en annen (2-3 og 4.plass).


 

 

Hva så med sluttspillet, og kvalifiseringen til 1.divisjon 2016?

Som vi gikk igjennom for et par dager siden, så er det et plasseringsspill i 2.divisjon, og det foregår lørdag 4.juli. Sted er ikke fastsatt såvidt vi kjenner til, men indikasjonene er at det vil være samme sted som NM-finalen er søndag 5.juli. Med andre ord en flott anledning for de beste lagene i 2.divisjon til å møte hverandre, ha bankett, og deretter se Norges to beste lag i aksjon dagen etterpå.

En oppfriskning av kampoppsettet:

 1. A1 vs. B1
 2. A2 vs. B2
 3. A3 vs. B4
 4. A4 vs. B3

Vi har fått avklart at A = pulje Blå, mens B = pulje Rød. Det er verdt å merke seg at det ikke er helt avklart hvordan man forholder seg til et 2.lag (altså Vålerenga Trolls 2) i dette, men det virker for oss naturlig å ha ihvertfall ett divisjonsnivå mellom et 1.- og 2.lag om man kan. Det kan man i 2016. Dermed ser vi ikke for oss at Trolls 2 er med i noen kvalifisering til 1.divisjon. På grunn av oppsettet vil alle plasseringskampene påvirke hvem som havner i 1.divisjon 2016, og det mest naturlige blir da at Trolls 2 kun deltar i grunnspillet. Om det blir slik gjenstår å se, men det er vårt utgangspunkt nedenfor. Med våre spådommer i går og i dag om hvem som havner hvor, samt denne presiseringen om et 2.lag, så gir det følgende oppsett i plasseringsspillet:

 1. Åsane Seahawks vs. Haugesund Hurricanes
 2. Olavs Menn vs. Gjøvik Swans
 3. Lillestrøm Starfighters vs. Tønsberg Raiders
 4. Drammen Warriors vs. Tromsø Trailblazers

Her tror vi på følgende resultater:

 1. Åsane Seahawks vs. Haugesund Hurricanes: Seahawks vinner
 2. Olavs Menn vs. Gjøvik Swans: Olavs Menn vinner
 3. Lillestrøm Starfighters vs. Tønsberg Raiders: Starfighters vinner
 4. Drammen Warriors vs. Tromsø Trailblazers: Warriors vinner

Kan du gjette hvilken pulje vi anser som den sterkeste? 😉

Da vil disse resultatene i tilfelle gi følgende 1.divisjon for 2016:

 

Med dette er vår preview av 2.divisjon 2015 over. Vi ønsker alle lagene lykke til, og gleder oss til å se hvilke som beviser våre påstander og hvilke som motbeviser. Vi minner om at du frem til seriestart kan avgi din stemme rundt hvem som vinner 2.divisjon her. Uansett er en ting sikkert: Vi går en svært spennende sesong i møte!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x