Etter runden: 3. serierunde

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant.

3.SERIERUNDE, HELGEN 24-26.APRIL 2015

 

ELITESERIEN
v/Bård Strøm

 

Oslo Vikings vs Lura Bulls 2015 - Derek Mann pass - foto Henning Ringlund
Foto: Henning Ringlund

Hvem: NTNUI Nidaros Domers vs. Oslo Vikings
Hvor og når: Lørdag 25.april kl. 13:00, Dødens dal (Trondheim)
Score: Domers 13 – Vikings 34
Scoren vi tippet i forkant: Domers 26 – Vikings 20

Om kampen: Vi kan ikke tro annet enn at denne kampen må ha vært enormt skuffende for Nidaros Domers. Vi trodde at hjemmelaget ville «rise to the occasion», for dette var en absolutt nøkkelkamp for hjemmelaget. Med seier mot Vikings ville Nidaros Domers festet grepet sitt om 3.plassen i serien og vært med i kappløpet om hjemmebanefordel i sluttspillet. Men for å si det som det er: Det virket som Nidaros Domers ble outplayed, outperformed og outcoached. Ikke misforstå, Domers spilte fornuftig i forsvar, og i glimt viste de at de kan være livsfarlig i angrep som ville knekket et mindre forberedt lag – de to scoringene til hjemmelaget viste utsøkt kvalitet. Men la oss heller bruke litt tid å snakke om Oslo Vikings i denne kampen som virket ekstremt godt forberedt og hadde tydeligvis lest vår gameplan anbefaling. I angrep hadde den offensive linjen svært god kontroll og tillot Oslo Vikings å kontrollere ballen. For la oss ta det først som sist, den jobben som offensiv linje la ned var imponerende og spesielt kvaliteten som veteranen, #65 Sebastian Velda, viste på left tackle. Han åpnet opp rom på sin side og hadde god kontroll på backside pass rush. Det gav #2 Derek Mann anledning til å være den offensive kommandøren han må være. Det fikk frem det beste i #3 Lorenzo Proctor, som forventet, leverte gode løp og dermed tillot gjestene å kontrollere spillet. Det var også positivt å se at Vikings evnet å punche inn to touchdowns med den unge, fysiske og talentfulle fullbacken #22 Jesper Haug Jørgensen. Men kanskje Oslo Vikings sin beste del av spillet, pasningsforsvaret, gjorde jobben i denne kampen. Domers QB #1 Dustin Hawke Willingham havnet stort sett under press hele kampen. På sin andre angrepsserie kastet Willingham en interception som stort sett må tilegnes utrolig bra defensive back spill av Vikings CB #20 Nicholas Isacsen. Interceptionen kom på et svært viktig tidspunkt i kampen og la opp til Vikings andre scoring på en nydelig pasning fra Vikings QB #2 Derek Mann til WR #84 Andreas Berglihn. Nidaros Domers greide å svare med en flott touchdown pasning til WR Joakim Krabbe på påfølgende drive, men det så likevel aldri helt farlig ut etter dette. Willingham ble mye løpende mellom aggressive forsvarere, og løpene til #45 Sondre Vik Furuseth hadde Vikings stort sett kontroll på. Men Oslo vikings var ikke ferdig, og gav seg ikke før det sto 34 poeng på tavlen, men to spesielt nydelige TD’s av #4 Nicolay Falch Knutsen, slot receiver for dagen, og #28 André Wang Engedahl på en Jet sweep. De to sistnevnte herrer kan bli svært viktig for Oslo Vikings sitt angrep fremover. Nidaros Domers avsluttende TD kom på en sjelden brist i Vikings sitt pass cover, der både CB og Safety biter på samme pump fake, og vips hadde Willingham favorittreceiver Nicolai Nørstrud åpen for en 70 yard touchdown pasning.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: Oslo Vikings pass rush, et sted mellom#99 Andrea Montibello, #25 Mike Bergey og #6 Kim Erik Schaanning og sikkert flere til. Vi skulle gjerne valgt en, men det var vanskelig å se på kampfilmen hvem som var mest fremtredene, og det var også flere spillere involvert. Men jobben deres var helt avgjørende for kamputfallet og fortjener stjernene.
  • 2 stjerner: #65 Sebastian Belda, Left tackle Oslo Vikings. Gir linjen en trygghet med spillet, åpner opp løp på venstresiden og har god kontroll på pass rush.
  • 1 stjerne: #2 Derek Mann, QB Oslo Vikings. Kaster to touchdowns, gjør ingen store feil og styrer angrepet med forholdsvis stor ro.

Hva vi lærte om lagene: Først og fremst lærte vi at, under like forutsetninger, kom Oslo Vikings langt bedre forberedt til denne kampen enn Nidaros Domers. For dette var først og fremst en Lagseier for Oslolaget. Det viste hvorfor vi i utgangspunktet scoret Vikings sin coaching stab såpass høyt i vår preview. Bryter vi forsvaret til Vikings ned ser vi at de hadde en perfekt miks mellom pass rush og pass cover: de hadde byttet fra sin 4 manns linje vi så mot Bulls og 1814´s til 3-manns linje mot Domers og ble mer uforutsigbare i presset. De var aggressive på blitzene og vi så stunts som twist og overload hvor DE og OLB kombinerte fint, og Domers sin offensive linje slet med å plukke det opp. Lengre bakover på banen lå 4 defensive backs i en myk cover-2 look men vi mistenker dem for å spille etter quarter-regler. Uavhengig, defensive backs droppet flott bakover på banen, holdt ball og receiver foran seg, og pakket raskt inn Domers WR’s når anledningen kom. Kombinert med det nevnte pass rush førte det til at Domers quarterback ble la ned mange kilometer med løping i eller ut av egen pocket, som igjen førte til både interceptions og droppete pasninger. Domers ballmottakere hadde mange drops,  men det er lett å forstå at WR’ene blir omgjort til altergutter i Nidarosdomen når man føler pusten fra 3 illsinte vikinger i nakken hver gang man skal gripe ballen. Alle lag burde se og lære av hvordan Vikings spilte defense mot et air raid offense i denne kampen.

Nidaros Domers virket ikke like godt forberedt. Dersom kampplanen er avhengig av 3-5 sekunder i backfield for å kaste ballen var det ganske tydelig at det kom til å bli vanskelig for hjemmelaget. Det var liten form for blitz-pickup eller måter å utnytte presset som Vikings kom med; ballen ble ikke droppet over til en slot receiver raskt på blitz siden, ett forsøk på screen pasning og ett forsøk på en draw var vel det vi så. Også i forsvar lå Domers tilsynelatende fornuftig for å ta vekk Vikings dype pasningsforsøk. Men Nicolay Falch Knutsen sin scoring viste at Domers lett gjorde feil når de møtte 3 eller 4 vertikale receivere samtidig som de ikke maktet å sette quarterbacken til Vikings under jevnlig press. Denne kampen viste at det var en klasseforskjell på Oslo Vikings og Nidaros Domers, og da snakker vi altså ikke først og fremst om enkeltspillernes prestasjoner….

 

Trolls_bulls
Foto: hentet fra Vålerenga Trolls facebook side

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Lura Bulls
Hvor og når: Lørdag 25.april kl. 14:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 8 – Bulls 32
Score vi tippet i forkant: Trolls 17 – Bulls 42

Om kampen: Denne kampen ble nok ganske lik det vi hadde sett for oss. Lura Bulls kontrollerte kampen på bakken, mens Vålerenga Trolls yppet til strid med sine raske wide receivere. Bulls startet ut på en kontrollert måte, så snart Sandneslaget fikk ballen i hendene virket spillet kontrollert og flerdimensjonalt. Som forventet var det duoen #1 QB Harry Peoples og #6 RB Simon Sommerfeld som bar laget ned banen, i spedd enkle pasninger. Vi la blant annet merke til et nytt bekjentskap i den fysisk store wide receiveren #88 Magnus Vadla som gjorde flere gode mottak og kom på jet sweep løp. Spennende spiller! Og Tight End Ian Barkovitch  scoret sesongens andre touchdown og viste at han begynner å bygge opp god kjemi med Peoples. Dette forteller litt om valgmulighetene Peoples hadde når han drev Sandneslaget ned banen touchdown etter touchdown. 

Vålerenga Trolls på sin side virket på ingen måte skremt av hva de møtte (hvorfor skulle de?), men i begynnelsen av kampen ble de offer for et godt forberedt Bulls lag. Trolls begynte i denne kampen, som mot Domers, med korte pasninger ut til receiverne. Men Bulls hadde lest gameplanen vår og responderte hurtig med en gang Tveter snudde hodet til siden, og det var svært få yards å hente. Trolls begynte å justere utover kampen med dypere pasninger mot stand-out receiverne sine. Spesielt #80 Petter Thorp hadde flere virkelig bra mottak og seiler opp som Tveters favorittreceiver, og et nytt bekjentskap i #89 Joakim Solberg satte seg selv på radaren. Men Bulls var godt forberedt her også og hadde noen av sine beste spillere hengende dypt som safeties i form av #22 Simon Bruset og #2 Dominic Gould. Begge hadde viktige interceptions i nærheten av egen redzone som fratok Trolls momentet. Å se Trolls velge å løpe ballen opp midten med god suksess overrasket, og imponerte oss. Offensiv linje gjorde noen imponerende gode blokker noe RB #32 Anders Nygaard utnyttet og skapte mange gode yards på bakken. At Trolls kom på scoringstavlen til slutt på tampen av kampen var fullt fortjent med en utsøkt slant pasning,  fra #7 Tveter til #22 Mathias Knudsen-Sollie, midt mellom det tykkeste av Bulls defensive boks.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #1 Harry Peoples, QB Lura Bulls. I tillegg til å være en fullverdig quarterback er Peoples verd en runningback og to offensiv linjespillere i måten han spiller på. To rushing touchdowns, en passing touchdown.
  • 2 stjerner: #2 Dominic Gould, DB Lura Bulls. Tungt involvert i pasninger og løp på sin side. Gjør en viktig interception som fortsetter å holde Trolls ute av kampen. Nøkkelspiller i Bulls forsvar i denne kampen.
  • 1 stjerne: #7 Kasper Tveter, QB Vålerenga Trolls. Viser ingen respekt for motstanderne og spiller med tommel ut av ledd. Kaster 1 TD mot 3 ints og mister en fumble, men er selve arkitekten i yardsene Trolls produserer på bakken.

Hva vi lærte om lagene: Først og fremst kan vi si at Harry Peoples er gjerne den beste quarterbacken som spiller i Norge. Lura Bulls sin offensive linje slet oppriktig talt med det defensivet presset fra Vålerenga Trolls. Men det gjør lite når Peoples bevegelighet i seg selv er verd to-tre blokkere. Fikk han mye press på seg, løp han ballen selv, også til touchdown. Fikk han lite press på seg hadde han ro til å fyre ballen av gårde eller gi den til Sommerfeld. Bulls stilte også svært godt forberedt til kampen: Angrepet var flerdimensjonalt og velkontrollert, og forsvaret var tydelig forberedt på hva Trolls hadde å by på. Vi så også at Bulls ble tvunget til å rotere flere spillere til å spille begge veier – er stallen for tynn når skadesituasjoner oppstår?

På motsatt side lærte vi at Trolls er et lag for fremtiden, og la oss bare håpe at denne kjernen fortsetter å spille sammen. For det oser talent og god coaching lang vei. Vi stiller likevel et spørsmålstegn ved Trolls aggressivitet i å blitze Peoples. Det var noe som fikk frem det beste i Peoples, og var slik jeg kan se det en taktisk blunder som ihvertfall direkte førte til ett touchdownløp av den amerikanske quarterbacken. Vi kan heller ikke dy oss fra å sammenligne laget med flest profesjonelle spillere (Lura Bulls har 4) mot laget med minst profesjonelle spillere (Trolls har 0). Spør du meg utgjorde hvertfall Peoples en hel forskjell, og Dominic Gould en halv forskjell – og da har ikke Enrique Williams kommet til sin fulle rett enda. Samtidig er det ingenting i veien for at Trolls en gang vil komme dit at de vil greie å ta inn forskjellen med egne spillere, men i overskuelig fremtid vil import-markedet alltid gi tilgang til bedre kvalitet enn det du finner i Norge. Det så vi også i denne kampen….

 

Lura Bulls vs Nidaros Domers-97
Harry Peoples. Foto: Kristoffer Andreassen

Rundens MVP offense: #1 Harry Peoples, QB Lura Bulls. Blir en institusjon i seg selv og fungerer som quarterback, runningback og offensiv linje.

Rundens MVP(erson) defense:  Jesse Alderfer, HC / DC Oslo Vikings: tilnærmet perfekt gameplan mot Domers. Watch and learn, people!

Rundens «se opp for» spiller (ikke-import):  #22 Jesper Haug Jørgensen, Fullback Oslo Vikings. 2TD’s og den viktige nøkkelblokkeren. I konkurranse med flere andre gode kandidater denne runden.

 

 

2.DIVISJON
v/JM Henriksen

 

Hvem: Drammen Warriors vs. Åsane Seahawks
Hvor og når: Lørdag 25.april kl. 11:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Warriors 0 – Seahawks 35
Score vi tippet i forkant: Warriors 8 – Seahawks 27

Om kampen: Det ble mer enveis på scoreboardet enn slik det så ut på banen, men samtidig var det ikke tvil om hvem som har mest å fare med av disse to lagene. På forhånd tippet vi 35 poeng scoret i kampen, men at det skulle bli alt til Sjøhaukene hadde vi ikke sett for oss.

Hva vi lærte om lagene: Drammen har en utfordring med å skape noe som lykkes i mer enn rykk og napp i angrep; det de har vist frem så langt vil nok kunne se bedre ut mot andre motstandere etterhvert, men samtidig må det være en bekymring at man ikke greier å fullføre drives. Defensivt ser det ganske greit ut, men her kom man altså til kort for en motstander som ligger foran i løypa. Det virket heller ikke som om man helt klarte å finne svaret på å møte et lag som løper såpass mye med QBen som det Åsane gjør.

Seahawks hadde en fin gjennomkjøring, og får vist at de har talent spredt rundt på banen; dette er ikke noe enmanns-show.

 

Kings vs Starfighters 2014 - foto Kristian Ringen
Foto: Kristian Ringen

Hvem: Fredrikstad Kings vs. Lillestrøm Starfighters
Hvor og når: Søndag 26.april kl. 14:00, Kongstenbanen (Fredrikstad)
Score: Kings 10 – Starfighters 13
Score vi tippet i forkant: Kings 6 – Starfighters 32

Om kampen: Her ble det ikke bare langt jevnere enn antatt på forhånd, men også så jevnt at det måtte overtid til for å avgjøre en vinner! Fredrikstad åpnet med touchdown og ledet stort sett gjennom hele første halvdel av kampen. I begynnelsen av andre halvdel svarte Lillestrøm, og 7-7 holdt seg frem til 4de quarter var over. Så var det tid for ekstraperioder, og der begynte begge lagene med vellykkede field goals. Kings hadde ballen en andre gang, men field goal-forsøket ble blokkert. Det ble det ikke når Starfighters fikk ballen tilbake, og deres vellykkede field goal avsluttet en kamp som etter sigende var full av feil og lite velspilt, men samtidig utvilsomt spennende!

Hva vi lærte om lagene: Ja… Fredrikstad er ihvertfall ikke så langt unna de andre lagene som fryktet, og bra er det! Samtidig er ikke Lillestrøm blitt så sterke som forsesongens rykter tydet på. De kan allikevel si seg fornøyd med å ha vunnet en kamp, noe de ikke gjorde i det hele tatt i fjor. Hva disse lagene egentlig står for ser vi vel snart, når vi kan måle dem opp mot andre lag vi har sett hva står for. Kanskje er de begge langt unna de andre lagene kvalitetsmessig, eller kanskje har de begge havnet noen hakk nærmere motstanderne kontra fjoråret. Vi får se om kort tid!

 

Max Tønsberg Raiders - foto Bjørn Tore Manuel Emanuelson
Foto: Bjørn Tore Manuel Emanuelson

Hvem: Kolbotn Hunters vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når: Søndag 26.april kl. 14:00, Sofiemyr Stadion (Kolbotn)
Score: Hunters 32 – Raiders 20
Score vi tippet i forkant: Hunters 26 – Raiders 17

Om kampen: Vi tippet 9 poengs forskjell i forkant; det ble 12. Etter en første halvdel hvor begge lagene beveget ballen men bare hjemmelaget maktet å avslutte med poeng, så dette ut til å kunne bli en trygg Kolbotn-seier. 3dje quarter ga ikke inntrykk av så mye annet, og så kom 4de quarter….da tok det fullstendig av med scoringer begge veier. Tønsberg tok initiativet og nærmet seg Kolbotn på måltavla, men så svarte Hunters påfølgende drive i samtlige tilfeller, og til slutt kunne de puste lettet ut over å ha dratt et tett oppgjør i havn!

Hva vi lærte om lagene: Dette er lag som tilsvarer omtrent det vi beskrev før kampen. Tønsberg har et angrep som kan kaste ballen, takket være receivere med talent og en QB som vet hva han gjør. Kolbotn har kraft og evner å balansere sitt angrep slik at de ikke er forutsigbare; allikevel er de det laget vi har sett så langt som mest minner oss om gode dager på 1990-tallet hva angår spill og formasjoner. Løpsorientert, men med evner til å kaste for å minske presset mot løpespillet.

Begge lagene har noe å hente defensivt. Tønsberg må spille mer som en enhet og ikke som individer; Kolbotn må finne balansen de har i angrep også i forsvar. Det vil si at de må finne ut hvordan de fortsatt skal ha cover når de blitzer og presser, og de må tørre å gjøre det.

 

Trailblazers vs Hurricanes 2015 foto - Marie Solhaug
Foto: Marie Solhaug. Hentet fra forbundets facebook-side

Hvem: Tromsø Trailblazers vs. Haugesund Hurricanes
Hvor og når: Søndag 26.april kl. 14:00, Stakkevollan kunstgress (Tromsø)
Score: Trailblazers 12 – Hurricanes 52
Score vi tippet i forkant: Trailblazers 12 – Hurricanes 36

Om kampen: Norgeshistoriens nordligste seriekamp var en historisk begivenhet, og hjemmelaget tok oppgaven som arrangør på alvor. Korps, kiosk, tribuner og tilskuere; dette var morro! Så var det oppgaven på banen da…Etter en jevn start med scoringer begge veier, la Haugesund inn et ekstra gir og sa takk og farvel. Det er ingen tvil om at de kan konkurrere med de bedre lagene i årets serie, og nykommerne fra Tromsø er ikke blant dem. Trailblazers scorer riktignok to ganger i andre kamp på rad, og det er en halv seier i seg selv for et nytt lag bare det. Men det holder foreløpig ikke til seier på tabellen, og det er nok et stykke frem dit i både kvalitet og tid.

Hva vi lærte om lagene: Haugesund tok oppgaven på alvor, stilte med stor stall og viste litt av hva de kan på en bane. De er det laget vi antok de var, og litt til om vi ser på scoringstavla. Samtidig fikk de såvidt vi har fått med oss ihvertfall én skade som påvirker hva de vil levere i årets serie.

Tromsø da? Med et helt ferskt lag hvor så å si alle på både sidelinja og banen er nye i praktisering av sporten, da er det mye som må læres. Vi kan ikke si noe annet enn at det er kjempepositivt at de scorer poeng, men noe må gjøres når det gjelder taklinger og samhandling i forsvaret. Om jobben gjøres godt der, så kan dette fort bli jevnere resultater.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x