Før runden: NM-finalen 2015

Denne uken har vi delt opp ‘Før runden’ i et innlegg for 2.divisjon, og et innlegg for NM-finalen. I dette innlegget finner du vår gjennomgang av NM-finalen!

NM-finale 2015 cover-bilde event
Grafikk: Robert Mehmet Mulleng Sezer

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Lura Bulls

Hvor og når: Søndag 5.juli kl. 15:00, Frogner Stadion (Oslo)

Gameplan 1814s:

  • Utnytt styrkeforskjellen up front med å male ballen ned banen med Hoel og Harris, spesielt off tackles og vekk fra Ole Petter Ølberg.
  • Send defensive backs dypt og hold ballen foran. Ballene til Peoples kan godt være presise men de har en viss bue som kan være lette for Brian Moro å lese og plukke.
  • Utnytt styrkefordelen ved å sette Hoel og Harris ut på sidene, og send dem raske pasninger. Dette er to spillere som vinner de fleste en-mot-en oppgjørene, og det kan bidra til å isolere Enrique Williams.

Se opp for når Eidsvoll 1814’s… Puller #61 Jan-Henrik Bogen fra venstre mot høyre og #5 Aaron Harris løper opp bak ryggen. Dette er oppskriften på hovedparten av gjennombruddsspillene til Eidsvoll.

Gameplan Bulls:

  • Den defensive linjen til Eidsvoll er sterk, men svakheten i 3-manns linjen ligger i head-up alignment som gjør dem sårbare for doubleteaming eller reach blocks. Fokuser å utnytte 5 offensive linjemenn mot 3 defensive linjemenn for å vinne line of scrimmage gjennom double teamings og combo blocks. Når Peoples/Williams først har kommet seg gjennom det første forsvarsleddet er de en utfordring å stoppe for linebacker-leddet
  • Horisontale løp av Duvsete og Vadla kan virkelig sette soneforsvaret under press og åpne rom ved å strekke banen horisontalt fremfor vertikalt. Receivergruppen til Bulls er mer enn god nok en-mot-en mot en dyktig men liten Eidsvoll secondary.
  • Eidsvolls løpeangrep lar seg ikke stoppe, men det er mulig å stagge gjennom disiplinert gap-kontroll spill og utside contain. Press frem så mange 3rd downs situasjoner som mulig og la konverteringsstatistikken på 3rd og 4th gå i egen favør.

Se opp for når Lura Bulls…. står i shotgun 3 receiver set, med runningback motsatt av TE. Da kommer som oftest en Zone read, hvor Peoples leser bakside defensive end før han gir ballen til RB’en. Krasjer DE raskt inn («shows numbers«), beholder Peoples ballen og løper på utsiden, og tar den fort hele veien inn.

Hva vi tror: Dette blir en slitekamp for begge lag. Lagene stiller garantert med en plan for å stoppe Aaron Harris og Harry Peoples respektivt. Da kan vi fort ende opp i en stalemate kamp hvor baneposisjon blir det viktigste, så ikke vær overrasket over å se punts fra motstanderens 40.yardlinje for å sette dem fast innenfor 10 yard linjen. Bulls vil være mer interessert i å sende ballen gjennom luften enn det Eidsvoll er, og spørsmålet blir om Bulls noe uerfarne receiverkorps stagger nervene nok til å være den faktoren som skal til for å avgjøre kampen for Siddisene? Vi vet hvertfall at Eidsvoll sin erfarne offensive linje er i stand til det, der de vil spise seg gjennom Bulls defensive front yard by yard. Men er Aaron Harris frisk nok til å utnytte det? Og hva hvis Eidsvoll blir tvunget til å sende ballen gjennom luften, er dette kampen hvor Eivind Brekke skal skinne som en stabil ballfordeler? Dette blir en kamp med mange spørsmål som skal besvares. Det første avgjørende spørsmålet blir om Riley Bowen evner å stoppe Harry Peoples, og om Enrique Williams evner å stoppe Aaron Harris. Og skulle begge lagene mestre dette, vil påfølgende spørsmål bli om Eidsvolls pass defense greier å sette nok press på Harry Peoples og dekke receiverne tett nok til å stenge ned pasningene, og hvorvidt Bulls er godt nok forberedt på Arne August Skovseth Søgaard og Geir Kristian Hoel når de kommer løs i rommene.

Posisjon for posisjon-analyse:

Bulls vs Trolls-110
#9 Harry Peoples. Foto: Kristoffer Andreassen

Quarterback: Eivind Brekke vs Harry Peoples; Begge QB’ene er hva vi kan kalle dual-threats hvor de kan løpe og kaste, men kvalitativt er Harry Peoples langt kvassere. La oss ta Brekke først: han har funnet roen i Eidsvoll angrepet, har fantastisk god kjemi med Arne August Skovseth Søgaard, og har Norges klart beste offensive linje til å beskytte seg. I tillegg har han et arsenal med løpere som kan supplere, i form av Aaron Harris og Geir Kristian Hoel. Akkurat det er også avlastende for en quarterback da forsvaret må først og fremst konsentrere seg om løperne, og skaper gode muligheter for play-action pasninger eller rom på vanlige drop-back pasninger. Men Brekke er fortsatt for lite effektiv i pasningsangrepet, mangler armstyrken som trengs enten i long-distance situasjoner eller når klokken tikker mot slutten. Og utenom Søgaard er det ikke et veldig stort utvalg av erfarne receivere som kan hjelpe ham heller.

Harry Peoples derimot har vi omtalt som halve Lura Bulls angrepet. Mye fordi Bulls angrepet er litt motsatt av Eidsvoll sitt. Bulls har en noe svak offensiv linje, er tynn på runningbacks men har et rikt utvalg med receivere for Peoples å utnytte. Peoples kompenserer dette med sin rå fysikk og atletisme til å holde passrushere unna, får han en liten åpning er han alltid farlig og kan score TD’s fra hvor som helst på banen. Han er også ekstremt presis med ballen, spesielt når han løper, og med litt mer konsistent mottak fra receiverne ville nok Bulls vært mer effektiv. Skal vi trekke på noe er det nok litt for lett for Peoples å ty til beina der åpningene på pasningene kan være bedre. Dette har ført til noen Turnovers on Downs når forsvaret har forstått hvordan de ringer inn oksen. Vi har heller ikke sett de store tendensene til å lese hva forsvaret gir, men zone read spillet har Bulls full kontroll på.

Vekting Eidsvoll / Lura: 20/80.

 

MaxEmanuelson_J9R6899
#3 Enrique Williams. Foto: Max Emanuelson

Runningback: Aaron Harris / Geir Kristian Hoel vs Simon Sommerfeld / Enrique Williams. To ganske gode løpelag, hvis det ikke var for skadesituasjoner som oppstår. Aaron Harris hadde en noe rolig inngang på sesongen – kanskje mest fordi det var umulig å la være å sammenligne ham med fjorårets rakett, Kristin James. Men Harris har utover sesongen vist at han har en svært god kombinasjon med kraft, balanse og fart. Han er ingen lett mann å få i bakken. De siste tre kampene har han scoret minst 4 touchdowns i hver, med en total på 14. Når Eidsvoll kan supplere med Geir Kristian Hoel, kanskje beste Norske nord-sør løper, er det solid. Hoel løper over motstandere, har bra fart og må være et mareritt å møte.

Når det gjelder Lura Bulls har Sommerfeld vist å ha en god rapport med Peoples på de beryktede zone read spillene, hvor begge er farlig med ballen. Nå sier ryktene at Sommerfeld er skadet for finalen og Bulls begynner å bli veldig tynn på denne posisjonen. Det mest nærliggende er å bruke Enrique Williams. Det er et svært godt alternativ, og Williams har hatt TD’s i de kampene han har fått anledning til å løpe med ballen. Williams har en veldig god kombinasjon av kraft og balanse, men mangler farten til å bryte gjennom med. Williams er også ankeret i forsvaret, og juicen i beina vil nok merke akkurat det. Bulls har nok intet annet valg enn å ty til Williams så mye som mulig i denne kampen, og løpene kommer nok med Peoples / Williams kombinasjon på zone read, med Edvard Duvsete på jet sweeps.

Vekting Eidsvoll / Lura: 75 / 25.

 

Bulls vs Trolls-049
#4 Edvard Duvsete, #89 Ian Barkovitch, #80 Erlend Derås. Foto: Kristoffer Andreassen

Receivere: Arne August Skovseth Søgaard / Stian Skøien Braaten vs Magnus Vadla / Ian Barkovitch; Eidsvoll 1814’s Arne August Skovseth Søgaard er hvertfall på Norges topp-3 liste på wide receivers. Han kan gjøre det meste: løpe med ballen, ta i mot screens, eller gripe ballen dypere ned banen. Han plasserer seg bra i rommene og har god kjemi med Brekke. Han har også playmaker egenskaper til å gjøre et mottak om til touchdown. En virkelig solid og trofast receiver man kan stole på. Men utover det er det litt tynt hos Eidsvoll.

Lura Bulls på sin side har et rikere arsenal å by på. Magnus Vadla har for alvor markert seg i år med en høy, fysisk ramme og god fart gjør ham en farlig vertikal receiver det er vanskelig å dekke. Tight End Ian Barkovitch har vært langt mer anonym… inntil Bulls er i redzone. Der har han markert seg som favorittmottaker til Peoples og har vært svært stabil i mottakene og sikret kampavgjørende touchdowns for Sandneslaget. Selv om Barkovitch ikke er spesielt fysisk forskjellig fra Vadla, utfyller de to vidt forskjellige roller på Sandnes laget. Vi forventer også å se WR Erlend Derås og atlet Edvard Duvsete gjøre spill i pasningsangrepet.

Vekting Eidsvoll / Lura: 30/70.

 

Eidsvoll OL Bogen og Nyland - foto Line Helen Østgaard
#61 Jan-Henrik Bogen & #66 Torgrim Nyland. Foto: Line Helen Østgaard

Offensiv linje: Torgrim Nyland / Jan-Henrik Bogen vs Frank Kolden / Gabor Kispal; Eidsvoll 1814’s har Norges klart beste offensive linje. Så la oss bare banke det inn som et faktum. Vi skulle selvfølgelig trukket frem fem navn på offensiv linje, men formatet på denne game previewen begrenser oss til to navn. Torgrim Nyland har virkelig markert seg som kanskje landets beste left tackle. Han har hatt svært god kontroll på edge rushere, og dominert på løpeblokkingen. Han er stort sett med i alle bilder på kampfilmen der ballen er. Det er ikke uten videre at Brekke er blitt sacket ekstremt lite, og aldri bekymrer seg over venstresiden han ikke kan se («the blind side»). Jan-Henrik Bogen er en litt annen type, men den gutten du ikke ønsker å se øynene på, for du vet han stirrer ned på deg etter å ha gitt deg en omgang juling først. Bogen har gjort pullingen på offensiv linje til sitt varemerke. Ved gjennomgang av kampfilm er det ingen tvil om at Eidsvoll fortsatt scorer mest poeng når Bogen puller og Harris løper opp bak ryggen hans. Da er det som oftest åpent.

Lura Bulls har slitt med å være konsistent på offensiv linje i år. De har få spillere å ta av, og får nok ikke helt trent inn jevn og god execution på posisjonen. Left tackle Frank Kolden er en veteran i Norsk fotball, og er starting left tackle for Norges landslag. Han har en svært stor og sterk fysikk og står godt i mot bullrush fra motstanderne. Får han anledning til å combo blokke kommer styrken hans til sin rett. Hans svakhet er at han er noe treg, som gjør seg gjeldende mot passrushere rundt seg, eller motstandere med god teknikk og «moves». Dette vil bli litt tungt mot Eidsvoll. Gabor Kispal er ny i Norge for året. Ungareren har fyllt en utrolig viktig rolle hos Lura Bulls som center. Snappene har vært veldig konsistente og han har gjort en god jobb med blokkene.

Vekting Eidsvoll / Lura: 80/20

 

Eidsvoll Alnæs og Bowen - foto Line Helen Østgaard
#92 Jørgen Alnæs. Foto: Line Helen Østgaard

Defensiv linje: Leo Krafft / Jørgen Alnæs vs Ole Petter Ølberg / Mathias F. Bruseth; Eidsvoll sin defensive linje har vært svært solid i år. Som en ren 3-er front stort sett head up på motstanderen har disse atletiske defensive linjespillerne vist god teknikk og effektivitet. Selv med tre man rushing har de greid å trenge gjennom og jakte ballen i backfield. Leo Krafft er en rimelig fersk spiller, med ett år bak seg på high school. Fantastisk fysikk og kraft, men litt rå på teknikken og har av og til en tendens til å bli låst fast selv mot mindre fysisk sterke offensive linjespillere. Men når han jakter ball, kommer råskapen fram. Jørgen Alnæs er en langt mer defensive end type, som elsker å komme rundt hjørnet og jakte ball. Alnæs har forårsaket viktige force fumbles eller turnover-on-downs, og landslagsspilleren er erfaren nok til å vite hvordan han skal variere spillet sitt mot offensive linjespillere.

For Lura Bulls er det umulig å snakke defensiv linje uten å prate om Ole Petter Ølberg. Han utgjorde en dynamisk duo sammen med Jarle Vangnes, som røk ut med skade for sesongen. Siden da har Ølberg tatt kampen med å stoppe innsideløp og komme seg inn i backfield. Og akkurat dette er det få i Norge som er bedre enn ham i å gjøre, noe han har bevist for Lura og for landslaget. Men han blir fort ensom, og utsatt for double teams. Mathias Bruseth er sannsynligvis tilbake til finalen. Erfaren og flink å jakte ball, men kan bli noe lett når motstanderne kommer rett i fjeset på ham.

Vekting Eidsvoll / Lura: 65/35

 

Ruben stokka (4)
#31 Eric Baden. Foto: Ruben Stokka

Linebackers: Riley Bowen / Kris Ceballos vs Enrique Williams / Eric Baden. Eidsvolls Riley Bowen uttales å være «heart and soul» i Eidsvoll 1814’s laget. En klar kaptein som går foran med eksempel. Bowen er rask, rutinert og vet å stoppe spill når det virkelig gjelder. Problemet er at han fort blir litt ensom i midten, spesielt om motstanderen greier å få isolert ham med en linjespiller eller fullback. Kris Ceballos er en treners drøm, gjør alt du ber ham om på en stillferdig måte, og ekstremt trygg i spillet. Svært sterk og erfaren i måten han leser spillet på. Han mangler noe på fart som gjør at motstanderne kan være effektive om de kommer rundt ham på utsiden.

Lura Bulls Enrique Williams har spilt linebacker på høyeste nivå av college fotball. I Bulls omtalte jeg ham som noe passiv innledende i sesongen, men han har kommet seg betraktelig utover sesongen. En spiller som vet å posisjonere seg. Gjør stoppene når de virkelig trengs og skaper turnovers. Men vil spille offense runningback som vil redusere effekten noe. Eric Baden er aggressiv og taklingsterk, liker å komme i posisjon. Har gjort mange viktige stopp og komplementerer Williams på en god måte. Er noe lett for linebacker posisjonen og kan fort bli isolert av linjemenn.

Vekting Eidsvoll / Lura: 50/50

 

Eidsvoll - DB Thomas Jansrud - foto Line Helen Østgaard
#27 Thomas Jansrud. Foto: Line Helen Østgaard

Defensive backs: Brian Moro / Thomas Jansrud vs Simon Bruset / Dominic Gould

Eidsvoll har ett av landets mest talentfulle secondaries, om enn ganske så tynn i dybden. Brian Moro er en liten men atletisk og svært hard takler som i tillegg har en nese for fotballen. Han har en evne til å ligge dypt, sniffe hvor ballen kommer og plukke den ut av luften. Og med ballen i hendene er han svært farlig. Thomas Jansrud er noe av det nærmeste vi kommer en komplett cornerback i dette landet. Han er svært god til å dekke receiver mann mot mann, ved å tvinge receiveren enten mot sidelinjen eller inn mot hjelp lengre inne på banen. Han er aldri langt unna ballen. Men fra disse to til resten er det et lite gap for Eidsvoll secondary, noe som viser seg gjennom Arne August Skovseth Søgaards stadige rolle på defense.

Der hvor Eidsvoll 1814’s har atletiske secondaries som er gode til å dekke, har Lura Bulls en av de mer fysiske secondariesene i ligaen. Simon Bruset er svært atletisk noe han bruker til det fulle gjennom stor dekningsradius for å ta igjen for manglende erfaring på posisjonen. Også Simon har en god nese for fotballen og evner å skape interceptions. Og, i likhet med Moro, er det alltid farlig når han får ballen. Britiske Dominic Gould er en klassisk Strong Safety type: fysisk sterk, full av fotballforståelse, og god timing i det han gjør. Dominic vil finnes både dypt og nært line of scrimmage. Han vil prøve å blitze fra utsiden, eller droppe i sone for å sniffe ball. Det vil ikke være så rart om Gould vil være mannen som skal stagge Søgaard i denne kampen. Også de andre secondary spillerne holder bra mål på Lura Bulls, selv om tapet av Simon Sommerfeld vil svi.

Vekting Eidsvoll / Lura: 45 / 55.

 

Eidsvoll Greg Kleidon punting - foto Line Helen Østgaard
#7 Greg Kleidon. Foto: Line Helen Østgaard

Special teams: Greg Kleidon / Arne August Skovseth Søgaard vs Magnus Vadla / Simon Bruset. Eidsvoll har solid dekning på special teams. Punter Greg Kleidon er også special teams koordinator for det Norske landslaget og har Eidsvoll godt drillet på denne delen. Greg er en svært habil punter som spilte bl.a for University of Hawaii. Returspiller for Eidsvoll er Arne August Skovseth Søgaard men vi har også sett Brian Moro i denne rollen. Uavhengig er det returspillere som kan ta ballen langt; Brian og Arne har også gjennombruddsfarten til å ta den hele veien til endzone.

Magnus Vadla ble vi virkelig kjent med i siste kamp mot Oslo Vikings der han sendte flere virkelig avgjørende punter for Bulls, den ene på 100 yards. Men erfaringsnivået er nok ikke i nærheten av Kleidon sitt. Simon Bruset er en god returnspiller, instinktivt flink med ballen i hendene og flink til å lese blokkene foran seg.

Vekting Eidsvoll / Lura: 65/35.

 

MaxEmanuelson_J9R7282
Kamran Fatehi. Foto: Max Emanuelson

Trenere: John Pate versus Kamran Fatehi. Pate er førsteårs trener i Norge, Fatehi har vært med i Norge i en årrekke. Lura Bulls virker langt bedre coachet i år fra i fjor, mens Pate har en dedikert stab og samlet spillerstall å ta utgangspunkt i. Eidsvoll har vist langt større vilje til å eksperimentere med spill enn det Lura har vært i år, mens Bulls ligger ikke etter på å være et samspilt lag. Men bag of tricks ligger nok først og fremst hos Eidsvoll, og det kan avgjøre kampen.

Vekting Eidsvoll / Lura: 60/40.

 

Vi spår Eidsvoll 1814´s tar sitt tredje seriemesterskap på rad.
Foto: Line Helen Østgaard

Konklusjon: Dette blir en tøff kamp som kan gå begge veier. Når det er sagt, så vinner Eidsvoll 1814’s men det avhenger at Aaron Harris spiller som han pleier og Riley «man of steel» Bowen skinner som han skal, samt at de finner ut hvordan de skal stagge Harry Peoples. Gjør de det, trenger de Norske nøkkelspillerne å spille som de pleier og ta pokalen med hjem til Eidsvoll.

Sum vekting:

Eidsvoll 1814’s: 490 (av 900)
Lura Bulls:         410 (av 900)

 

Score: 1814’s 24 – Bulls 13

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x