Tidenes beste spillere: Eidsvoll 1814s

Eidsvoll 1814s Logo

I denne artikkelen ser vi nærmere på de aller beste spillerne som har vært hos Eidsvoll 1814s. Eidsvoll har eksistert siden midten av 1990-tallet, og har i løpet av sin historie vunnet en lang rekke Norgesmesterskap og i det hele tatt markert seg som en av våre aller fremste klubber. 1814s hadde også importspillere på plass tidlig i sin historie, så både når det gjelder gode norske og gode importspillere er det mange å velge blant. Her har du tidenes beste hos Eidsvoll 1814s; veiet, målt og rangert!

HVORDAN ER RANGERINGEN GJORT?

Vi har fått synspunkter fra noen av de mest kunnskapsrike personene som har vært med i 1814s i årenes løp, og som kjenner klubben svært godt. Disse har hver for seg gitt oss sin liste over det de rangerer som de 5 beste norske og de 5 beste importene som har vært hos Eidsvoll 1814s. Vi har deretter aggregert dette opp til én liste, som utelukkende er basert på de synspunktene vi har fått – vi har altså ikke selv synset rundt det. Derimot har vi tatt noen avgjørelser ved «tie breakers», men dette finner du adressert der hvor det er tilfelle.

Vi har satt opp lista, og du finner i tillegg til navn på spilleren og informasjon om vedkommende (inklusive posisjon), også en score bak navnet. Man får 5 poeng for å være #1 på et jurymedlems liste, 4 poeng for å være #2, 3 poeng for #3, 2 poeng for #4, og 1 poeng for å være #5. Dette blir summert opp basert på antall stemmer, og deretter delt på antallet som har stemt. Maks poengsum man kan få blir da 5,00 (som betyr at alle stemmeberettigede har hatt vedkommende som #1 på sin liste). Hvis du lurer på mer rundt hvordan vi har kommet frem til listene og poengsum med videre, så anbefaler vi å se artikkelen vi presenterte forrige måned:

Vi gjør også oppmerksom på at denne avstemningen gjelder før inneværende sesong; årets innsatser på banen og spillerne som har gjort dem, er altså ikke en del av vurderingen denne gang.

5 BESTE NORSKE SPILLERE

La oss først presentere listen over de 5 beste norske spillerne som har vært hos 1814s, slik juryen vurderer det:

1. Lars Bråten (3,25). RB/SS.

Eidsvoll - Lars Bråten nr 84
En god gjeng. #84 Lars Bråten i midten.

Når forbundet ved 15-årsjubileumet sitt kåret et «All-Time team», så var fullbacken Nicolay Aslaksen selvskreven. Den andre runningback-plassen var det mer diskusjon rundt, men det ble tidlig klart at Eidsvoll sin runningback Lars Bråten hadde et sterkt kandidatur, og det endte da også opp med ham. Bråten var en svært bevegelig og rask spiller som var flink til å finne åpninger i motstanderens forsvar, og scoret touchdowns i bøtter og lass mot norske lag rundt årtusenskiftet. I tillegg var han habil som defensiv back også, og bidro samtidig på special teams. Noen kraftplugg snakker vi ikke om, men en smidig fyr med såpass mye hurtighet og bevegelighet i sideledd at mangt et norsk lag sitt forsvarsspillere ble svimle i møtet med Eidsvolls #84, Lars Bråten.

2. Leif Snilsberg (2,00). LB.

Leif Snilsberg og Dan Luedtke
Leif Snilsberg (til venstre) og Dan Luedtke.

På jakt etter en atlet som kan spille en haug med posisjoner, har masse intensitet, og spiller til fløyta går og vel så det? Da er det ikke umulig at Leif Snilsberg var en spiller etter din smak. Linebackeren, som også var å finne på en rekke andre posisjoner underveis i sine år som amerikansk fotball- og Eidsvoll-spiller, var en profilert bidragsyter til Eidsvoll 1814s som gikk foran når det gjaldt. Han var en viktig brikke i ferden deres mot å bli Norges beste lag. Bevegelig, taklingssikker og på ingen måte redd for å kaste seg inn i situasjoner; Snilsberg hadde utvilsomt vært en starter også i dagens Eliteserie, og vi tør tippe at han hadde gjort seg bemerket nå som da!

3. Jarle Østhagen (1,75). OL. Tar 3.plassen foran Arne August Skovseth Søgaard pga. flere stemmer.

Jarle Østhagen og Kenneth Andersen EFAF Cupfinale 2007
Jarle Østhagen (til venstre) og Kenneth Andersen etter EFAF Cup-finalen 2006

1814s ble grunnlagt av tre ivrige unge herremenn ved navn Bård Aune, Kenneth Andersen og Jarle Østhagen. Alle tre var også spillere i mange år, og Jarle Østhagen -med en fortid hos Otra Raiders- utmerket seg som en solid, pålitelig og drivende dyktig offensiv linjemann. Det ble kronet med en rekke mesterskap, og Jarle Østhagen er blant de få som er heldige -og dyktige nok!- til å se klubben han startet gå fra ingenting til et idrettseventyr som spiller en internasjonal cup-finale i Østerrike. Vi hadde humret av ham alle sammen om noen fortalte oss for 21 år siden at et lag skulle komme fra bygda og dominere norsk amerikansk fotball. Jarle Østhagen blokkerte både nay-sayers og motstanderne ut av veien, og banet vei for både touchdowns og tonnevis av positive idrettsopplevelser for sambygdingene sine!

4. Arne August Skovseth Søgaard (1,75). WR.

Arne August Skovseth Eidsvoll 1814s vs Truls Johansen AFC Show photo by Kent Skibstad
Arne August Skovseth Søgaard. Foto: Kent Skibstad

Han ble kåret til AFN All-Star i fjor, og så får vi se i kveld om han gjentar den bedriften. La oss kort oppsummere; denne karen har vokst opp i pads og hjelm på et jorde på Eidsvoll, og han har gått fra å være et lite sjarmtroll med mottaksevner til landets giftigste receiver og høyt respektert som en motstander man må ta høyde for. Fra minstemann på U16-landslaget til superstjerne i vår lille andedam; Arne August Skovseth Søgaard er allerede på 4.plass over tidenes beste norske spillere hos Eidsvoll 1814s, og kan potensielt spille i Eliteserien i noe sånt som 20 år til. Det er i grunnen ikke så mye mer å si; det er bare å følge med mens yardsene renner inn og motstanderne faller som fluer for Arne August sine finter også i årene som kommer!

5. Brian C. Moro (1,50). DB/RB.

Eidsvoll - DB Brian Moro - foto Line Helen Østgaard
#21 Brian Moro. Foto: Line Helen Østgaard

Brian Christopher Moro er en annen spiller som fortsatt er meget ung, men allikevel allerede både er svært erfaren, og veldig, veldig god. Moro har kommet opp gjennom Eidsvoll sine juniorlag, og har i tillegg til 1814s rukket å være en viktig spiller for Norge sitt U16-landslag og U19-landslag. Han har imponert på en rekke forskjellige posisjoner -KR, PR, RB, CB, S- men det er nok først og fremst som defensiv back de fleste tenker på ham nå til dags. Fra safety-posisjon deler han ut både juling og fanger interceptions, og er en garantist for at Eidsvoll sitt defense har et pasningsforsvar som kan straffe deg om du ikke er meget habil og med perfekt utførelse. Vi gleder oss til fortsatt å se Brian Moro på norske baner i årene som kommer!

 

Brian Moro får det til å se så enkelt ut!Brian Moro trenger ikke engang være på banen for å gjøre store spill.

Posted by Amerikansk Fotball on Monday, May 11, 2015

Brian Moro trenger ikke engang være på banen for å gjøre store fotball-prestasjoner.

Andre som fikk stemmer: DL/OL Øystein Fosserud Hansen (1,25), OL Kenneth Andersen (1,25), WR/QB Iver Hoelsæther (0,75), DB Anders Hjerpseth (0,75), OL/DL Nicklas Haugen (0,75).

5 BESTE IMPORTSPILLERE

Eidsvoll 1814s var ikke det første laget i Norge som hentet importer, men de var tidlig ute i sin historie, og de hadde en stor gruppe av importer en del år også. Det er mange navn å ta av, og mange som kunne være verdt å skrive om. Vi ser gjerne at man bidrar i kommentarfeltet i så måte! Juryens medlemmer var begrenset til å nevne 5, og hvem man da endte opp med samlet som de 5  beste importspillerne som har vært hos Eidsvoll 1814s, får du listen på her:

1. Mike Burton (3,50). QB.

Mike Burton - foto Wegard Bakkehaug
Mike Burton. Foto: Wegard Bakkehaug

Stemt fram som Eidsvoll sin beste importspiller gjennom tidene; QB Mike Burton. Burton var også hovedtrener i 2004 og 2005, og huskes med glede på Eidsvoll. At han holdt nivået er det ingen tvil om; han hevet det. Burton, som såvidt var innom og snuste på profflivet hos San Diego Chargers etter en svært bra college-karriere hos Trinity University hvor han blant annet ble 1st team All-American i 1999 og årets spiller i hele NCAA Division III i 1998, spilte sin første sesong hos 1814s i 2003, når legendariske Vince McGee var hovedtrener. Han returnerte altså i flere sesonger, og i tillegg til å lede 1814s til gull i 2004 og 2005, så bidro han blant annet som trener på juniorsiden.

2. Dan McCarty (3,00). LB/TE.

dan.mccarty

Sesongen 2001 var Dan McCarty spillende hovedtrener for 1814s. Han imponerte voldsomt på banen, hvor han var en storvokst og fysisk meget tøff spiller som forstod spillet godt – både i angrep og forsvar. Han ble en for tøff match for svært mange motstandere, som nok kanskje av den grunn husker McCarty med mer negativt fortegn enn hans tidligere lagkamerater på Eidsvoll gjør. Vi mener å huske ihvertfall en motspiller som fortalte oss at å møte Dan McCarty var som å løpe inn i en vegg. Vi vet ikke om vedkommende løper ofte inn i vegger, men det språklige bildet sier sitt.

McCarty har forblitt i sporten også etter at han forlot 1814s, og har vært assistenttrener og hovedtrener på high school og college-nivå. I fjor høst overtok han roret som hovedtrener hos St.Norbert College (hvor, om vi ikke husker feil, en annen Eidsvoll-import i sin tid spilte QB. Vi sikter til Dan Luedtke). St.Norbert er en NCAA Division III-skole, og det skal bli spennende å se om McCarty kan bringe dem like mye suksess som han gjorde i sitt sesong-lange opphold hos Eidsvoll 1814s!

3. Andrew Porter (2,75). LB/DL.

Andrew_Porter_2009_Eidsvoll_1814s_3 foto Harry Wad
Andrew Porter. Foto: Harry Wad

Den 190 centimeter og 115 kilo store og knalltøffe defensive spilleren Andrew Porter ankom Eidsvoll og skaffet seg umiddelbart fans for måten han spilte på når han først ankom landet tidlig på 2000-tallet. Det er tydeligvis synd at det å ha wedge på kickoff retur ble ulovlig i sin tidligere form, for en supporter som faktisk spiller samme posisjon som Porter gjorde, når Eidsvoll spiller NM-finale søndag, hadde følgende å si i 2007:

Kristoffer Ceballos 17 år. Han er en hardbarket fan fra Eidsvoll Verk, han digger sporten. Hans store forbilde på laget er Andrew Porter, det er fordi han overbeviste meg i fjor på Kickoff.

-Ikke noe er som en wedgebreak fra Porter.

Så vet vi det 🙂

Porter, som har blitt værende i Norge også etter at fotball-karrieren tok slutt, var i en rekke sesonger en viktig brikke for 1814s. I 2007 hadde han eksempelvis en takling for safety i EFL-kampen mot Porvoo Butchers, og jaggu meg gjentok han ikke bedriften i 2008 mot Seinajöki Crocodiles. «Consistency is king», og det stod Andrew Porter for – på et høyt nivå!

4. Dustin Creager (1,75). WR/DB.

Dustin Creager coaching 2
Dustin Creager

Det er ikke mange norske lag som har spilt kamper som live-overføres på TV. Det har Eidsvoll 1814s, og en av de store stjernene når de spilte EFAF Cup-finale mot Graz Giants var receiveren Dustin Creager. Etter en svært suksessrikt college-karriere på Humboldt State (NCAA Division II) hvor han var All-American 2 ganger, var det 1814s og ikke NFL som fikk nyte godt av den svært talentfulle receiveren som også hadde vært All-Conference 4 år på rad. Han kunne spille DB også, noe han både gjorde for Eidsvoll, og seinere for Omaha Beef i innendørs-fotballen i USA.

Senere har det blitt tid til en kort trenerkarriere for Creager, før fokuset har skiftet til andre ting.

I denne highlight-videoen får du glimt fra store deler av Dustin Creager sin karriere, inklusive Eidsvoll sin kamp mot Graz (fra noe etter 7 min. ut i videoen):

5. Kristin James (1,25). RB/KR/PR.

1814s at Glads
Kristin James. Foto: Lukasz Kadziolka

Når Kristin James ankom norsk serie et stykke ut i 2013-sesongen var det få som visste hvem han var, og helt sikkert ingen som før sesongstart hadde kunnet gjette seg til at seriens aller beste spiller det året kom til å være en person som het Kristin til fornavn. Slik skulle det bli, og med James i bakfeltet eksploderte Eidsvoll tilbake på scenen etter en heller begredelig 2012-sesong. Det ble NM-gull, og spilleren ingen lag fant oppskriften på å stoppe var sentral i det – Kristin James var den dynamiske playmakeren Eidsvoll så sårt trengte.

Kristin James returnerte til Eidsvoll i 2014, og man fikk mer av det samme. Denne gangen så det også ut til å holde til NM-gull, men Kristiansand Gladiators greide å sikre seg gullet på tross av nok en stor dag yardsmessig fra James. Det er allikevel ingen tvil; Kristin James er noe av det aller beste vi har sett i norsk serie på mange år, og fortjener utvilsomt en plass på en slik toppliste som dette er!

Andre som fikk stemmer: WR Tristan Solo (1,00), WR Charley Enos (0,75), LB/RB Riley Bowen (0,75), LB/RB Roger Graber (0,25).

SYNSPUNKTER?

Har du noen tanker om lista? Noen navn du savner? Noen historier om de som er nevnt? Del gjerne dine tanker via kommentarfeltet!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x