Før runden: NM-finalen 2016

Denne uken har vi navngitt ‘Før runden’ litt annerledes. Det foregår én kamp, og det er NM-finalen for senior herrer. Eller Norgesmesterskapet, som de fleste kjenner kampen som. I dette innlegget finner du vår gjennomgang av kampen nå i forkant!

NM-finalen 2016 hovedbilde - illustrasjon Mehmet Sezer
Illustrasjon: Mehmet Sezer

Hvem: Oslo Vikings vs. Eidsvoll 1814s

Hvor og når: Lørdag 2.juli kl. 15:00, Sentralidrettsanlegget (Fredrikstad)

Gameplan Oslo Vikings:

  • Få Eidsvoll sitt angrep av banen; stenge ned Bowen i løpespillet
  • Spre ballen horisontalt og vertikalt i pasningsspillet; finne lommene i forsvaret
  • Disiplin! Antallet flagg må ned.

Se opp for når Oslo Vikings… Kaster bubble screen til Eric Ford. Det går fort fra line of scrimmage til endzone da!

Gameplan Eidsvoll 1814s:

  • Tygge tid, skape yards, gi en rekke ballbærere muligheten til å forvirre Vikings
  • Storme fortet og samtidig ha en klegg eller to på Eric Ford: Forhindre raske pasninger og ha nok press til at de lange ikke er noe man gir QB tid til å kaste!
  • Ha noen trick spill på lager, helst noe man ikke har sett før i sesongen – skape store spill med det et par ganger i løpet av kampen.

Se opp for når Eidsvoll 1814s… Sender Riley Bowen på en sweep; plutselig var det visst en HB option pass istedenfor!

Hva vi tror: Dette blir en kollisjon mellom to forskjellige spillestiler i angrep, og mot forsvar som inneholder mange gode spillere men først og fremst gode kollektiv. Eidsvoll 1814s har i våre øyne det sterkeste forsvaret, men er svekket av Jørgen Alnæs sitt fravær etter utvisning i semifinalen mot Lura Bulls. Riley Bowen er ventet tilbake, men er han 100%? Det vil ha mye å si.

Oslo Vikings sitt forsvar er på ingen måte sinker de heller. Spesielt på DL- og LB-posisjonene ser det veldig sterkt ut. Det passer godt mot en motstander som har 85% av sitt fokus og 95% av sin styrke i løpespillet. DB-gruppen ser vi for oss at er mer å komme på talefot med, men det er heller tvilsomt om 1814s rekker å legge om til et pasningsorientert angrep. Det er ikke sikkert det er veien å gå heller 😉

Angrepsmessig har Oslo Vikings en viss balanse i det hele. Pasningsspillet har virkelig begynt å klikke, og om Dustin Hawke Willingham ikke får en mental prolaps, så skal det godt gjøres at Vikings ikke produserer. Eric Ford er naturligvis en viktig ingrediens da. I tillegg har Vikings vist at de kan løpe, selv om Eidsvoll 1814s ikke nødvendigvis er laget som kommer til å tillate det i alt for stor grad.

Eidsvoll 1814s er angrepet som har topp 3 ledende running backs i ligaen når det gjelder antall yards på løp. Det sier sitt. Det store spørsmålet er om de kan samle kreftene en siste gang og male Vikings-forsvaret i stykker samtidig som de holder Vikings-angrepet av banen. At de kommer til å prøve på det er det ingen tvil om. Pasningsspillet deres har vært nærmest ikke-eksisterende i de fleste kampene. Samtidig; vi har sett Eivind Brekke lykkes med pasninger før (og Riley Bowen, for den saks skyld), så vi avskriver ikke at det kan skje om overraskelsesmomentet planlegges godt nok.

 

Posisjon for posisjon-analyse:

Vikings vs 1814s 2016 - Foto Max Emanuelson AX_3781
Dustin Hawke Willingham. Foto: Max Emanuelson

Quarterback: Dustin Hawke Willingham vs Eivind Brekke; sjelden har vi hatt to QBer med mer forskjellig rolle i løpet av sesongen. Hos Vikings er QBen katalysatoren for angrepet, og om han har en dårlig dag så faller mye sammen. Det er en god stund siden Hawke Willingham hadde en dårlig dag på banen nå. Hos 1814s er QBen mer av en ballfordeler, som fra tid til annen skal kaste ballen både for å holde forsvaret ærlig, og ikke minst for å se om man kan sikre noen overraskende yards og kanskje sjokkere med et stort spill. Det har de gjort tidligere år; i år har akkurat det vært ganske så fraværende. Kan det dukke opp når det trengs som mest?

Vekting Vikings / 1814s: 80/20.

 

Vikings vs 1814s 2016 - Foto Max Emanuelson AX_3619
Geir Kristian Hoel med ballen. Foto: Max Emanuelson

Running back: Lorenzo Proctor / Jesper Haug Jørgensen / Vegard Tysse vs Riley Bowen / Geir Kristian Hoel / Jonas Theodorsen Hauge. Her kunne vi strengt tatt hatt med flere navn hos Eidsvoll, men vi nøyer oss med tre. Hos Vikings har Proctor vist god form, men har ikke alltid en like enkel jobb når vi ser på hva som skjer på blokkingen. Hos 1814s er det tre mann som leder ligaen i løpeyards, og en av dem er ikke engang nevnt her, da vi har ham med på receiver-oversikten istedenfor. Bowen er nøkkelen. Om han er på banen, så åpner det opp muligheter for de andre til å lykkes bedre, og da har Eidsvoll et stort arsenal å spille på.

Vekting Vikings / 1814s: 30 / 70.

 

Eric Ford - foto Henning Ringlund
Eric Ford. Foto: Henning Ringlund

Receivere: Eric Ford / Bror Jahre vs Arne August Skovseth Søgaard / Tor-Erik Stensjøen. De to ledende receiverne for Eidsvoll i grunnserien var ironisk nok RBs (Bowen og Hoel), og i sluttspillet er det RB Jonas Theodorsen Hauge som står for det eneste mottaket deres så langt. Arne August Skovseth Søgaard er multi-talentet som både har noen mottak, men også ser ballen MYE på løp. Han er trusselen på sidene, og Eidsvoll har også gjort en god del forsøk på å finne ham i pasningsspillet, f.eks. i semifinalen. Hos Vikings er dette en lagdel som egentlig har langt flere navn. Vi kan ta med Pål Wulff og Mehmet Sezer som et par andre man med stor sannsynlighet ser lørdag. Eric Ford er Norges mest dynamiske hjemlige receiver, og det er vanskelig å se for seg at han ikke blir en av kampens store profiler. Bror Jahre er den hos Vikings som hadde flest mottak i grunnserien, og vil helt sikkert ha en rekke mottak også i finalen.

Vekting Vikings / 1814s: 70/30.

 

Vikings vs 1814s 2016 - Foto Max Emanuelson AX_3672
Foto: Max Emanuelson

Offensiv linje: Jonas Berntsen Hagerup / Stephen Riedel vs Torgrim Nyland / Leif Oskar Lindvik. Du blir nok ikke overrasket når vi forteller at begge OLs består av mer enn to mann; de vi nevner spesifikt er gode representanter for en gruppe på 6-9 mann hos begge lag. 1814s har tradisjonelt vært kjent for en meget god OL. De har fortsatt noe å fare med, men like dominerende som tidligere år er den ikke. Oslo Vikings så ikke spesielt sterke ut på OL innledningsvis i sesongen, men nå har det kommet seg betraktelig. Fortsatt en del å hente i løpespillet, men gjør en meget god jobb i å beskytte Dustin Hawke Willingham. Det passer godt med at Vikings liker å kaste en del…

Vekting Vikings / 1814s: 60/40

 

Thomas Holt Sundby bryter gjennom linja - foto Henning Ringlund
Thomas Holt Sundby. Foto: Henning Ringlund

Defensiv linje: Thomas Holt Sundby / Aleksander Andric vs Leo Krafft / Joacim Eliassen. 1814s er svekket av at Jørgen Alnæs ikke får spilt kampen, men Leo Krafft virker å være i slaget og er meget solid. Det samme er Joacim Eliassen på DE. Oslo Vikings har kommet seg betraktelig på DL etter at Aleksander Andric kom tilbake på banen, og Thomas Holt Sundby gjør ethvert pasningsspill til en risikosport for QBer som tar seg hakket for mye tid. Vektingen nedenfor er gitt på bakgrunn av hvordan vi tror de stiller i finalen, hvor Alnæs altså ikke er med i beregningen.

Vekting Vikings / 1814s: 45/55

 

Andreas Lid - foto Henning Ringlund
Andreas Lid. Foto: Henning Ringlund

Linebackers: Andreas Lid / Kim Erik Schaanning vs Riley Bowen / Kris Ceballos. Ja…Riley Bowen i toppslag overgår utvilsomt resten av gjengen på begge lag her. Er han i toppslag? Det blir interessant å se. Vi tar det som utgangspunkt, og det preger naturligvis vektingen mellom to solide grupper. Riley Bowen har med seg Kris Ceballos, Aleksander Aleksic med flere, og de fyller bra ut, men uten å være de mest dominante som man legger spesielt godt merke til. Andreas Lid hos Vikings er en av dem man derimot legger merke til, og som gjør eksepsjonelt mye bra – det har vært veldig tydelig i år. Spillere som Schaanning og Daniel Bernklau komplementerer ham bra, og er ikke langt bak kvalitetsmessig.

Vekting Vikings / 1814s: 40/60

 

Eidsvoll - DB Brian Moro - foto Line Helen Østgaard
Brian Moro (#21). Foto: Line Helen Østgaard

Defensive backs: Nicholas Isaksen / Jacob Galsgaard vs Brian Moro / Thomas Jansrud. Hvem som spiller i Vikings sin secondary har variert en del i løpet av sesongen. Jacob Galsgaard var f.eks særdeles sentral der tidligere, og er tilbake etter skade. Det i seg selv har betydning for vektingen her: Om han er i form, så er han meget sentral. Krister Engja oppfattet vi som en LB, men etterhvert har vi sett ham mer i en safety-rolle. Nicholas Isaksen ser ut til å være fast inventar, og bra også. Hos Eidsvoll 1814s er det flere kjente fjes. Brian Moro, Thomas Jansrud, Martin Gusterud og Elias Hugvik er blant navnene, og det er mye kvalitet der. Hvor godt det vil synes lørdag vet vi ikke; de har en formidabel utfordring foran seg. Det samme kan ikke sies om Vikings sin DB-gjeng, som kanskje isolert sett ikke holder samme nivå som Eidsvoll sin, men det er ikke sikkert det vil se slik ut under årets NM-finale.

Vekting Vikings / 1814s: 40/60.

 

Vegard Tysse sparker - foto Henning Ringlund
Vegard Tysse. Foto: Henning Ringlund

Special teams: Vegard Tysse / Daniel Bernklau vs Tor-Erik Stensjøen / Stian Skøien Braaten. Vikings har flere gode alternativer på kicker-posisjonen, og både Bernklau og Tysse er til å stole på der. Kim Erik Schaanning får jobben gjort som punter, på ca. lik linje som sin motpart Stian Skøien Braaten hos Eidsvoll 1814s. Tor-Erik Stensjøen hadde et bra field goal sist, og kan med andre ord bidra til at måltavla endres i positiv forstand for 1814s.

Returmenn er ikke nevnt ovenfor; de kommer her. Eric Ford er blant ligaens desidert farligste våpen, også på denne posisjonen. Lorenzo Proctor er heller ikke tapt bak en stein, og flere andre hos Vikings kan få jobben gjort. Hos Eidsvoll 1814s har både Arne August Skovseth Søgaard og Brian Moro svært gode egenskaper i returspillet, og kan ikke glemmes som trusler.

Vekting Vikings / 1814s: 60/40.

 

Greg Kleidon Eidsvoll 1814s
Greg Kleidon

Trenere: Jesse Alderfer versus Greg Kleidon. Hos Vikings er det strengt tatt en hel bråte navn å legge til her. De har et stort trenerapparat etter norsk standard, og Alderfer er på ingen måte alene på sidelinjen. Greg Kleidon, som har hatt stor suksess på flere nivåer med Eidsvoll 1814s, er i langt større grad en ensom svale. Når vi vekter mot hverandre, er det en betydelig del av bildet.

Vekting Vikings / 1814s: 60/40.

 

Vikings vs 1814s 2016 - Foto Max Emanuelson AX_3715
Foto: Max Emanuelson

Konklusjon: Det er alltid kjekt med en gjennomgang pr. posisjon, ikke minst for debattens skyld, og for å få gitt oppmerksomhet til flere spillere enn normalt. Det en slik overgang ikke egentlig gir helt umiddelbart overblikk på, er de forskjellige delene av spillet mot hverandre. Oslo Vikings sitt pasningsangrep mot Eidsvoll 1814s sitt pasningsforsvar. Eidsvoll 1814s sitt løpeangrep mot Oslo Vikings sitt løpeforsvar. Den typen ting. Du kan imidlertid se litt på QB + WR mot LB + DB, eller RB + OL mot DL + LB; det er når man begynner å mikse litt der at det begynner å bli interessant for denne spesifikke kampen. Ikke DB mot DB, med andre ord…

Sum vekting:

Oslo Vikings:     485 (av 900)
Eidsvoll 1814s: 415 (av 900)

 

Score: Oslo Vikings 28 – Eidsvoll 1814s 14

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x