Kan ikke komme på trening/kamp fordi…

Hvert eneste år må norske trenere forholde seg til en rekke årsaker til at treningsøkter og faktisk også kamper nedprioriteres til fordel for noe annet. I denne artikkelen skal vi ta for oss en god porsjon av de mange årsakene folk finner til at de skal gjøre noe annet enn å bli bedre fotballspillere og bidra til laget «sitt».

Du kan selv gjøre dine egne vurderinger, men vit dette: Amerikansk fotball er ikke en idrett som passer for alle. Jovisst; vi liker å poengtere at idretten vår passer for alle uansett kroppsfasong og fysiske forutsetninger. Det er en gimmick; sannheten er at amerikansk fotball IKKE passer for alle. Den passer ikke for folk som har dårlige fysiske forutsetninger kombinert med liten lærevillighet, og den passer ikke for folk som ikke forstår at trening MÅ prioriteres i en lagidrett.

Er så idretten viktigere enn liv og død? Njaei, kanskje ikke. Men la oss være ærlige; årsakene til at folk ikke dukker opp på trening eller kamp er sjelden eller aldri en situasjon hvor det faktisk står om liv og død. Det nærmeste man kommer er nok «dødsfall i familien», og selv da er det sjelden at det egentlig er relevant å ikke dukke opp.

Nedenfor har vi tatt for oss en rekke av unnskyldningene som gjennom årenes løp har sett dagens lys innen idretten her til lands.

 

Manglende transport

Dette handler om innsatsvilje; greier du ikke å ha en plan for transport til trening, og ei heller å ha en backup-plan, så har du ingenting på et lag å gjøre. Denne unnskyldningen er egentlig veldig nyttig å få servert, for den forteller noe om hvem på laget som ikke er i stand til å være problemløsere. Dette er de samme gutta som kommer til å være avhengig av ildsjeler for å få laget til å drive rundt. Kan en bil bryte ned? Ja. Kan du da komme for seint til trening som følge av det? Ja. Kan du ende opp med å ikke makte å komme til treningsfeltet i løpet av de 2-ish timene den varer? Fuck no!

 

Finner ikke banen

Om den forrige unnskyldningen handlet om innsatsvilje, så handler denne om kombinasjonen innsatsvilje, planlegging og manglende intelligens. Man begynner ikke å lete etter hvor banen er 20 minutter før trening; det gjør man seinest dagen før om man aldri har vært der. Hvis det er slik at treningen er på et ukjent sted, så må man ta initiativ til at klubben kommuniserer bedre om slikt – det behøves ikke en organisator for å fatte at slikt må være kommunisert ut senest 2-3 dager før treningen finner sted.

 

Forsovelse

Her er en enkel regel: Man forsover seg ikke. Minimum to vekkerklokker, med backup-løsning i form av en pålitelig person. Om ulykken først er ute og forsovelsen har funnet sted, så sørger man for å ta kontakt med trener brennkvikt, samt finne alternativ løsning. Som har blitt bevist av enkelte dedikerte spillere: Om man forsover seg til flyet til bortekamp, så kjøper man egenhendig billett på neste fly og kommer seg på plass ASAP. Man lar ikke lagkameratene sine i stikken – så enkelt er det.

 

Bursdag

Om bestemoren din har bursdag, så lever hun fortsatt. Gratulér henne pr. telefon, vær tilstede litt tidligere på dagen, kom deg på trening. En ting til: Hvis du har barn som er 5 år eller yngre, så tåler de fint at du ikke er tilstede på bursdagen deres. Den kan sågar feires dagen før eller etterpå uten at det er et problem med mindre noen konstruerer det som et problem for dem. Hvis barnet er eldre, så er det fullt mulig å forklare hva du driver på med, hvorfor du er vekke, og hvordan du skal kompensere for det. Enhver slik utfordring er en mulighet til å skape noe, og det er ikke problemer.

Er det din egen bursdag? Det finnes ikke noen bedre måte å feire den på enn å være med laget og dyrke idretten du elsker!

 

Eksamen

Det er forbannet mange som har eksamen ofte, og det er sjarmerende avslørende hvor lite livserfaring de har når det viser seg at de ikke er i stand til å prioritere utdanningen sin bedre til vanlig enn at de MÅ lese i treningstidsrommet. Hør her; de fleste av oss som er trenere har også studert/gått på skole/whathaveyou – noen prioriterte laget LANGT foran eksamen, og jaggu gikk det ikke rimelig greit i arbeidslivet (grunnen til at du er opptatt av gode resultater på en eksamen – i motsetning til kunnskap, som ville ført til at du leste jevnlig) allikevel. Mange av oss gjorde dette samtidig med at vi var spillere selv. Dette er slik det skal foregå: Du spiser, du går på skolen, du spiser, du studerer, du spiser, du går på trening og får en herlig avveksling, du spiser, du sover, du gjentar syklusen. Hvis du ikke greier den syklusen, så bør du kutte ut noen av aktivitetene – gjerne det å være del av en lagidrett hvor du er med på å holde treningskulturen til laget på et lavt nivå, og sørger for at kvaliteten på banen ikke blir bedre enn middels 2.divisjon. Dét er lavt det!

 

Russefeiring

Been there, done that. Nei; vent: Prioriterte laget, gjorde ikke det. La meg si det veldig enkelt: Hvis du er i tvil om du kan delta på trening eller kamp som følge av russefeiring, så er det en sesong du skal stå over. Dette er en avgjørelse du tar året før russetiden starter, og som du kommuniserer tydelig. I motsatt fall er du en kødd som ødelegger for laget gjennom å vise potensiale en og annen gang når du er på trening, og deretter ikke være nok tilstede når det virkelig teller (dvs. ALLTID).

 

Barnefødsel

Skjer dette mer enn en gang pr. sesong så er du avslørt. Skjer det en gang i løpet av en sesong, så lever vi alle greit med det.

 

Skadet

Hvis du er skadet, så kan du med STOR sannsynlighet møte opp og skaffe deg mentale reps, hjelpe lagkameratene dine på et eller annet vis, eller simpelthen vise at du bryr deg gjennom å være tilstede. Driver du med rehabilitering av en skade i det nøyaktige tidsrommet hvor laget har fellestrening sier du? Bullshit. Legg vekk chipsposen og skriv en formell unnskyldning til lagkameratene dine. Du er sannsynligvis ikke skadet heller; du er støl etter å ha brukt kroppen skikkelig forrige kamp, noe den ikke er vant til fordi du trener for lite. Nettopp: Kom deg tilbake i trening.

 

Bryllupsdag/vært kjærester X år i dag

Hvis du nevner dette som en årsak til å ikke komme på trening, så er det bare å gratulere. Du må greie å feire det middelmådige forholdet ditt utenom treningstidene. Årsaken til at forholdet tar slutt om et par år er ikke at du glemte å være romantisk i treningstiden, men at du er i så dårlig fysisk forfatning at du ikke presterer i senga. Derfor: Kom på trening, bli trent, behold selvrespekten OG forholdet ditt.

 

Valentines day

Dette er om mulig en enda mer ubrukelig unnskyldning enn den forrige, og kvalifiserer til at det må sjekkes om du i det hele tatt er mentalt kapabel til å spille amerikansk fotball.

 

Overtid

For de av oss som kjenner Arbeidsmiljøloven, så vet vi litt om overtid. For det første vet vi at den høyst sannsynligvis ikke er pålagt uansett hva du skryter på deg; du er forespurt fra arbeidsgiver, eller du har funnet ut selv at det kan være fordelaktig å jobbe overtid. Fordelaktig av enten økonomiske hensyn, eller av hensyn til arbeidsmengde. I noen få tilfeller kan overtiden være pålagt, men stort sett kommer aldri diskusjonen til et nivå hvor arbeidsgiver pålegger arbeidstaker (deg) overtiden. Her er cluet ditt: Hvis dette skjer en sjelden gang, så kan både laget ditt og du leve med det. Hvis det skjer ofte (jevnlig mer enn 1 gang i måneden i treningstiden), så har du ikke tid og anledning til å bidra positivt i det et amerikansk fotball-lag bør aspirere til av kvalitet. Da bør du slutte som spiller, og heller finne en annen rolle hvor du kan bidra uten å gjøre laget dårligere enn det bør være.

PS! Hvis du til stadighet jobber overtid, så kommer jeg som din trener til å sørge for å bli bedre kjent med hva stillingen din innebærer. Jeg vil ta ansvar for å finne ut om ditt stadige behov for overtid skyldes din ineffektivitet i normal arbeidstid, eller om det skyldes at arbeidsplassen din har en ledelse som ikke er i stand til å planlegge ressursbruken på en god måte. Jeg kommer til å snakke med din nærmeste leder hvis indikasjonene tyder på det sistnevnte. Å; er det «overkill» sier du? Nok et bevis på at dine tanker om hva det vil si å være del av et lag, er LANGT unna den kulturen vi forsøker å skape for å lykkes på banen.

 

Militærøvelse

Oftere enn annenhvert år? Da er det enten fjas, eller så er det noen som ikke har tid til å spille amerikansk fotball på grunn av dårlig prioritering. De gutta som har militæret som hobby (altså ikke fulltidsjobb) har valgt seg et fokus som ikke er forenlig med å drive amerikansk fotball godt nok hvis det til stadighet treffer på treningstider. VELG!

 

Egen sykdom

Å være forkjølet kan ha en skjerpende effekt i forhold til treningsprestasjoner, så ikke gi deg for lett. Når det er sagt; har du en sykdom som kan smitte, så er det ikke vits å møte opp og gi dine sarte lagkamerater en årsak til å ikke møte opp neste trening. MEN…i mange tilfeller er det en parkeringsplass e.l. rett ved siden av treningsbanen hvor du kan sitte behagelig og få med deg hva som skjer uten at du lider noen som helst nød i forhold til å bli frisk like fort som om du satt hjemme foran TVen. Ta med varm sjokolade på termos, og sett et godt eksempel til etterfølgelse når det gjelder tilstedeværelse.

 

Dødsfall i familien

Noen er døde. Det er ikke den som skal trene, for da hadde du aldri fått høre fra ham at han ikke kan komme pga. dødsfall i familien. Det er altså en annen person, og av en eller annen grunn betyr det at spilleren (eller treneren, for den saks skyld) ikke kan dukke opp klokka 20-22 på en tirsdag kveld. Hva skjer i den nærmeste familien i dette tidsrommet som gjør at man ikke kan forlate husholdningen? Hvem er det forresten som døde? Det er pussig hvor langt ute i familien det kan være, og allikevel ha betydning for kansellering av all aktivitet for husholdningens medlemmer, bortsett fra å se film, spille spill, chatte på Facebook eller lignende aktiviteter.

Som trener, eller lagkamerat, skal man ha respekt for en slik situasjon hvor noen faktisk dør, selv om Facebook-aktiviteten til spilleren tyder på at han fint var i stand til å gjøre noe annet enn å sørge i treningstidsrommet også. Men la meg samtidig appellere til deg som er i den aktuelle situasjonen hvor du vurderer å ikke trene pga. et dødsfall i familien: Er det egentlig relevant at du sitter hjemme i dette tidsrommet? For all del; det kan det være. Men still spørsmålet til deg selv når du er i situasjonen. Trening kan være en fin avlastning i seg selv.

 

Manglende barnevakt

Du har barn, du har planlegging, du har backup-plan for når plan 1 ikke fungerer. Stryk det siste, og erstatt med: Du har en VERIFISERT backup-plan for når plan 1 ikke fungerer. Det betyr ikke at du har ett nummer til å ringe når den opprinnelige barnevakten ikke kunne komme; det betyr at du har noen du stoler på som GARANTERT stiller opp når plan 1 ikke gikk som det skulle. Greit; er du alene-far uten familie i regionen du bor i, så kan jeg skjønne problematikken et par ganger i løpet av en sesong. Oftere enn det? Vurdér om du har de rette løsningene på plass for å kunne drive med amerikansk fotball utenfor Madden.

PS! 12-åringen din kan være med til trening selv når den slutter kl. 22:30.

PPS! Jeg VET at det er fullt mulig å drive vinnende playcalling samtidig som man triller barnevogn og skifter bleie i halftime, så det skal mye til for å overbevise meg om at det ikke går an å finne løsninger rundt manglende barnevakt. Amerikansk fotball handler om å være dedikert til et felles mål – så fremt barnet ikke lider noen nød er dette en ypperlig anledning til å sette et eksempel til etterfølgelse. Ikke at en sidelinje full av nyfødte er spesielt hensiktsmessig, but I digress.

 

Sosialt arrangement med jobben

Virkelig? Ja; jobben betaler lønna di. Den gjør deg i stand til å drive på med mye i livet ditt, som å ha et sted å bo, kjøpe ting på IKEA som kjæresten din vil ha, og drive på med amerikansk fotball. Hva var det siste? Nettopp: Jobben er en muliggjører for å drive på med det du helst vil drive på med – og det bør være amerikansk fotball. Hvis jobben din er så viktig for deg at sosiale arrangementer med den til stadighet er viktigere enn laget ditt, så har du svaret der: Slutt med amerikansk fotball, sats videre på jobben din – det vil tjene begge parter.

 

Ferie

I god tid før serien starter, så vet man dato den begynner og dato den slutter. I tillegg vet man når forsesongs-treningene begynner. Husk også at sesongoppsettet kan forandre seg både en og to ganger – det må DU ta høyde for: Denne delen av året utgjør en periode hvor man som spiller eller trener IKKE DRAR PÅ FERIE. Ja; det gjelder også selv om svigermor betaler for hele skokken. Dama di arver henne uansett på et senere tidspunkt, ref. den treningen hvor du ikke kan komme pga. «dødsfall i familien», så prioritér riktig. Hva som er riktig? Det som er riktig er at enten er du del av et lag, eller så er du det ikke. Du tar ikke ferie i forsesong eller sesong hvis du er del av et lag.

 

Konfirmasjon/dåp/begravelse/bryllup

Hvor nær familie sa du? Sønnen til onkelen fra svigerinna di sitt forrige ekteskap ja – nettopp. Hvis du ikke er i stand til å komme deg ut av en slik fjern familiekobling til fordel for (sannsynligvis) kamp, så jobber du ihvertfall ikke som selger til vanlig. Selv de av oss som ikke eier selger-genet vet at vi må minimum ha evnen til å skille mellom det som er nært nok til at det er sosialt uakseptabelt å ikke dukke opp (for the record: Søsken, barn, foreldre, besteforeldre, bestevenn. That’s it.), og det som vi kan prioritere vekk til fordel for laget.

 

Trøtt; orker ikke trene

Dette er et resultat av dårlig planlegging i en eller annen form. Som spiller: Kontakt treneren din og få råd til hvordan du kan prioritere bedre, spise bedre, trene bedre – slik at du har det nødvendige overskuddet. Og hvorfor ikke prøve å trene selv når du er «trøtt», så kanskje du lærer litt om deg selv og hvordan trening påvirker deg når du tror du ikke orker. Det kan være nyttig kunnskap å ha.

 

Skal på konsert/fotballkamp/fisketur/annet tulle-arrangement

Her er prioriteringen vist med all tydelighet; denne spilleren trenger å få vite én gang at dette ikke er akseptabelt, og skjer det igjen er det bare å be vedkommende holde seg på konsertene sine hver trening og kamp.

 

Det er for kaldt/varmt/regner/snør etc.-vær

Her er spillerne heldige: Dette er ikke en avgjørelse de tar personlig – det er en avgjørelse som tas på lagnivå av trener. Møt opp!

 

Denne artikkelen kan brukes som et lakmuspapir på hvor mye av en lagspiller du faktisk er. Hvis du reagerer på mer enn 3 av utsagnene her, så er du sannsynligvis en av de på laget ditt som sørger for å holde kvaliteten nede. Vi er godt kjent med at det finnes lag i Norge hvor det store flertallet vil reagere på majoriteten av disse punktene når det gjelder dem selv, men sjelden når det gjelder andre. Samtidig: Hvis du ikke reagerer på et eneste av utsagnene her, så må du nok fort innse at du er i et klart mindretall, selv på et Eliteserielag. Men her er nøkkelen: Jo flere av dere på laget som er inneforstått med at disse unnskyldningene ER unnskyldninger når det gjelder en SELV, jo større er sannsynligheten for at man nærmer seg en treningskultur som gjør det mulig å bygge et amerikansk fotball-lag, og ikke bare en gruppe folk som lurer seg selv til å tro de er et amerikansk fotball-lag.

 

Oppsummert:

Amerikansk fotball er ikke en idrett som kan bedrives kvalitetsmessig forsvarlig av hobby-nisser.

 

 

 

PS! Dette er ikke ironi. Jeg forstår at folk som aldri har skjønt årsaken til at lag smuldrer opp fra det potensialet de har, kan tolke dette ironisk. Det er det altså ikke.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x