Vi ser på U17-serien 2017!

Fjorårets U17 Norgesmestere Eidsvoll 1814’s. Foto: Robin Sayyah / Efoto AS

Nå begynner det virkelig å nærme seg seriestart, og som vanlig så vil vi gjennomgå alle seriene vår de setter i gang. I dag tar vi en kikk på årets U17 serie. 

Vi hadde en relativt grundig sak om deltagerlagene i årets U17 serie når disse ble klare i fjor høst og den kan være en god introduksjon om du ikke allerede har lest den. Kort fortalt så var det en økning fra 10 lag i 2016 til 12 påmeldte lag i 2017. Oslo Vikings stiller kun med et lag i år, og BVHIF Ironmen forlater U17 serien, imens Kristiansand Gladiators, Drammen Warriors, Lura Bulls og Kongsvinger Fortress er årets nykommere. Dessverre trakk Haugesund seg fra serien for en måned siden, men det at 11 lag stiller til start på U17 nivå er uansett ny rekord i Norge. De 11 lagene er:

Pulje Rød:

 • Oslo Vikings
 • Kongsvinger Fortress
 • Drammen Warriors
 • Nidaros Domers
 • Eidsvoll 1814’s
 • ((Haugesund Hurricanes skulle deltatt her))

Pulje Hvit:

 • Åsane Seahawks
 • Tønsberg Raiders
 • Lura Bulls
 • Lillestrøm Starfighters
 • Vålerenga Trolls
 • Kristiansand Gladiators

Alle lagene spiller enkelt oppgjør mot lagene i egen pulje i tillegg til en kamp mot et tilfeldig lag fra den andre puljen. Ettersom Haugesund trakk seg fra serien fører det til at det blir et ulikt antall kamper for lagene, men forbundet bestemte at dette likevel var den beste løsningen. Kampene som spilles på tvers av gruppene er:

 • Tønsberg mot Eidsvoll
 • Lura mot Drammen
 • Lillestrøm mot Nidaros
 • Vålerenga mot Vikings
 • Kristiansand mot Kongsvinger
 • ((Åsane skulle møtt Haugesund men mister da denne kampen))

Når serien er ferdigspilt er det tid for NM sluttspill som i år blir gjort ved at laget rangert som #1 i pulje Rød møter laget rangert #2 i pulje Hvit i den ene semifinalen, mens laget rangert #1 i pulje Hvit møter laget rangert #2 i pulje Rød i den andre semifinalen. Vinnerne møtes så til NM finale, og taperne møtes til Bronsefinale.

Hurricanes vs. Ironmen U17 i 2016. Foto: Robin Sayyah / Efoto AS

Vi vil heller ikke i år skrive noen spådommer hverken før sesongen eller i forkant av kampene i U17 serien. De to hovedårsakene til det er som i fjor og året før:

 1. Informasjonen om lagene, spillere osv. er simpelthen ikke lett nok tilgjengelig. Det vil kreve ressurser vi ikke har, og initiativ hos alle klubbene som vi forstår at man kanskje ikke har ressurser til der heller, for å kunne skaffe nok informasjon til en slik behandling av temaet.
 2. Det er snakk om aldersbestemt idrett. Vi har generelt sett ikke så mye i mot å tråkke folk på tærne når de bør tåle det, men aldersbestemt idrett er kanskje ikke arenaen hvor sleivete setninger på en webside som leses av «alle» innen sporten her til lands bør fremkomme.

Likevel tenkte vi at det var greit å introdusere årets lag med noen korte setninger. For at ingen skal tenke at dette er noen form for rangering så gjør vi det alfabetisk på stedsnavn.

Drammen Warriors

En av årets nykommere. Drammen har aldri tidligere stilt juniorlag til seriestart og ettersom Seniorlaget måtte trekke seg fra 1. divisjon er U17 laget Warriors eneste representant i seriespill i 2017. Har tidligere hatt noen juniorspillere som har deltatt hos BVHIF Ironmen, og er nok ikke utenkelig at noen Ironmen spillere dukker opp hos Warriors i år.

 

Eidsvoll 1814s

Gikk ubeseiret igjennom U17-serien i fjor, og det eneste laget som i det hele tatt var i nærheten var Vålerenga Trolls som Eidsvoll slo 54-39 i NM finalen. 1814’s har vært igjennom store forandringer det siste halvåret etter at Greg Kleidon som også var hovedtrener for U17-laget forlot organisasjonen, så det blir spennende å se om laget fortsetter å være like dominerende uten Kleidon ved roret.

 

Kongsvinger Fortress

Det er uvanlig at en klubb stiller med juniorlag i sitt første år i seriespill, og det er enda mer uvanlig at en klubb stiller med både junior og seniorlag i sitt første år i seriespill, som er nettopp det Kongsvinger gjør i år. Det blir utrolig spennende å se hvor mye de har klart å få til på så kort tid. De spilte en treningskamp mot Oslo Vikings i helgen hvor de var et stykke unna, men det var nok en viktig erfaring å få med seg før seriestart.

 

Kristiansand Gladiators

Har vært fraværende på U17-nivå noen år men er endelig tilbake. Gladiators hadde U15 lag i seriespill i høst og vi antar at en del av disse spillerne utgjør grunnlaget for U17. Har tidligere vært både mot toppen og mot bunnen av tabellen på juniornivå så det blir spennende å se hvor årets lag plasserer seg.

 

Lillestrøm Starfighters

Lillestrøm er utenom Vikings og Trolls den klubben som har konkurrert lengst kontinuerlig på U17-nivå. Likevel slet de resultatmessing i fjor på U17 nivå og fikk kun en seier for sesongen. På U15-nivå i høst var dette doblet til to seiere, men det gjenstår å se om det blir nok en dobling for Starfighters nå.

 

Lura Bulls

Deltar i U17-serien for første gang. Tidligere har de hatt U17-spillere som har deltatt for Haugesund Hurricanes, men i år valgte Lura å melde på eget lag og Haugesund ble dessverre nødt til å trekke sitt. En liten gruppe Haugesundspillere blir å finne hos Bulls til våren. Laget har forøvrig også en kontingent jenter som en del av stallen – kan det etterhvert bli kjernen til et damelag i Sandnes? Det skal bli interessant å følge Bulls i sitt første år på nivået.

 

Nidaros Domers

Deltok for første gang på U17-nivå i 2014 hvor de bare klarte en seier, men hadde et solid år i 2015 hvor de nådde helt til NM finalen. I 2016 var det alders-skifte og det gikk dårligere igjen på tabellen, men nå har disse spillerne fått en sesong bak seg så det blir spennende å se hva det fører til for Domers i år.

 

Oslo Vikings

Vikings har som regel alltid mål om NM gull, men fjorårets sesong var langt ifra deres beste. De forsøkte og stille med to lag i seriespill, men det endte med at andre-laget ikke klarte å fullføre serien og første-laget ble slått ganske kraftig av Tønsberg Raiders i bronsefinalen. I år er de igjen samlet som ett lag, og har nok i tillegg fått godt påfyll av spillere fra et Vikings U15 lag som ble seriemestere for et halvt år siden.

 

Tønsberg Raiders

Har lenge vært å finne på U17-nivå, som er klubbens uttalte flaggskip, men har ikke oppnådd de helt store resultatene. I fjor var det derimot noe som løsnet hos Raiders og de gikk hele veien til Bronsefinalen hvor de knuste Oslo Vikings 49-16. Spørsmålet nå er om årets lag vil gå et skritt videre, eller om de vil ta et steg tilbake? Det gjenstår å se!

 

Vålerenga Trolls

Dominerte i sin pulje i fjor og vant stort i alle kamper utenom den viktigste av de alle, NM-finalen hvor de tapte for Eidsvoll 1814’s. I år er Trolls definitivt ute etter revansj, og ønsker å gå hele veien. Likevel er det snakk om U17 og spillere vokser ut av divisjonen hvert år. Heldigvis for Trolls har de et solid juniorprogram med spillere helt ned i 10-års alderen, så det er nok av ta av nedover også. Om de er like gode som de som blir for gamle gjenstår derimot å se.

 

Åsane Seahawks

Har hatt et dominerende seniorlag i 1.divisjon de siste årene, men oppnådde ikke noe særlig suksess på juniorsiden i fjor. De var midt på treet i U17-serien i fjor vår, og de var midt på treet i U15-serien i høst. Er 2017 året hvor Seahawks tar steget videre på U17-nivå og er med å kjemper om NM gullet?

 

Avslutning

Med seriestart bare uker unna så er det ikke lenge igjen før vi begynner å få svar på disse spørsmålene. Hvem som går fremover, hvem som går bakover, og hvem som står på stedet hvil. Spesielt spennende i år er at vi har hele fire lag som ikke deltok i fjor, og tre lag som gjør sin debut på U17-nivå. 2017 kommer til å bli en fantastisk sesong på nivået, og ikke minst har spillerne noe ekstra å spille for i år ettersom Norges landslagstrenere skal på bakgrunn av kampfilm og egne observasjoner på kampdager under årets U17-sesong samle et landslag som skal konkurrere i Nordisk mesterskap til høsten. Det er bare å glede seg til hva 2017 vil bringe!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x