Klart for Kåre Vedviks første kamp i CFL!

Når Saskatchewan Roughriders løper ut på Molson stadion i Montreal natt til søndag er det med norsk representasjon på en CFL-bane for første gang siden…ja, såvidt vi vet for første gang i det hele tatt! Kåre Vedvik er punter for Roughriders (6-4) som på bortebane møter et Montreal Alouettes (6-4) som er på jakt etter sin fjerde seier på rad.

Det er med andre ord midt i CFL-sesongen og vel så det. Som flere kanskje husker ble Kåre Vedvik draftet i CFL sitt globale draft tidligere i år, men det er først tidligere i oktober at han endte opp i Saskatchewan; 10. oktober signerte han for dem. Lagets ordinære punter Jon Ryan, en kanadier med svært solid NFL-bakgrunn, er nå skadet og det er årsaken til at Kåre ikke bare er signert av Roughriders men også blir å se på banen.

Langvarig skade gir mulighet

Jon Ryan var opprinnelig antatt å være ute i 2-3 uker, men det er nå avklart at han med stor sannsynlighet er ute for sesongen. Hovedtrener Craig Dickenson har indikert at så er tilfelle, og samtidig at han liker det han ser fra Vedvik og at nordmannen potensielt kan være et langtidsvalg for Roughriders. Dickenson sier at det er talent og atletiske evner i kombinasjon med erfaringen fra Marshall og årene i NFL-rotasjon som gjør at han føler seg trygg på at CFL er en scene Vedvik kan lykkes på. Saskatchewan Roughriders sin hovedtrener vektla i sin siste pressekonferanse at punter er en særdeles viktig posisjon i CFL – langt mere enn i NFL, og han er forberedt på at det vil kunne være noen røffe øyeblikk i tillegg til de positive for Vedvik. Det sistnevnte betyr nok at Dickenson også vil ha en del tålmodighet som gjør at Kåre Vedvik får en god sjanse til å spille seg inn i laget – i motsetning til muligheten han i sin tid fikk hos New York Jets.

Vedvik, som har hele 8 NFL-lag på CVen kun 4 år etter at han hadde siste sesong i universitetsfotballen for Marshall University, har rukket å spille én tellende NFL-kamp i tillegg til solid med spilletid i et par forsesonger. Den kanadiske proffligaen har en del nyanser kontra amerikansk fotball og ikke minst NFL, men det er svært mange av spillerne på CFL-lag som har bakgrunn både fra amerikansk universitetsfotball og snarturer innom NFL. Den typiske spilleren i CFL har gjerne spilt på et middels godt til godt NCAA FBS-lag eller godt NCAA FCS-lag. I tillegg er det en del kanadiere med bakgrunn fra den kanadiske universitetsligaen (CIS) eller kanadisk juniorfotball (CJFL). De siste par årene har det også dukket opp en del europeere, Mexikanere, Japanere og australiere via den nyinnførte globale draften som er ment å sementere CFL sitt avtrykk i land utenfor Canada i tillegg til å tilføre noe mer talent via det som på lang sikt kan bli en viktig kanal for rekruttering inn til CFL. Mange av spillerne i den globale draften har uansett selv bakgrunn fra amerikansk universitetsfotball, selv om det finnes flere unntak der enn det man har vært vant til å se i CFL.

Første norske spiller i CFL

At CFL har egne plasser i spillerstallene for spillere fra andre steder i verden har nærmest vært en nødvendighet for å få internasjonale spillere inn i CFL. Kanada er som de fleste vet ikke USA, og dermed eksisterer det egne regler fra langt tilbake i tid for det som kalles importspillere hos dem og antall plasser i spillerstallen for disse. Det sier seg nesten selv at når alle utenfor Kanada har konkurrert om disse plassene mot spillere fra USA, så blir det amerikanere som tar disse plassene. Muligheten for en norsk, svensk eller f.eks. tysk spiller til å kapre en slik plass har dermed vært forsvinnende liten inntil CFL begynte å hensynta denne nyansen nylig.

Faktisk er det slik at vi ikke har greid å finne noen nordmann som tidligere har fått spilletid i CFL – noensinne. Den eneste som dukker opp i historiebøkene er FB Norm Nygaard som på nett er benevnt som født i Oslo. Vi har tidligere skrevet om Nygaard og vist at han faktisk ikke var norsk selv om flere tilgjengelige kilder hevder noe annet. I tillegg har norske spillere snust på CFL ved enkelte anledninger tidligere uten at det har endt opp i faktisk spilletid. Vi tar gjerne i mot tips hvis noen har funnet ut noe annet, men indikasjonene pr. nå er at Kåre Vedvik faktisk er den aller første norske statsborgeren som spiller i CFL.

At Saskatchewan Roughriders ender opp med å gi Kåre spilletid i helgens kamp er det flere klare indikasjoner på. Både repetisjoner med punt team på trening tilsier det, og ikke minst media-sesjonen Roughriders arrangerte med ham tidligere i uka. Der viste han forøvrig at han behersker media særdeles godt, og adresserte blant annet hvordan han begynte i sporten i norsk amerikansk fotball, NFL-reisen og mye annet! Den finner du i sin helhet her:

Saskatchewan Roughriders Punter Kåre Vedvik talks to the media - October 27th 2021

Percival Molson Memorial stadion er utvilsomt en flott arena å ha debuten på der den ligger i fjellsiden på Mount Royal rett ved sentrum i Montreal, og det blir spennende om Kåre Vedviks debut blir begynnelsen på en lengre karriere i kanadisk fotball. Som tidligere nevnt er det akkurat nå en mulighet i Jon Ryans skadefravær, og i tillegg konkurrerer Vedvik også med den australske punteren Ben Scruton. Også Scruton har solid erfaring fra universitetsfotballen, hvor han spilte for University of Hawaii.

Percival Molson Memorial Stadium i Montreal. Dronefoto tatt av JM Henriksen/AmFotball.com i 2018

Vi har tidligere ved flere anledninger vært på kamp på Molson stadion, som du blant annet kan se i dette klippet fra 2016 (fra nettopp en kamp mellom Alouettes og Roughriders):

Vi ønsker Kåre Vedvik lykke til, og håper det blir både seier og en god individuell prestasjon i denne viktige kampen for både ham og Saskatchewan Roughriders!

PS! Kanadiske Global News har skrevet en artikkel om Kåre Vedvik i forkant av kampen som også -i motsetning til nær sagt alle artikler vi har sett fra USA- makter å få med seg at Kåre har spilt i norsk amerikansk fotball før karrieren i universitetsfotballen. Du finner Global News sin artikkel her!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x