Landslaget møter college-lag, deretter Polen

Norge 2007
Norges landslag i C-EM, Østerrike, 2007

Det norske forbundet for amerikansk fotball annonserte tidligere i uka flere spennende nyheter rundt det norske landslaget. A-landslaget til Norge, som er startet opp igjen i løpet av det siste halvannet året etter å ha ligget brakk siden C-EM i 2007, skal endelig få bryne seg mot motstand!

Den motstanden ser ut til å bli todelt, og kanskje mer. «Kanskje mer»-delen utgjøres av at det kan komme kvalifiseringskamp(er) til Europamesterskapet 2016, men dette har man ikke fasiten på ennå.

Luther College Norse entering field
Luther College Norse, NCAA Division III

Det kanskje mer interessante for de fleste, er at man kan få sett våre beste menn i aksjon mot amerikanske Luther College i Oslo lørdag 30.mai! Dette blir en flott anledning til å se gode norske spillere i kamp mot veltrent college-motstand!

Luther College, med det velklingende kallenavnet Norse, er en liten skole med ca. 2.500 studenter som befinner seg i delstaten Iowa. Det gjør dem til den nest største skolen i Iowa Intercollegiate Athletic Conference (IIAC), som er ligaen de spiller fotball i. IIAC er i NCAA Division III.

Som kallenavnet røper har Luther College Norse sterke knytninger til Norge, og det er nok også derfor akkurat dette laget tar turen til Oslo.

En rask kikk på film av Luther College vitner om et lag som i angrepet spiller løpsglad option-fotball, og helst med 2 runningbacks i bakfeltet, og i forsvar gjerne er i en 4-3 formasjon men veksler en del til 3-4. Her er høydepunktene fra en av kampene de vant i 2014-sesongen:

2014 Luther College Norse Highlights vs Grinnell College

Luther College hadde en heller laber sesong i 2014, med totalt 5 seire og 5 tap. I ligaspillet i IIAC var de 2-5 og #6 av 8 lag. Det er allikevel et steg i riktig retning kontra 2013 og 2012, hvor de var henholdsvis 1-6 (#7) og 0-7 (#8). Om vi ser tilbake på de 10 siste årene har Luther College stort sett vært rundt midten av tabellen, med noen turer ned i bunnen underveis.

Nå er det ofte slik at når amerikanske universitetslag tar turen til Europa på sommeren, så er det noe begrenset -gjerne basert på økonomi- hvem som reiser av spillerne, men typisk er det et fullt lag etter Europeisk målestokk, og mange nok gode spillere til at det dreier seg om motstand noenlunde tilsvarende divisjonsnivået de holder hjemme i USA.

Det skal bli spennende å se hva Norge sitt landslag kan gjøre mot et NCAA Division III-lag! Påstanden de siste få årene har vært at norsk Eliteserie holder nivået til middels NCAA Division III. Nå består norske lag gjerne av noen stjerner som ikke har norsk pass i tillegg til nordmennene, men kampen lørdag 30.mai vil allikevel være en god test på om påstanden holder vann.

Polen vs Sverige Arena
Polen (rødt) mot Sverige, 2.februar 2013. Foto: Przemyslaw Piotrowski

Høsten 2015 venter deretter en annen interessant utfordring, når Norge tar turen til Gdynia for å møte vertslandet Polen til dyst. Dato er ikke fastsatt ennå, men det er overveiende sannsynlig at kampen blir i september. For kun få år siden hadde det vært et resultat gitt på forhånd, men med Polens eksplosive vekst det siste tiåret kan det tvert i mot bli riktig så god matching for Norge. Vi har kikket grundigere på Polen i denne artikkelen.

Polen spilte sin første landskamp noensinne for kun halvannet år siden, når de tok i mot Sverige i innendørsfotball. Det ble et klart tap; 27-14 på poengtavla, men for oss som så kampen var det tydelig klasseforskjell mellom lagene som nok hadde vist seg mer i 11-mannsfotball.

Som vi har rapportert om tidligere her på siden kan Polen det å arrangere, og etterhvert som kvaliteten på ligaen deres også har blitt bedre, kan vi forvente et sterkere produkt på banen også. Det ble tap for Polen mot Sverige, og siden har det polske landslaget også tapt klart (37-14) for Holland; det er ingen tvil om at Polen er sultne på sin første landslagsseier noensinne.

Norge slo forøvrig Holland 27-0 i C-EM 2007. Det skal nevnes at det nederlandske landslaget på det tidspunktet fremstod som talentfullt, men ekstremt uorganisert. Et mer strukturert Holland ville bydd på en helt annen utfordring for Norge enn det man opplevde i 2007.

Jørgen Benestad-Johansen - screen fra video av Morten Midtsund
Norges hovedtrener, Jørgen Benestad-Johansen

Landslaget samles allerede i midten av februar til en treningshelg i Oslo. Budsjettet er som i alle mindre idretter ikke særlig stort, så resten av aktiviteten vil være knyttet til de to kampene, med samlinger i 2-3 dager i forkant av hver kamp.

Mens kampen mot Luther College vil være en interessant målestokk her hjemme, vil nok resultatet mot Polen være av større interesse for resten av Europa.

Vi gleder oss, og konstanterer at 2015 vil gi oss mye informasjon om kvaliteten på våre beste egenproduserte spillere!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x