Eidsvoll 1814s 2015 – tent på revansje

Logo 1814s

Fakta

Lag: Eidsvoll 1814s
Hjemmebane: Bøn Stadion, Eidsvoll

Plassering 3 siste år:

2014: #1 av 6
2013: #1 av 6
2012: #4 av 7

FJORÅRET

Eidsvoll 1814s gikk gjennom fjorårets serie som seriemester med seks seire og ett tap. Tapet kom, overraskende nok, etter overtid mot Vålerenga Trolls i siste serierunde. Eidsvoll tok seg likevel greit til finalen hvor de møtte Kristiansand Gladiators. Finalen så lenge ut til å gå i grunnlovsrytternes favør med 4 poengs ledelse inntil 9 sekunder igjen da Gladiators sendte en pasning mot hjørnet av endzone…. resten er historie, en historie Eidsvoll garantert ikke har glemt, og søker revansj for.

ÅRETS LAG

«Losing the Championship the way we did last year has definitely hung with us, in terms of mindset when going through our practices and making sure we finish each and every drill giving optimal effort.

I consider the togetherness of our team to be our main strength. I have always felt that the way these guys are when they are with one another is stronger than any other place I’ve ever been. They really do care for one another and play for the guy next to them. A lot of teams talk family; I really feel we are one.»

Greg Kleidon (sportssjef, Eidsvoll 1814s)

Hovedtrener: John Pate (USA, 1. året)

Quarterback: Eivind Brekke (Norge)

Profesjonelle spillere:

  • Aaron Harris (RB, USA)
  • Riley Bowen (LB, USA)

Andre nøkkelspillere:

  • Geir Kristian Hoel (FB)
  • Arne August Skovseth Søgaard (WR)
  • Jan-Henrik Bogen (G)
Kristiansand Gladiators vs Eidsvoll 1814's

HVA VI TROR

Eidsvoll 1814s er en solskinnshistorie i amerikansk fotball i Norge, et av få lag som har gitt stedet de tilhører en idrettsidentitet. Men likevel endret noe seg i 2012 da laget tapte for ferske AFC Show og var maktesløse mot Oslo Vikings i serien. Etter serien satte klubben foten ned for retningen klubben var i og hentet inn Coach Geoff Buffum for å gjøre en gjennomgående forbedring av klubben på alle plan. Det slo umiddelbart ut i NM seier i 2013 og finaleplass i 2014. Nå er Geoff Buffum reist tilbake til Sveits, men Eidsvoll kan se ut som ånden fra hans arbeid fortsatt lever. Likevel, basert på hva vi så mot Stockholm Mean Machines i treningskampen, kan vi forvente et mer variert spill, gjerne i retning spread med option spill. Det vil sette større krav til quarterback Eivind Brekke. Forsvarsmessig vil vi nok fortsatt se 3-3-5 defense med Riley Bowen som ankeret i forsvaret. At Eidsvoll blir en tittelfavoritt også i år er det ingen tvil om, selv om fjorårets NM-vinner Kristiansand Gladiators har gitt seg uten kamp. For andre lag er mer enn villig til å utfordre Eidsvollingene om tronen og sørge for at skrikene om revansje faller for døve ører.

Løpespill: Eidsvoll har ligaens beste løpeangrep. Ingen diskusjon. I NM finalen i fjor hadde Kristin James omlag 40 touches. Aaron Harris er mer robust bygget, en spiller som kanskje tåler 40 touches langt bedre. Det går kanskje på bekostning av farten hans, men basert på film vi har sett har han mer enn god nok fart og smidighet til å ta spill til endzone. Men like farlig i åpne rom som James er han nok ikke. Vi skal ikke glemme at Geir Kristian Hoel er tilbake som både blokker og balløper, en av Norges aller beste spillere til akkurat det. Og Eivind Brekke er en langt bedre løper enn det han hittil har fått anledning til å bevise. Den offensive linjen er omtrent intakt, med påfyll fra yngre spillere. Dette var den absolutt beste offensive linje i fjorårets toppserie, og i år er ingen unntak. De kan dominere line of scrimmage, og kommer Guard Jan-Henrik Bogen seg foran spillet skapes det fort åpninger. Karakter: en soleklar A+!

Pasningsspill: Dette var Eidsvoll 1814s akilleshæl i fjor. Da Kristiansand gikk opp i ledelsen 9 sekunder før slutt i NM finalen var det ikke Eivind Brekke sin arm man var mest redd for. Det er likevel ikke til å benekte at Eidsvoll hadde en viss form for suksess gjennom luften i fjor. Arne August Skovseth Søgaard er kanskje ligaens beste receiver, noe han har bevist på landslaget og hos Eidsvoll, og han har en god kjemi med Brekke. Ledende receiver i fjor var likevel Geir Kristian Hoel på play action pasninger. Aaron Harris har i følge ryktene habile hender og kan gripe ball i rom. I tillegg venter talentfulle spillere som Jonas Hauger, Tor Erik Stensjøen og Stian Braaten. Et tap for 1814s er at superveteran Ole Anders Galaasen ikke skal spille i år. Eidsvoll kommer til å bli effektiv gjennom luften på kortpasninger, men vil ikke være effektive i klare pasningsituasjoner hvor de må hente inn ledelser med lite tid igjen på klokken. Karakter: C+.

Eidsvoll 1814s 2014 vs OV foto av Line Helen Østgaard
Foto: Line Helen Østgaard

Løpeforsvar: I fjor var Riley Bowen overalt og stoppet viktige løp. Det vil han være i år også. Men foran seg vil han ha en fysisk sterk og god defensiv linje representert ved Joachim Eliassen som allerede har etablert seg på landslaget. Med seg har han blant annet mer ukjente Jørgen Alnæs som Eidsvoll selv omtaler med store ord. Ved siden av Bowen finner vi rutinerte Kristoffer Ceballos mens talentfulle Aleksander Aleksic er tilbake fra sin plikt for fedrelandet. Tar vi med at defensive backs som Brian Moro er viktige i å stoppe løp lukter dette kvalitet over hele linjen. Litt trekk for det som virker som manglende dybde, samt spill med ren 6’er boks. Karakter: A-.

Pasningsforsvar: Fjoråret så gjennombruddet til unge Thomas Jansrud som, ved siden av Brian Moro, blir en viktig brikke i det bakre forsvarsleddet. Eidsvoll nevner selv Elias Hugvik som en habil nykommer på denne posisjonen. Likevel kan det bli litt tynt, og laget vil være avhengig av gode blitzer og aggressiv defensiv linje og linebacker blitzer for ikke å bli utnyttet gjennom luften i år, noe de absolutt har kapasitet til. Dette Eidsvoll-laget vil skape mange sacks og akkurat det vil bli viktig for å hindre at Eidsvoll skal bli straffet gjennom luften.  Karakter: B+.

Special Teams: Få lag er så godt skodd for special teams som Eidsvoll. Av returnmenn har man Aaron Harris, Brian Moro og Arne August Skovseth Søgaard. Kicker / punter Kjell Lorentzen er nasjonens mest habile ballsparker. Legger vi til punter Greg Kleidon i kulissene, tidligere punter for University of Hawaii og Swarco Raiders Tirol, gir dette solid kvalitet. I tillegg til et sterkt fysisk lag med taklere som Riley Bowen er dette svært solid. Karakter: A.

Trenerstab: Eidsvoll har hentet inn to importtrenere, begge ved navn Pate. Det er fordi det er far og sønn det er snakk om: John og Thor.  John Pate har coachet på toppnivå på college så vi betviler ikke hans kompetanse og fagkunnskap. Det vi kanskje trekker trenerstaben på er at de ikke kjenner norsk fotball, der Buffum var flink å tilpasse seg. Det kan være Pate familien greier dette helt fint. Det vi gir 1814s pluss for er å ha to fulltidstrenere til å drive analyse og to koordinerte trenere på treningsfeltet. At Riley Bowen er tilbake og tar en coachende rolle for defense er en klar fordel. Receivertrener for det Norske landslaget, Greg Kleidon, bidrar nok også. Dette er en stab som har tid, kapasitet og kompetanse til å gjøre akkurat de grep som kreves i løpet av sesongen. Karakter: A.

Lagsammensetning: Eidsvoll går inn i sesongen med omlag 40 spillere. Dette er en stor nok spillerstall å gjennomføre sesongen på. Likevel er Eidsvoll utsatt for skade på enkeltspillere, spesielt Riley Bowen og Aaron Harris, noe som trekker ned. Likevel; laget har trent svært bra, holder omlag 3 lag-treninger i uken i tillegg til teori / film. Dette gjør dem til et av de best forberedte laget i ligaen. Karakter A-.

Lura Bulls vs Eidsvoll 1814s

 

Konklusjon: Eidsvoll skal kjempe om gullet i år. Noe annet vil være en gedigen skuffelse. Det er et lag hvor minstenivået antakeligvis er det høyeste av alle lag, men samtidig et lag med sårbarheter som kan utnyttes – nemlig så lenge ballen er i luften enten Eidsvoll er i angrep eller i forsvar. Det blir spennende å se om det holder helt inn til gull.

Totalkarakter: A-.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x