Lura Bulls 2015 – defense wins championships?

Lura Bulls helmet

Fakta

Lag: Lura Bulls
Hjemmebane: Lura Stadion, Sandnes

Plassering 3 siste år:

  1. 2014: #3 av 6
  2. 2013: #5 av 6 (som AFC Show)
  3. 2012: #3 av 7 (som AFC Show)

 

FJORÅRET
Lura Bulls hadde en turbulent sesong i fjor. Det begynte bra med fire seire på fire mulige. Dog var Lura fast bestemt på å bare vinne kamper med en touchdowns margin mot Nidaros, Oslo Vikings og Kristiansand Gladiators. Så begynte det å rakne da trener og lagets quarterback Reed Gottula reiste ut av landet midtveis i sesongen etter de tre første seirene. Laget virket i villrede og dårlig organisert, noe som ble svært tydelig da de tapte mot tabelljumbo Vålerenga Trolls på Jordal, samtidig som skadene begynte å bygge seg opp på nøkkelspillere. Likevel endte Bulls som #3 med 4-3 record og var bare en touchdown unna finalen etter tap mot Kristiansand Gladiators.

 

ÅRETS LAG

Det er en mer harmonisk stall i år, med stor tro lagkameratenes evner til å prestere. Det, kombinert med at de som har kommet inn av erfarne spillere og trenere bringer med seg gode holdninger og evner både på og av banen, er en forsterkning fra i fjor. Det skader heller ikke at stallen er noe større enn fjoråret. (Jarle Magnus Henriksen, tidligere AFC Show hovedtrener og Lura Bulls-kjenner)

Hovedtrener: Kamran Fatehi (Sverige, 1. året. Tok over som hovedtrener halveis gjennom fjorårssesongen)

Quarterback: Harry Peoples (USA)

Profesjonelle spillere:

  • Harry Peoples (QB, USA)
  • Enrique Williams (LB, USA)
  • Dominic Gould (LB/DB, UK)
  • Gabor Kispal (OL, Ungarn)

Andre nøkkelspillere:

  • Jorma Bailey (LB/DB)
  • Simon Sommerfeld (RB)
  • Ole Petter Ølberg / Jarle Vangsnes (DL duo)
Lura Bulls vs Vålerenga Trolls

HVA VI TROR

AFC Show satte på padsene for første gang i nasjonalt seriespill i 2009 da de slo Kvernbit Knights i 2.divisjon, og gav Rogaland et lenge etterlengtet amerikansk fotballag siden Sandnes Oilers kastet inn årene foran 2003-sesongen. Siden den tid har laget utviklet seg i rakettfart, skiftet navn til Lura Bulls og er en av tittelutfordrerne til det høytflygende NM-gullet. Veien dit er ikke lett men årets utgave av Lura Bulls virker svært så solid. Offense vil være preget av fotrappe receiver-turned-quarterback Harry Peoples og runningback Simon Sommerfeld i skjønn forening. Defense er vi mer usikker på om vi vil se en 4-3 eller 3-4, men uavhengig forventer vi å se ligaens absolutt mest robuste defense med en linebackerrekke Norge knapt har sett maken til. Og er det da som de sier; defense wins championships?

Løpespill: Lura Bulls har et fantastisk spennende repertoar til å løpe ballen. For det første er Harry Peoples opprinnelig en slot-receiver type som med letthet og smidighet kan få motstanderne til å bomme når han setter fart. For det andre har de i år som i fjor Simon Sommerfeld med seg på runningback. Sommerfeld var en av tysklands beste runningbacks i sin karriere der. I fjor måtte Sommerfeld ta over QB-rollen i Gottula sitt fravær, men i år kan den Bergensboende tyskeren fullt og helt konsentrere seg om å løpe ballen. Vi vet at Jorma Bailey kan være livsfarlig med ballen i hendene, og powerspiller Enrique Williams vil nok også kunne sette sitt preg her. Og da har vi ikke rukket å nevne det lokale talentet Geir-Øyvind Thorsen som Bulls også har forventninger til. Det eneste vi trekker dem litt på er at selv om den offensive linjen nok er forsterket og langt bedre coachet enn før, vil ikke endringene umiddelbart bli synlige. Det skal litt til at Lura Bulls sin OL skal makte å dominere i alle situasjoner og kan gjerne hemme løpespillet noe. Karakter: A-.

Pasningsspill: At Harry Peoples greide ikke helt å sikre seg kontrakt med Chicago Bears som receiver kan ha med kjemien til Jay Cutler å gjøre, men i Lura Bulls må han selv som quarterback bygge kjemi med receiverne han har tilgjengelig. Minnene strømmer tilbake til Bergen Storm sin runningback-turned QB Clifford Harris som løp inn 11 av lagets 16 touchdowns på egenhånd i 2012. For å fortsette sammenligningen hadde Harris, i likhet med Peoples, en bra arm men var rask til å løpe selv fremfor å finne pasningsalternativer, noe som reduserte effektiviteten i luften. Vi tar samtidig med at Lura Bulls har mistet to nivåer med receivere siden i fjor i Erik Nødtvedt, Pål Dannevig, Alexis Cheuquen og amerikanske RF Hendricks. Tilbake står mer ukjente navn som tight end Ian Barkovitch og Erlend Derås. Bulls trekker spesielt frem Magnus Vadla som var en av AFC Show sine viktigste receivere som nå er tilbake igjen. Utover det har de noe dybde å ta av så mer ukjente navn kan dukke opp i løpet av sesongen. Offensiv linje, ledet av offensiv coordinator Troy Baker, vil nok være godt drillet på pass protection. Totalt sett, med en receivers kastearm og forholdsvis ukjente og uerfarne receivere kan dette virke noe tynt.  Karakter: B-.

Lura Bulls entre 2nd half semi-finalen 2014 foto Eivind Amdal
Foto: Eivind Amdal

Løpeforsvar: På papiret har Lura Bulls en uovertruffen defensiv boks som skal stoppe løp. Forankret aller fremst på defensiv linje finner vi Ole Petter Ølberg og Jarle Vangsnes – begge soleklare landslagsspillere, erfarne og sterke. Sammen med talentfulle Mathias Bruset kan dette bli svært sterkt front. Bak dem finner vi gjerne den beste linebacker rekken vi har sett i Norge: Enrique Williams blir selve ankeret i forsvaret. Med erfaring og robust taklestatistikk fra South Alabama i toppdivisjonen i amerikansk college fotball skal han kunne gjøre en solid figur også for Lura Bulls. Med seg har han den svært solide britiske linebackeren Dominic Gould. Gould holdt på mange måter defenset til Bulls sammen i fjor da deres import Jonathan Evans gikk ut med skade. Eric Baden er kvitt skadene sine og må regnes som en av Norges mest talentfulle linebackere. Jeroen Wiebes er tidligere nederlandsk landslagsspiller og skal kjempe om en plass på laget. Og da har vi enda ikke nevnt jokeren Jorma Bailey som fra sin Rover / Strong safety posisjon har fart og erfaring til å stoppe spill i backfield. Karakter: Klar A+!

Pasningsforsvar: I fjor ble vi imponert over lokale Christian Andreassen som kommer til å bli savnet hos Lura Bulls i år. I år er det atletiske Simon Bruset som skal sikre det bakerste leddet hos Bulls, og fjorårets talentfulle receiver Kjartan Johansen er skolert tilbake til cornerback. Dette betyr at vi nok vil se enten Dominic Gould eller Jorma Bailey trekke bak i pass cover. Defensive backs er nok Lura Bulls sin svakeste lagdel. Likevel tror vi at den defensive boksen, og DC Kamran Fatehi sine defensive taktikker vil sette enhver QB under stort press. Karakter: B-.

Special Teams: Vi aner ikke hvem som skal sparke for Lura Bulls i år, men spillere vil stå i kø for å returnere ballen, enten det er Sommerfeld, Bruset eller Bailey. Med solide taklere som Williams og Gould skulle ikke kickoff heller være store problemet. Får de bukt med longsnappingen kan det bli bra.  Karakter: B+.

Trenerstab: Trenerstaben rapporteres å være langt mer harmonisk og enhetlig enn i fjor, og det trengs virkelig. Hovedtrener Kamran Fatehi er en erfaren svensk trener med defense som spesialitet. Når han i tillegg har den gamle amerikanske collegespilleren Reggie Thomas med seg som DL trener og Jorma Bailey som tar hånd om det som skjer lengre bak er det kvalitet over forsvaret. Hva med angrepet? Der har Lura Bulls hentet inn fulltidstrener Troy Baker, spesialist på offensiv linje. Han har støtte av receiver-treneren Lars Gärtner. Og vi regner med at tyske Simon Sommerfeld også vil ha et ord med i laget. Karakter: A-.

Lagsammensetning: Lura Bulls har en større stall enn tidligere. I tillegg til rookies begynner de å se frukter fra juniorsatsingen når 7 spillere hentes opp på seniornivå. Men kanskje det viktigste for Bulls er antall profilerte og profesjonelle spillere som gjør at Bulls med letthet kan benytte seg av iron-man spillere uten at det går for mye utover kvaliteten. Vi forventer å se både Enrique Williams (LB/RB) og Harry Peoples (QB/DB) på begge sider av ballen i år. Dette bidrar til kvalitet i alle ledd. Tynt er det fortsatt i dybden på enkelte plasser, kanskje spesielt på offensiv linje og defensive backs. Likevel en godt sammensatt stall med mye erfaring og profiler.   Karakter: A-.

Lura Bulls VS Oslo Vikings

 

Konklusjon: Lura vil ikke snakke høyt om det, men det lukter så absolutt gull av årets Lura Bulls utgave. I fjor tapte laget seg stort på grunn av skader og uorden i egne rekker. I år får vi nok se et langt mer harmonisk lag som vet hva de går til. Nøkkelen til suksess er den defensive boksen; presterer den så bra som den ser ut til på papiret kan dette holde helt inn med en perfect season. Hadde de vært like sterk på pasningsforsvar kunne de kanskje replikert Sandnes Oilers sin bragd i 1998, da U-19 laget vant NM uten å slippe inn et eneste poeng.

Totalkarakter: A-.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x