Oslo Vikings 2015 – årets joker

 

Oslo Vikings red on white logo

Fakta

Lag: Oslo Vikings
Hjemmebane: Frogner Stadion, Oslo

Plassering 3 siste år:

  1. 2014: #4 av 6
  2. 2013: #3 av 6
  3. 2012: #1 av 7

 

FJORÅRET
I fjor spådde vi Oslo Vikings som seriemester og bidro til å legge et stort press på et ungt lag som de selv aldri greide å innfri. Oslo Vikings nådde sluttspillet med 4.plass, en posisjon vi trygt kan si de fortjente da Oslo Vikings tapte med stor nok margin mot lagene over og vant med stor nok margin mot lagene under. I semifinalen, og tredje møtet med Eidsvoll 1814s for sesongen var Oslo Vikings nok en gang ett hestehode svakere.

 

ÅRETS LAG

 I think looking at where we ended our season (4th) never looks good. But the amount we learned from last year only helped us become who we are right now. (Jesse Alderfer, hovedtrener )

Hovedtrener: Jesse Alderfer (USA, 1. året)

Quarterback: Derek Mann (Canada)

Profesjonelle spillere:

  • Derek Mann (QB, Canada)
  • Miguel Bergey (LB, USA)

Andre nøkkelspillere:

  • Nicolay Falch Knudsen (LB/DB)
  • Lorenzo Proctor (RB)
  • André Wang Engedahl (WR)
Oslo Vikings vs Vålerenga Trolls

HVA VI TROR

2012 var Oslo Vikings sitt år, da de i løpet av én sesong vant NM gull for senior, U-19 og U-16. Det var også Marques Anderson sin siste sesong som hovedtrener for Oslo-laget. Siden da har det virket som Vikings har slåss mot egne spøkelser så vel som motstandere som stadig er blitt bedre. Jesse Alderfer er fjerde hovedtreneren på 3 år for Oslo-laget og tilliten til ham er et tegn på at Vikings ønsker å ta et steg mot den kulturen som Coach Anderson indoktrinerte. På utsiden fra oss som har fulgt laget i offseason virker årets utgave langt mer harmonisk og samstemt. 4.plassen i fjor bidro til å senke prestasjonspresset foran årets sesong. Coach Alderfer har god kontroll på defense, og følger han oppskriften fra Coach Anderson sin tid vil vi få et ganske aggressivt 3-3 eller 3-4 defense. På offense kan det virke som om Derek Mann sin retur gir ham langt friere tøyler til å sette sammen et angrep han er komfortabel i og vi kan forvente oss et spread offense støttet av formasjoner med både en og to runningbacks for å dra nytte av talentpoolet på denne posisjonen. Oslo Vikings har en stor organisasjon og produserer talent anmass, men hva dette vil si i praksis er vanskelig å spå.

Løpespill: Oslo Vikings har mye talent blant runningbackene sine. Lorenzo Proctor er en av landets mest talentfulle runningbacks som innehar smidighet og breakaway hurtighet men mangler noe størrelse og fysikk. Vegard Tysse er noe sterkere men ikke like rask og Frode Bratbakk er en mer fysisk løper enn de to forhåndsnevnte runningbackene. Jesper Haug Jørgensen er en ung, kraftig fullback som vil bli verdifull i den fysiske delen av løpene. Oslo Vikings sin offensive linje virker spennende med både norske og internasjonale navn men er forholdsvis nykomponert. I følge Oslo Vikings selv er denne enheten blant de best trente og har dratt nytte av obligatoriske runder i vektrommet med Coach Petter Vogt. Vi antar at Oslo Vikings har en av de største og mest fysiske offensive linjer i årets liga, med blant andre 2. års spiller Flakron Mazrekaj på 170 kg fordelt på 186 cm i følge egne nettsider. Dersom denne enheten greier å åpne opp rom for Vikings talentfulle runningbacker å løpe i kan det bli veldig spennende. Karakter: B+.

Pasningsspill: Derek Mann er tilbake. Han har den sterkeste armen av alle quarterbackene i ligaen. I fjor var han svært volatil: han kastet flere interceptions enn touchdowns in de tre første kampene, men viste storhet og ble kåret til angrepets beste spiller i kampene mot Vålerenga Trolls og Nidaros Domers*. Men omtrent samtlige hovedreceivere fra i fjor er vekke i år: Eric Ford er ute for sesongen og importene er ikke kommet tilbake. Tilbake står erfarne André Wang Engedahl som er best når han har ballen i hendene. Erik Barkovitch er fysisk stor og viste i fjor lovende tendenser som possession receiver. Henrik Holst Wang kan være en av receiverne som er klar til å ta et nytt steg. Utover dem er det ukjente navn som i år skal ta i mot ballene fra Mann. Offensiv linje vil være i stand til å gi god oppdekning og bidra til å gi Derek Mann den nødvendige tryggheten han trenger. Vi tviler ikke på at det blir scoringer av det, men med Derek Mann sine interceptions og en klart redusert receivergruppe fra i fjor friskt i minnet er vi litt tvilende. Karakter: B.

Vikings enter Frogner
Foto: Max Emanuelson

Løpeforsvar: Oslo Vikings sin defensive boks ble i fjor fullstendig overkjørt av sterkere lag som Eidsvoll 1814s og Kristiansand Gladiators. På papiret skulle den defensive linjen være ganske ok men det er mye de samme navnene som i fjor. Legger vi godviljen har den defensive linjen hatt kontinuitet og blitt ett år bedre. Italienerne Andrea Montibello og Andrea Leoni tar fatt på sin andre og tredje sesong for vikingene respektivt, og Lars Haug som også tar fatt på sin tredje sesong. Men det er først og fremst linebacker gruppen som vi har styrket tro på. Atletiske Thor Campe (Olavs Menn) er vekke mens Miguel Bergey er hentet inn for å styrke fysikken i den defensive boksen. Med seg har han fjorårets anker i forsvaret, Nicolay Falch Knudsen. Når det gjelder Falch Knudsen fortjener han en omtale for seg selv: i fjor var han selve hjertet i Vikings forsvaret før han fikk en alvorlig kneskade med lang vei tilbake. Men gjennom intens offseason trening er han igjen klar for en ny sesong.  Vi er imponert innsatsen og holdningen er til inspirasjon hos andre. Med Miguel Bergey som anker i boksen ser vi for oss at Falch Knudsen kan få en mer løsere Sam / rover / strong safety rolle hvor han står friere til å blitze eller gå i cover. Men det er noe tynt i den defensive boksen og mye avhenger av at spillere som Kim Erik Schaaning (LB) står fram. Karakter: B-.

Pasningsforsvar: Oslo Vikings sitt pasningsforsvar fungerte OK i fjor, til tross for manglende press på quarterback. Dette skyldes først og fremst en talentfull defensive back gruppe. I fjor ble vi virkelig kjent med unge Brian Kangu som imponerte oss og har etablert seg som en av landets beste cornerbacker, og blir en viktig brikke også i år. Rundt ham finner vi blant andre høyreiste Nicholas Isachsen og svenske Samuel Gonzales. Vi kan forvente at enheten er noe styrket fra i fjor, men vi er usikker på hvor mye press defensiv linje vil gi på quarterbackene i år. Dette igjen kan kreve at Oslo Vikings må holde Falch Knudsen tilbake i en mer passiv rolle i pass cover som går utover run stopping mulighetene hans. Karakter: B-.

Special Teams: Oslo Vikings har tradisjonelt hatt et bra special teams med lange, gode og velplasserte spark. I Lorenzo Proctor og Vegard Tysse har de også dyktige returspillere. Oslo Vikings har en fersk kicker for året som vi ikke har erfaring med. Vi har tro på at Oslo Vikings vil takle denne delen av spillet, dog uten å briljere.  Karakter: B.

Trenerstab: Hovedtrener Jesse Alderfer kom opprinnelig til Norge som importspiller før han fant ut at det var et bra sted å slå seg ned. Coach Alderfer har erfaring fra universitetsnivå i USA, har gått i lære hos dyktige trenere og har en samlende personlighet. Han legger stor vekt på at Oslo Vikings i år er et TEAM. Han har svært dyktige trenere med seg: Petter Vogt var strength & Conditioning trener for Standford University og har nå samme rolle hos Vikings. Finn Jarle Mathisen er en pedagogisk flink linebacker trener med lang erfaring som spiller selv. Derek Mann har fått mye frihet til å sette sammen offense. Vi ser også at Oslo Vikings er en av lagene med posisjonstrenere på alle områder. Skulle vi trekke dem på noe må det være at det er nok en ny sammensatt trenerstab uten fulltidstrenere. Karakter: B+.

Lagsammensetning: Oslo Vikings går til sesong med 60+ spillere på listen, mange med erfaring fra aldersbestemte lag. Det er en ny generasjon på vei oppover. Laget har god dybde på omtrent samtlige posisjoner. Likevel er det forholdsvis få markante profiler, og det virker noe tynt i dybden blant linebackere og defensive backs. Alt tyder på at sesongforberedelsene har vært bra, at yogaen har fungert, og at stallen er godt forberedt på sesongen som kommer.  Karakter: B.

Nidaros Domers vs Oslo Vikings

 

Konklusjon: Oslo Vikings er vanskelig å spå i år. Vi tror de er et godt coachet lag med potensiale om å gi alle lag kamp i år. Vi kan trygt si at Oslo Vikings blir jokerne i år, og vi tror Vikings må kjempe hardt for å kunne ta sluttspillplassen. Dersom Oslo Vikings ikke skulle nå sluttspillet vil det være et sår som ikke vil gro så lett, men det er vel så mye en erkjennelse av at de andre lagene i Norge tar stadig nye steg og blir bedre, enn at Oslo Vikings er blitt svakere. Samtidig, får Derek Mann til spillet sitt, Miguel Bergey blir bautaen i den defensive boksen, talentene innfrir slik de må, og ikke minst at laget tar ut Berserkermode og ikke bare snakker om det, så snuser de på hjemmebanefordel i sluttspillet. Mest realistiske resultat er nok likevel en plassering midt på tabellen.

Totalkarakter: B.

* Oppdatert 8. april 2015.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x