Vi spår Eliteserien 2017 – Del 3: Eidsvoll 1814s

Logo 1814s

FAKTA

Lag: Eidsvoll 1814s
Hjemmebane: Bøn Stadion, Eidsvoll

Plassering 3 siste år:

2016: #2 av 4 (NM: Sølv)
2015: #1 av 5 (NM: Sølv)
2014: #1 av 6 (NM: Sølv)

 

FJORÅRET

NM-finalen 2016 endte i et deja vu for Eidsvoll 1814s, med tredje sølv på like mange år. Veien frem til finalen begynte med en voldsom dominans i grunnspillet basert på et fantastisk sterkt løpespill. Forsvaret hadde som vanlig Riley Bowen som en Duracell-kanin hvis krefter aldri så ut til å ta slutt, og en rekke sterke profiler rundt ham også. I angrepet var det samme mann som var den aller viktigste til å løpe med ballen, men godt støttet av yards fra Arne August Skovseth Søgaard og Geir Kristian Hoel også. I sesongens fjerde kamp ble det imidlertid tap på hjemmebane for Lura Bulls. Man reiste seg mot Vålerenga Trolls kampen etterpå, før man falt for Oslo Vikings -nok en gang på hjemmebane- i siste serierunde. Dermed ble det «bare» 2.plass i grunnspillet, og seriemesterskapet som Eidsvoll har hatt god kontroll på i mange år forsvant ut vinduet. I semifinalen sneik man seg forbi Lura Bulls med en skadeskutt Bowen som tilskuer det meste av kampen. I finalen var det ikke bare deja vu med tanke på sølv, men også med tanke på siste seriekamp 2016.

Om vi oppsummerer var det en sterk sesong av Eidsvoll 1814s, men ikke sterk nok til gull. Løpespillet var som vanlig av høy klasse, mens pasningsspillet var en kilde til økende bekymring. I sluttminuttene av NM-finalen var det da også klinkende klart at pasningstrusselen ikke var god nok til et nødvendig comeback i en kamp som krevde nettopp det.

I løpet av 2016-sesongen kom også nyheten om at Eidsvoll 1814s ville miste muligheten til å være på Bøn, deres hjem gjennom mange år. Det skapte mange overskrifter i lokalpressen, og en slags kamp om hvor laget kunne være plassert i fremtiden ga mange meningsytringer. Det ble til slutt klart at 1814s kunne bli værende på Bøn, men turbulensen i løpet av 2016 så ut til å skape noen etterdønninger. På senhøsten ble det klart at både store deler av styret samt hovedtrener -og markant ildsjel de senere årene- Greg Kleidon forsvant ut fra klubben. Dermed gikk man inn i 2017 med store forandringer fra 2016.

 

ÅRETS LAG

Hovedtrener: TJ Reap (USA, 1. året)

Quarterback: Eivind Brekke

Profesjonell spiller:

  • Michael Hall (LB/RB, USA)

Andre nøkkelspillere:

  • Jørgen Alnæs (DL)
  • Arne August Skovseth Søgaard (WR)
  • Torgrim Nyland (OL)

Spiller å se opp for i 2017:

  • Jonas Theodorsen Hauge (RB)
Some highlights Bulls vs 1814s April 16th 2016

HVA VI TROR

Mye er endret på Bøn. At vi sier Bøn er i seg selv ingen selvfølge, og Eidsvoll 1814s pustet nok lettet ut når hele den situasjonen var løst og laget fortsatt hadde et hjem. Tidligere hovedtrener Greg Kleidon har funnet nye beitemarker, og det har en god del av lagets dyktige spillere også. Vi kan nevne DL Leo Krafft, OL Nicklas Haugen, RBs Geir Kristian Hoel og Dennis Kristiansen, CBs Elias Hugvik og Thomas Jansrud, og selvsagt den viktigste av dem alle: LB/RB Riley Bowen. Vi kunne potensielt nevnt DB Brian Moro også, men indikasjonene vi har fått fra Eidsvoll er at han kan komme til å returnere en eller annen gang i løpet av året.

Ingen andre av Eliteserie-lagene mister så mange toneangivende spillere, og det vil naturligvis gi sitt utslag. Den som tror at 1814s da ligger nede for telling tar imidlertid feil. Gamle krefter er hentet frem og kombinerer med en ny hovedtrener for å sørge for at trenerinnsatsen holder mål. En ny generasjon spillere blir også slengt inn på banen for å støtte opp om en rekke gode spillere som fortsatt er her. Nei; stallen er ikke like sterk, men den er heller ikke fullstendig skutt i filler.

Hva den nye hovedtreneren TJ Reap står for blir en svært viktig faktor oppe i det hele. Det samme gjelder mannen som er forventet å fylle Riley Bowen sine sko: LB/RB Michael Hall. Eidsvoll 1814s har lang erfaring med å hente inn både trenere og spillere, og at de har lyktes i år er høyst nødvendig for å holde laget konkurransedyktig. 1814s legger ellers ikke skjul på at Hall må bli en av pilarene man støtter seg på både i angrep og forsvar, så han bør vise mer av det han har vist i andre europeiske ligaer tidligere og virkelig fylle skoene han overtar.

Er dette en utgave av Eidsvoll 1814s som fortjener et favorittstempel før sesongstart? Nei, det er det ikke. Men det er heller ikke en utgave som kan sees vekk fra som utfordrer til tittelen om det meste av nye fjes slår til, og man holder seg skadefri blant nøkkelspillerne.

Løpespill: De tre som ledet an i løpeyards i norsk serie i fjor var alle å finne her. Én av dem er fortsatt det; Arne August Skovseth Søgaard. Han forventes å være i en slags receiver-rolle ispedd løp, mye a la det vi har sett i flere sesonger nå. Mannen som vi satte som «Se opp for»-spiller her i fjor er identisk med samme person vi har satt som det i år: RB Jonas Theodorsen Hauge. Han viste knapt igjen i 2016-sesongen, men må ta betydelige steg og vise igjen statistikk-messig om ikke alt for mye skal falle på Michael Hall sine skuldre. Hall kommer til å bli årets utgave av Bowen, og har gode resultater også som running back fra blant annet Tyskland tidligere år. Vi ser ellers ikke for oss at QB Eivind Brekke synes i nevneverdig grad når det gjelder yards på løp i år heller.

Hva så med linja? Det er endringer på offensiv linje, men vi er ikke så sikre på at de er veldig dramatiske. Nicklas Haugen er nå å finne hos Trolls, men spillere som Torgrim Nyland, Ola André Rønningen og Leif Oskar Lindvik er fortsatt på denne linja. I tillegg forventer Eidsvollingene at Joacim Eliassen er i stand til å spille begge veier (OL og DL). Et av årets virkelige comebacks finnes også her, i form av super-veteranen Ronny Myhrer. Dessuten dukker Geir Forslund opp fra NTNUI Nidaros Domers – det er store forventninger knyttet til hva han kan bidra med. Alt i alt ser vi ikke offensiv linje som den store bøygen i år heller, mens det å miste Riley Bowen og Geir Kristian Hoel helt åpenbart utgjør et usikkerhetsmoment. At Dennis Kristiansen har gått til Trolls kan ha sin betydning for dybden på RB. Arvtagerne er lovende, men har ikke bevist noe ennå. Karakter: B+

Pasningsspill: Eidsvoll setter fortsatt sin lit til Eivind Brekke på QB-posisjonen, og de vet hva de får i ham. Om han settes i rette situasjoner er han utvilsomt blant de beste norske på posisjonen. Samtidig har han sine begrensninger, og det er fortsatt slik at vi ikke er trygge på at pasningsspillet er godt nok i en situasjon hvor man trenger å komme tilbake når man ligger under med 3 TDs eller lignende. Fjoråret var statistisk sett ingen suksess for Brekke, som med 3 TDs og 7 interceptions kombinert med kun 35% completions på kastene, har noe å forbedre. Arne August Skovseth Søgaard er fortsatt den viktigste mottakeren, og har selskap av Tor Erik Stensjøen på WR og Stian Skøien Braaten på TE. Receivere som Wilhelm Domaas (som dessuten er Brekke sin backup på QB), Sigurd Håkonsen Grov og Espen Opheim Waagen kan også komme til å se en del spilletid. Mottakergruppa er OK, men ikke avskrekkende for motstanderne – vi ser nok for oss at Skovseth Søgaard vil få mye oppmerksomhet fra de andre lagenes forsvar. Det trengs, for han er svært, svært god!

Vi skal heller ikke glemme at RBs kan bli benyttet i pasningsspillet. Offensiv linje har vi nevnt allerede, og vi ser vel egentlig for oss at de holder mål både på løp og pasninger. Mens andre lag gjerne har en stadig bekymring rundt offensiv linje, ser Eidsvoll sine startere ut som en styrke. Spørsmålet er vel snarere om man har nok innbyttere til en sunn rotasjon utover sesongen. Karakter: C+

Jørgen Alnæs er tilbake også i år! Foto: Max Emanuelson

Løpeforsvar: Kan Michael Hall levere på nivå med Riley Bowen? Det er spørsmålet football-Norge stiller seg. Vi har en mistanke om at svaret er ja, og så gjenstår å se om motoren er like vanvittig gjennom hele kamper, på alle lagdeler, og hele sesongen. Vi har til gode å se dette forsvaret i aksjon i år, så hvordan det ser ut med endringene vet vi strengt tatt ikke. Leo Krafft er ikke lenger her, men Jørgen Alnæs og Joacim Eliassen returnerer. De er begge to svært gode DL-spillere. 1814s har også tro på nykommeren Magnus Moe på DL. En spiller som Marcin Filipowicz kan også få mye spilletid.

På linebacker-posisjonene er det nevnte Hall som er aller viktigst, men han har samtidig med seg velkjente Kris Ceballos og Aleksander Aleksic. Særlig Ceballos har vist gode takter før, og Aleksic har nok erfaring og talent til å gjøre positive ting han også. Vi forventer et Eidsvoll som er generelt gode mot løp, selv om de har tapt noen spillere som var veldig gode. Spørsmålet er om 1814s er gode nok til at dette blir ligaens beste løpeforsvar. Karakter: B+

Pasningsforsvar: Mye vil avhenge av om Brian Moro returnerer, og om han returnerer tidsnok til at han er kvalifisert til å spille sluttspill også. Med både Moro, Elias Hugvik og Thomas Jansrud ute av troppen er det umulig å se for seg at Eidsvoll har samme styrke her som de har hatt de par-tre foregående årene. Selv tapet av Hugvik og Jansrud har stor betydning. Martin Gusterud er fortsatt på plass, og blir desto mer sentral med sine kvaliteter og sin erfaring for en gruppe som vil være yngre og mer uerfaren enn før. Greit; Henrik Dalsaune er jo ikke helt fersk akkurat, så det hjelper. Det samme kan sies om safety Ørjan Håkonsen. Andre navn i defensivt bakfelt er Sigurd Håkonsen Grov og Thomas Antonsen. Det kan fort bli aktuelt for Eidsvoll å rullere Arne August Skovseth Søgaard inn som DB slik de blant annet gjorde med god suksess i fjor. Espen Opheim Waagen er en annen spiller som er aktuell til å rullere inn.

Linebackerne er ganske greie mot løp, men vel så viktig er å få presset på motstanders QB. Der er DL-spillerne Jørgen Alnæs og Joacim Eliassen to av landets aller beste, så 1814s er godt stilt til å sørge for at DBs får god hjelp i så måte. Om Coach Reap velger å blitze LBs eller ei vet vi fint lite om, men som tidligere LB selv kan det nok tenkes at han vet hvordan han skal sette disse spillerne i en god posisjon. Michael Hall er forøvrig ikke bare LB, men også defensiv koordinator. Vi ser ikke vekk fra at det påvirker hvordan Eidsvoll velger å holde pasningsspillet fra livet! Karakter: B-

Special Teams: Eidsvoll har noe mindre bredde i stallen enn i fjor; det kan påvirke special teams. Den aller viktigste forskjellen er at Riley Bowen stod for en stor porsjon av taklingene på de fleste cover-enhetene til Eidsvoll – det må erstattes. På kicker og punter behøver det ikke være større endringer – Tor Erik Stensjøen og Stian Skøien Braaten tok over i fjor og kan sikkert gjøre jobben i år også. Michael Hall er dessuten en habil punter, men bør kanskje prioriteres til å sørge for taklinger også i denne delen av spillet. På returer er Arne August Skovseth Søgaard utvilsomt en av landets beste -om ikke den beste- og en styrke for Eidsvoll 1814s. Karakter: B

Trenerstab: Greg Kleidon er ikke her lenger, men til gjengjeld har Eidsvoll erstattet ham med erfarne TJ Reap og fått en bredere stab enn de hadde i fjor, hvor Riley Bowen var den eneste andre med en offisiell trenerrolle (og da som spillende trener). I år har TJ Reap med seg Michael Hall i noenlunde tilsvarende rolle som Bowen hadde, men samtidig har man fått inn assistenttrenere som ikke er spillere. Dette gjelder linjetreneren Kenneth Andersen, med fartstid i Eidsvoll siden han var med å starte klubben på midten av 1990-tallet, samt de defensive assistentene Leif Snilsberg og Jarle Østhagen. Østhagen var som Andersen med på å starte klubben, mens Snilsberg var en meget god linebacker for det som etterhvert er mange år siden.

Kleidon var helt klart en kar som visste hva han dreiv med, og systemmessig kunne spillerne forholde seg til en terminologi de hadde kjent i flere år. Der er det endringer i år. Samtidig forstår vi det som at en god del av det laget har vært kjent for å være gode på, er med videre. Når man i tillegg får inn flere assistenter som kan bistå hovedtreneren, så er ikke det negativt. Hva TJ Reap får til med denne stallen blir spennende å se! Karakter: B

Lagsammensetning: Spillestallen mister flere gode kvalitetsspillere fra fjoråret, og stallen er hakket mindre. Den forsterkes riktignok av hele 6 U17-spillere på dispensasjon, men vi går ut fra at U17-spillere på dispensasjon i Eliteserien primært er med for å lære, ikke for å utgjøre faktiske forsterkninger. Man har fortsatt kvalitetsspillere her, men det er flere som ser ut til å kunne måtte spille begge veier allerede fra tidlig i sesongen, så nøkkelen blir fort at de beste spillerne ikke får skadesituasjoner eller annet som forpurrer mulighetene trenerstaben har til å spille på lagets klare styrker. For de er der. Karakter: B-

Eidsvoll 1814s vs Vålerenga Trolls

 

Konklusjon: Nei, Eidsvoll 1814s er ikke samme lag som i fjor. Ja, de er fortsatt innenfor det sjiktet av lag som kan ta seg til finale, og ta NM-gull. Om de gjør det i år, vil det være en stor prestasjon av et lag som på papiret ser svekket ut kontra de siste par årene. Vi gjentar samtidig dette til det kjedsommelige; det er nok av spillere her som holder såpass god kvalitet at laget kan slå samtlige av sine motstandere i årets sesong. Vi er bare ikke så sikre på at de gjør det dette året.

Totalkarakter: B

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x