Etter runden: 1.serierunde 2016

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!

1.SERIERUNDE, HELGEN 16-17.APRIL 2016

 

ELITESERIEN
v/Thomas Olsen og JM Henriksen

Some highlights Bulls vs 1814s April 16th 2016

Hvem: Lura Bulls vs. Eidsvoll 1814s
Hvor og når: Lørdag 16.april kl. 13:30, Lura Stadion (Sandnes)
Score: Bulls 14 – 1814s 35
Scoren vi tippet i forkant: Bulls 26 – 1814s 22

Om kampen: Ikke helt som tippet på forhånd, men ikke helt uventet heller. Vi fikk en reprise av NM-finalen 2015, men med motsatt fortegn. Til å begynne med så det ut til å skulle bli en svært offensiv kamp. Begge lagene scoret på sine første drives, og viste mye av det som var forventet på forhånd når det gjelder offensive styrker. Så roet det seg ned, og til halvtidspausen stod det 14-14 i et oppgjør hvor Bulls hadde sett hakket farligere ut innledningsvis, men hvor 1814s gradvis viste trygghet og fikk satt sitt spill.

Det fikk vi ser mer av i andre halvdel, og 3.periode var en maktdemonstrasjon. Vi ga løpeforsvaret til Lura Bulls A- som karakter i forhåndsartikkelen vår om laget; det kunne like så godt vært C+ om man skal dømme ut fra denne kampen. Den nye importen Lyndell Gibson gjorde manns jobb når man ser igjennom kampfilmen i etterkant, men totalt sett ble Bulls-forsvaret for uerfarne og et nummer for små for Eidsvoll 1814s – et lag som selv så ut til å ha en rekke mindre erfarne spillere på banen, men som allikevel vant kampen i boksen. Det var ikke rent sjelden at en OL-spiller var godt plassert for å hindre LBs fra å flyte uanstrengt til ballen.

Eidsvoll 1814s sitt løpeforsvar gjorde derimot ofte jobben de var satt til, og Lura Bulls maktet aldri å etablere et fungerende offensivt spill. Til det var det for ujevne prestasjoner på alle posisjoner. Det hjalp ikke at RB Michael Vu gikk ut med en skade et stykke ut i kampen, men han hadde ikke fått vist noe særlig før den tid heller. QB Harry Peoples var naturligvis en trussel med beina, men sammen med receiverne varierende i kastespillet. En TD ble det, men også to interceptions som begge kom på lobber kastet såpass løst at det var to Eidsvoll-spillere i kamp med én Lura-spiller i begge situasjonene. Da kan man i liten grad skylde på receiveren, og Lura Bulls har åpenbart noen utfordringer å jobbe med i tiden som kommer.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #38 Geir Kristian Hoel, RB Eidsvoll 1814s. Scorer tre touchdowns og sikrer gjennom solide løp opp midten at Bulls sitt angrep holdes på sidelinjen og Bulls sitt forsvar blir avslørt som for svake mot løp.
  • 2 stjerner: #41 Riley Bowen, LB/RB Eidsvoll 1814s. Interception, touchdown på løp og gode bidrag med viktige taklinger. Den spillende defensive koordinatoren er en viktig årsak til at Lura kun får satt én offensiv touchdown.
  • 1 stjerne: #4 Edvard Duvsete, WR/CB/K Lura Bulls. Scorte samtlige av Bulls sine poeng, og på alle lagdeler: 1 TD på pasning fra QB Harry Peoples, 1 TD på interception, og 2 ekstrapoeng-spark.

Hva vi lærte om lagene: Eidsvoll har et løpespill, og det er godt samkjørt og taktisk sammensatt. En rekke ballbærere fikk prøve seg, og det var vel så mye kombinasjonen av dem (og blokkerne, naturligvis..) som en enkeltspiller som åpnet opp Lura sitt forsvar. Pasningsspillet var nærmest ikke-eksisterende. Greit nok at det ikke var særlig behov for det, men spørsmålet er om ikke det behovet dukker opp før en NM-pokal kan løftes i været. Defensivt virket 1814s greie, men ble heller ikke spesielt sterkt utfordret om man ser på helheten i det. Lura sitt angrep har atletiske trusler som kan eksplodere og skape enkeltspill selv om seriene av spill som tygger yards ikke sitter, men vi satt etterhvert med følelsen av at Eidsvoll 1814s hadde grei kontroll på dem allikevel. At Riley Bowen er sentral også i år var ingen bombe, men helt alene er han på ingen måte ikke – det finnes gode lokale talenter også i den defensive lagdelen.

Lura Bulls så ikke helt ut til å ha funnet ut hvem de selv er ennå. Defensivt var det mange nye fjes som trenger tid på å skjønne hva det går i – de var nok ikke helt klare for oppgaven. Også rent taktisk har forsvaret til Bulls noen grep å gjøre for å være «fundamentally sound». Angrepsmessig er det for mange spillere som gjør feil. Enten det gjelder blokkering, mottak eller andre valg – vi tipper Bulls ser mye film den kommende tiden, og med et selvkritisk blikk på egne prestasjoner og konstruktivt blikk på lagkameratenes prestasjoner. Det gjelder alle spillere og alle posisjoner. Det er mye potensiale, men da må de finne sjela i laget og et samspill hvor man heier hverandre frem. Alternativet er en NM-finale som utvilsomt går uten fjorårets mesterlag.

 

Bulls vs 1814s 2016 a - foto Kristoffer Andreassen
Foto: Kristoffer Andreassen

Rundens MVP offense: #38 Geir Kristian Hoel, RB Eidsvoll 1814s. 3 touchdowns på løp. Viser at han kan levere når gitt en enda mer omfattende rolle enn han f.eks. hadde i fjor.

Rundens MVP defense: #41 Riley Bowen, LB Eidsvoll 1814s. Som tidligere år en viktig dynamo som både er hjertet og hjernen i 1814s sitt forsvar. Det viste han også i denne kampen. Leser Peoples som en åpen bok på interceptionen.

Rundens «se opp for» spiller: #11 Arne August Skovseth Søgaard, WR/RB/DB Eidsvoll 1814s. Alltid et farlig våpen, og viser det også denne gang. Bidrar dessuten defensivt i Brian Moro sitt skadefravær, inkludert med en interception.

 

 

1.DIVISJON
v/Thomas Olsen

Hvem: Åsane Seahawks vs. Drammen Warriors
Hvor og når: Lørdag 16.april kl. 14:00, Myrdal Kunstgress (Åsane, Bergen)
Score: Seahawks 63 – Warriors 0
Score vi tippet i forkant: Seahawks 34 – Warriors 12

Om kampen: Åsane startet med ballen, scoret på sin første besittelse og på så godt som alle de resterende besittelsene også. Selv om Drammen definitivt var best kledd, så slet de med å produsere noe som helst angrepsmessig. De hadde noen lange løp her og der, men de kom for sjelden til å være av betydning. Åsane hadde samtidig god kontroll på bortelagets receivere, noe som gjorde det vanskelig for Drammen og få til noe igjennom luften.

Hva vi lærte om lagene: Åsane er potensielt bedre i år enn vi forventet. Allikevel, det var første kamp: De ser ennå ikke like skarpe ut som de har gjort tidligere år, og den store spillerstallen førte f.eks til usikkerhet rundt bytter ved flere anledninger. Likevel, når det først var 11 spillere på banen så hadde de god kontroll over kampen og det manglet ikke på prestasjoner. Åsanes islandske quarterback Phillip Pålsson ble kampens store stjerne, og med syv touchdowns (6 passing, 1 rushing) er han virkelig en spiller å se opp for i årets serie.

Drammen derimot slet kraftig med å bli komfortable med 11 spillere på banen. Den offensive linjen slet spesielt, og både defensive linjemenn og linebackere fikk ved flere anledninger fri passasje igjennom. Forsvaret spilte tidvis greit, spesielt i begynneslsen av kampen, men etter at Åsane fikk en god ledelse så gikk intensiteten tilsynelatende over til frustrasjon hos flere spillere. Det laget som kjempet seg tilbake til seier i 1. divisjons kvalifiseringen i fjor så vi dessverre lite til.

 

Olavs Menn har ankommet Trondheim. Foto: Olavs Menns Facebookside

Hvem: NTNUI Nidaros Domers vs. Olavs Menn
Hvor og når: Lørdag 16.april kl. 14:00, Lade kunstgress (Trondheim)
Score: Domers 22 – Olavs Menn 14
Score vi tippet i forkant: Domers 48 – Olavs Menn 27

Om kampen: Begge lag slet med å komme ordentlig i gang, noe som kan ha en sammenheng med at ingen av dem, så vidt vi er bekjent, har gjennomført noen treningskamper før årets sesong. Men etter en scoringsløs første periode måtte vi ikke langt inn i den andre før Olavs Menn ble laget til å sette de første poengene på tavlen, med en presis pasning fra quarterback Travis Cornwell, til en vid-åpen receiver i målsonen. Domers fulgte opp med flere harde løp fra Sondre Vik Furuseth og scoret på den påfølgende besittelsen, før det igjen ble stille frem til pause.

Tredje periode gikk også stille for seg med kun et fieldgoal til Domers, og det første spillet til Olavs Menn i fjerde periode ble intercepted av Domers og løpt inn for seks nye poeng til hjemmelaget. Det ble et par touchdowns til, en til hvert lag, og ettersom Olavs Menn satte en two point conversion hadde en uavgjort vært mulig med kun en scoring til, men i stedet for å forsøke et onside-spark mot slutten av kampen, valgte Olavs Menn å sparke langt. Dermed ble det enkelt for Domers å løpe ut klokken.

Hva vi lærte om lagene: Olavs Menn fremsto ca. slik vi hadde sett for oss, men med en noe sterkere defensiv linje. Travis Cornwell er fremdeles mannen på offense og bidro med flest yards både gjennom luften og på bakken. Han hadde riktignok to interceptions for dagen, men alt i alt gjorde han en grei figur. Domers på sin side er vi noe skuffet over. Runningback Sondre Vik Furuseth er lagets lyspunkt i angrep ettersom reserve-quarterback Brage Harby (inne for en syk Johannes Moe) slet med å få ting gjort under et konstant press fra Olavs Menns talentfulle defensive linje. Dette resulterte i at han måtta kaste bort ballen mye, og det var tildels svært farlige baller som lett kunne blitt plukket opp av motstanderlaget. Heldigvis for Domers så ble de ikke det, og de kunne glede seg over seier i sin første seriekamp på sin nye bane på Lade.

 

2.DIVISJON
v/Thomas Olsen & JM Henriksen

Fredrikstad Kings vs Gjøvik Swans 2014 foto Kristian Ringen
Foto: Kristian Ringen

Hvem: Gjøvik Swans vs. Fredrikstad Kings
Hvor og når: Søndag 17.april kl. 14:00, Vind Stadion (Gjøvik)
Score: Swans 10 – Kings 7

Om kampen: Dette ble en defensiv batalje. Swans tok ledelsen på en safety, men laget fra Plankebyen svarte med en touchdown av TE Magnus Wold, og ledet 7-2 til pause. Etterhvert fant også Gjøvik veien inn i målsonen med eget angrep og ledelse 8-7, før en ny safety sørget for 10-7 ledelse og et field goal i avstand på score mellom de to lagene. Slik ble også sluttresultatet, og Gjøvik Swans tok årets første seier i årets første 2.divisjonskamp, mens Fredrikstad Kings måtte reise tomhendt hjem etter en jevn kamp som kunne vippet begge veier.

Hva vi lærte om lagene: Tja…vi har ikke hatt tilgang på film fra dette oppgjøret, så strengt tatt vet vi kun følgende: Gjøvik Swans og Fredrikstad Kings er jevne. Så gjenstår det å se hvor mye Kings har hevet seg fra fjoråret, og egentlig det samme for et Gjøvik som sleit i fjor de også. Vi tippet dem 3-3 i år, men kanskje forvekslet vi dem med Tønsberg Raiders (tippet til 1-5)…? En indikasjon på det får vi raskt; Fredrikstad Kings møter nettopp Tønsberg Raiders på førstkommende søndag.

 

Max Emanuelson - foto JM Henriksen
Max Emanuelson: Skiftet beite fra Raiders til Trolls i år. Foto: JM Henriksen

Hvem: Vålerenga Trolls II vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når: Søndag 17.april kl. 15:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 2.lag 7 – Raiders 24

Om kampen: Dette var nok rundens store overraskelse. Kampen startet sakte, og det skulle kun en scoring til for å gi Raiders en 6-0 ledelse til pause. Vestfoldlaget fortsatte ledelsen resten av kampen, og selv om det kunne virke som om både de selv og Trolls trodde at resultatet ville endre seg før slutt, så vant de også andre halvdel med tre scoringer mot èn. Vi noterer oss at Raiders gikk uten et eneste poeng på alle fire ekstrapoengforsøk (de gikk for to på alle), så der har de en jobb å gjøre.

Hva vi lærte om lagene: Raiders har flere gode kvaliteter i både angrep og forsvar. De har en quarterback som distribuerer ballen bra, en solid runningback og en offensiv linje som spiller godt nok til å gi både QB tid, og RB rom. På den andre siden av ballen hadde forsvaret to interceptions (hvorav den ene ble returnert for en touchdown) samt en fumble recovery for dagen, i tillegg til at de var godt forberedt på Trolls standard game-plan bestående av mye option spill og korte pasninger.

I motsetning til i fjor så var det ikke noe særlig med eliteseriespillere på Trolls sitt andrelag. På offense ønsket de nok å utvikle begge sine quarterbacks og rullerte på disse, men det var Max Emanuelson som kom best ut av det og hadde Trolls eneste touchdown for dagen. Forsvaret spilte tidvis solid, men åpnet opp for store spill litt for ofte. Det blir spennende å se videre i sesongen om Trolls kommer til å forsterke laget med flere eliteseriespillere, eller om de heller ønske å fortsette å utvikle de som allerede er der.   

 

U17
v/Thomas Olsen

Robin_Rogg, U17
Gamle U17-bekjente: Trolls og Vikings.

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Oslo Vikings Hvit
Hvor og når: Søndag 17.april kl. 12:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Vålerenga Trolls 71 – Oslo Vikings Hvit 0

Om kampen: Det var to Oslolag, begge med relativt liten stall, som møtte hverandre en tidlig søndagsmorgen på Jordal. Vikings Hvit er vestkantklubbens utviklingslag, og det var tydelig at det trengtes litt mer utvikling før de var konkurransedyktige mot et Trolls lag som kanskje var få, men med høy kvalitet på sine spillere. Kampen var ren overkjøring fra start til slutt, og selv om det var noen små lyspunkter hos Vikings her og der, så var det langt ifra nok.

Hva vi lærte om lagene: Det er generelt vanskelig å bedømme lag i så ujevne kamper, men Trolls virket å være et solid lag på alle mulige måter. Svakheter vil nok vise seg i deres neste kamp, mot fjorårets sølvmedaljevinnere Nidaros Domers i tredje serierunde. Når det kommer til Vikings Hvit har de et stykke igjen for å nå opp til Trolls, men vi er vant med at det kan være stor forskjell mellom lagene i toppen og bunnen av U17 serien. Vikings hvit skal ikke i aksjon igjen før 08. mai, når de møter Lillestrøm Starfighters, og med god trening fremover så vil den kampen trolig være langt mer oppnåelig.

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x