Etter runden: 2.serierunde 2016

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!

2.SERIERUNDE, HELGEN 23-24.APRIL 2016

 

ELITESERIEN
v/Thomas Olsen og JM Henriksen

Vålerenga Trolls vs Lura Bulls

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Lura Bulls
Hvor og når: Lørdag 23.april kl. 14:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 21 – Bulls 7
Scoren vi tippet i forkant: Trolls 24 – Bulls 18

Om kampen: Kampforløpet ble i stor grad som skissert i forkant at det kunne bli. Bulls åpner med første touchdown, men greier aldri etablere noe skikkelig angrepsspill, Trolls svarer, og utover i kampen virker Lura frustrert mens Vålerenga ser muligheten og gradvis både spiller seg inn i kampen og viser kapasitet til å sikre seieren.

Spillmessig gjør Vålerenga Trolls flere grep enn bare de vi så for oss i ‘Før runden’. De setter mange kortpasninger ute på sidene som i praksis fungerer som «lange handoffs», og unngår på den måten mange av de sterkere spillerne til Bulls sitt forsvar. Etterhvert åpner dette opp forsvaret til Lura, og man får skapt rom for løpespillet som gjør at angrepsspillet til Vålerenga får stadig bedre arbeidsvilkår, noe de også utnytter.

Lura lykkes ikke med hverken å holde blokkere unna LBs, å etablere et angrepsspill med andre enn Harry Peoples som trussel å respektere, eller å holde et godt nok mentalt fokus gjennom kampen. Som i lagets første kamp mot Eidsvoll er det en god del feil i både utførelse og ansvarsforståelse, og det gir ofte laget vanskelige utgangspunkt mot lag som totalt sett gjør færre feil. Det skal allikevel legges til at laget skaper flere store spill både på pasninger og løp, og forsvaret leverer til tider. «Til tider» blir allikevel litt for snaut til å vinne kamper i årets Eliteserie.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #84 Marlon Wayne Hylton, WR Vålerenga Trolls. To touchdowns og er eksplosiviteten Trolls trenger for å vippe kampen i sin favør også på resultattavla.
  • 2 stjerner: #2 Atle Haaland, QB Vålerenga Trolls. To touchdowns i lufta og utgjør en solid trussel på løp, hvor han i løpet av kampen skaper en god del yards. Setter en rekke pasninger og er en viktig brikke i at angrepsspillet til Trolls blir spennende å følge i år.
  • 1 stjerne: #9 Harry Peoples, QB Lura Bulls. Langt fra noen perfekt kamp, men samtidig en konstant trussel som skaper både yards og poeng under vanskelige arbeidsforhold.

Hva vi lærte om lagene: Vålerenga Trolls har store likheter med det vi har sett de siste årene. Det er kanskje ikke så rart, da mange av de sentrale spillerne fortsatt er de samme som før. Denne kjernen, kombinert med kontinuitet også i organisasjonen ellers -representert ved f.eks. hovedtrener Scott Boer – utgjør en styrke. Laget virker godt forberedt, selv om det er første seriekamp og bærer noe preg av det. Det er en del klare likhetstegn mellom det vi forventet oss før kampen og det vi får se.

Det sistnevnte gjelder også Lura Bulls. Det var et spørsmålstegn om de ville ha fått i gang samspillet i større grad. Enkelte pasninger sitter og gir indikasjoner, men løpespillet blir aldri etablert. Til det er blokkingen både på linja og fra receiverne alt for dårlig. Det fremstår som symptomatisk at lagets ene touchdown kommer på en fumble recovery etter et mislykket handoff, med påfølgende improvisering og prestasjon av lagets quarterback, Harry Peoples.

At laget reiser til Oslo med kun 22-23 spillere er heller ikke noe spesielt lovende tegn for sesongen, selv om det skal sies at Lura aldri har vært laget med flest spillere i stallen uansett. Defensivt har Lura egentlig nok av spillere som kan utgjøre en forskjell, og det er ikke så ille stilt. Det sys imidlertid ikke sammen til en helhet. Skal Bulls lykkes i årets seriespill må de nok ta noen grep som i større grad utnytter både egne talenter og motstandernes svakheter.

 

Vikings vs 1814s 2016 - Foto Max Emanuelson AX_3619
Foto: Max Emanuelson

Hvem: Oslo Vikings vs. Eidsvoll 1814s
Hvor og når: Søndag 24.april kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 7 – 1814s 12
Scoren vi tippet i forkant: Vikings 32 – 1814s 18

Om kampen: I snøslapsværet foran et Eidsvoll-dominert publikum (det hørtes ihvertfall sånn ut via livestreamen) i Oslo ble kampen mellom rivalene som akkurat nå er rangert som de to beste lagene i Norge, spilt. Det skulle bli en langt mer defensiv batalje enn vi hadde sett for oss, og enda en kamp hvor Greg Kleidon og hans Eidsvoll 1814s fikk kampen inn i sitt spor og holdt den der.

Det var to sterke forsvar som møttes, hvorav Eidsvoll 1814s sitt fremstod som det sterkeste. Med en solid defensiv linje og til tider press fra linebackere i tillegg, så ble Vikings sitt forventet sterke pasningsangrep noe som foreløpig eksisterer i teorien, og ikke i praksis. Riley Bowen var overalt, og når han ikke ødela for Vikings sitt angrep, så sørget han for å åpne forsvaret deres akkurat nok til at dette ble borteseier. Han var ikke alene heller; Eidsvoll sitt angrep fortsetter å tygge yards, tid, og tilby forsvarerne en rekke dilemmaer.

Slik ble det også i denne kampen, og selv om Oslo Vikings rakk å sette én touchdown-pasning fra Dustin Hawke Willingham til Eric Ford, så ble det med det. Dermed kunne Eidsvollingene dra lykkelig hjem, vel vitende om at det ikke har noe å si om de blir undervurdert: De vinner som et lag, veldrillet, samspilt og spillende på sine sterkeste egenskaper takket være en trener som har identifisert hva de er, og benytter dem.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #41 Riley Bowen, LB/RB Eidsvoll 1814s. Scorer begge Eidsvoll sine touchdowns og er en sentral del av å stenge ned Vikings sitt angrep slik at de i svært liten grad kan svare. Fortsetter å dominere den norske ligaen.
  • 2 stjerner: #44 Andreas Lid, LB Oslo Vikings. Sentral bidragsyter på en enhet som tross tap gjorde en solid jobb. Lid var en av de bedre eksponentene for dét.
  • 1 stjerne: #92 Jørgen Alnæs, DL Eidsvoll 1814s. Sammen med resten av defensiv linje dominerer han Vikings sin offensive linje, og gjør at selv når 1814s ikke bruker LBs til å sette QB under press, så er QB ofte under press.

Hva vi lærte om lagene: Vi kommer sannsynligvis til å fortsette å undervurdere Eidsvoll 1814s store deler av sesongen, ihvertfall i forkant av kampene. Egne fordommer om mer balanse i angrepsspillet får ta skylda for det. I forkant av denne kampen etterlyste vi pasninger og trick-spill for å skape eksplosivitet. Det ble besvart med en touchdown-pasning, som altså var det som skulle til for å gå fra å ligge under for Vikings, til å vinne over Vikings. I tillegg dukket et trick-spill opp, men åpningen for å fullføre det var ikke der, og det endte som et kort løp av Riley Bowen istedenfor. Et paradoks hos 1814s er at de lener seg svært mye på Bowen, men samtidig er det et lass av andre spillere som bidrar. Det kan se ut som et enmanns-show, men er det ikke.

Den store helten så langt er allikevel først og fremst den nye hovedtreneren, Greg Kleidon, som med all tydelighet viser at han kjenner både egne spillere, andre lag, og hva som skal til mot hver enkelt motstander. Om dette fortsetter, så kan det holde langt. Veldig langt.

Oslo Vikings sitt forsvar skuffet egentlig ikke. Særlig #44 Andreas Lid og #2 Jacob Galsgaard går foran med gode prestasjoner. Greit at Vikings sitt defense slapp inn et par touchdowns, og til tider sleit med å holde Eidsvoll sitt angrep i sjakk, men om eget angrepsspill hadde gjort en forventet jobb, så hadde det straks blitt en annen balanse i det hele. Vi forventet noe helt annet fra Vikings sitt angrep, først og fremst fordi et par treningskamper burde ha samkjørt det hele mer enn det vi så i denne kampen. Oslo-laget har helt klart noe å jobbe med i tiden som kommer.

 

Vikings vs 1814s 2016 - Foto Max Emanuelson AX_3645
Jørgen Alnæs skapte press. Foto: Max Emanuelson

Rundens MVP offense: #84 Marlon Wayne Hylton, WR Vålerenga Trolls. 2 touchdowns på mottak. Viser bevegelse og hurtighet som gjør ham til et farlig våpen i årets Eliteserie.

Rundens MVP defense: #41 Riley Bowen, LB Eidsvoll 1814s. Som tidligere år en viktig dynamo som både er hjertet og hjernen i 1814s sitt forsvar. Det viste han også i denne kampen. Gjentok vi teksten fra forrige gang på dette punktet? Det er det en grunn til.

Rundens «se opp for» spiller: #92 Jørgen Alnæs, DL Eidsvoll 1814s. Konstant uromoment mot en offensiv linje som virkelig fikk kjørt seg mot det som tidlig viste seg å være overmakten. Alnæs er ikke alene, men står frem som en solid representant for landets beste defensive linje, selv om han står over et par serier underveis i kampen.

 

 

1.DIVISJON
v/Thomas Olsen

Haugesund Hurricanes vs Åsane Seahawks 2016 - foto Robin Sayyah Efoto AS
Seahawks #30 Truls Hansen forsøker seg på en interception. Foto: Robin Sayyah / Efoto AS

Hvem: Haugesund Hurricanes vs. Åsane Seahawks
Hvor og når: Søndag 24.april kl. 14:00, Haugesund Idrettspark (Haugesund)
Score: Hurricanes 7 – Seahawks 27
Score vi tippet i forkant: Hurricanes 14 – Seahawks 42

Om kampen: Første periode går uten scoringer, men i begynnelsen av den andre setter Hurricanes opp for et punt fra sin egen 15-yardlinje, og en dårlig snap resulterer i at Storm-veteran Tor-Arne Torsvik ender med ballen i hendene og seks poeng til Sjøhaukene. Det at Hurricanes sin påfølgende drive ender i en interception hjelper ikke på stemningen, men Åsane klarer ikke å utnytte sjansen til å sette flere poeng. Det resterende av første halvdel fortsetter på samme måte, og selv om det blir tvunget frem noen turnovere her og der så klarer ingen av lagene å utnytte dette til flere poeng.

I andre halvdel åpner Hurricanes sterkt. De stopper Seahawks på deres første drive, og når de selv får ballene i hendene sørger en nydelig 50 yards pasning fra quarterback Kristian Austreim til Anders Nordbø for en scoring på det påfølgende spillet. Haugesund hadde flere muligheter etter dette, blant annet etter en interception av Jone Vikanes, men de klarte ikke å gjøre om muligheten til poeng. Åsane derimot, drev sakte nedover banen resten av kampen, noe som resulterte i tre nye touchdowns, alle løpt inn av Phillip Pålsson.

Hva vi lærte om lagene: Haugesund har et sterkere forsvar enn vi antok, ledet av en defensiv linje hvor Jon Magnus Ferkingstad og Kjetil Rein gjør det vanskelig for Åsane å komme noen vei, spesielt i første halvdel. Det er tydelig at Haugesund har sett bra med kampfilm og vet nøyaktig hvordan Åsane spiller. I andre halvdel rakner det derimot litt, og selv om Åsane sjelden får de store spillene de fikk mot Drammen så får de yard etter yard; noe som til slutt resulterer i scoringer. På den andre siden av ballen er det få enkeltspillere som utmerker seg i denne kampen. Kristian Austreim leder laget godt, men runnningbackene kommer ingen vei, noe som gjør det vanskelig for Haugesund å åpne pasningsspillet. Forsvaret gjør en god kamp, så det er på angrepsiden Haugesund må forbedre seg om de ønsker å prestere i toppen av divisjonen.

Åsanes angrepsspill slet med å holde det samme nivået som forrige uke når de nå møtte et klart bedre forsvar. Selv om Phillip Pålsson fortsetter å score så kom alle Åsanes offensive touchdowns på løpespill hvor Pålsson selv måtte bære laget med sine atletiske evner. Åsanes receivere var meget anonyme i denne kampen, noe som kan tyde på at Pålsson kun stoler på seg selv når han blir utsatt for press. Forsvaret derimot fortsetter å dominere. Åsanes defensive linje sørger for at lite slipper igjennom, og defensive backs Truls Hansen og Mathias Kleppestø har full kontroll på Haugesunds receivere i tillegg til at de som regel alltid er til stede med taklinger når løpespillene går ut mot sidelinjene. Til tross for dette så brukte Åsanes angrepsspill over en halv kamp på å score, og etter første halvdel var kampen så jevn at den kunne gått begge veier. Åsane burde vunnet klarere for å beholde et klart favorittstempel i år; vi er spente på kamprekka (Olavs Menn, Domers, og Domers igjen) de har mot slutten av mai og begynnelsen av juni!

 

2.DIVISJON
v/Thomas Olsen & JM Henriksen

Hvem: Oslo Vikings 2 vs. Kolbotn Hunters
Hvor og når: Lørdag 23.april kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 2.lag 20 – Hunters 35

Om kampen: Kolbotn åpner sterkt og setter de første poengene på tavlen, før Vikings svarer med å gå opp i ledelsen etter en scoring og påfølgende to poeng på et trick spill under ekstrapoengforsøket. Deretter kommer en periode hvor Hunters ser overlegne ut på begge siden av ballen, før Vikings blir med litt igjen mot slutten. Det holder derimot ikke og Hunters ender med seieren etter å ha ledet nesten hele kampen.

Hva vi lærte om lagene: Hunters ser ut til å ha utviklet seg videre fra det noe endimensjonale angrepet vi har sett dem ha tidligere. Quarterback Per-Morten Langebeck til receiver Gjermund Amlien sørget for to touchdowns for dagen, og er noen å se opp for videre i sesongen. Løpespillet holdt samme nivå som tidligere og alle tre runningbackene hadde gode prestasjoner for dagen. På forsvar spiller de aggressivt, og selv om de slet litt mot Vikings sine lange pasninger så spilte de mer enn bra nok til å sikre Hunters seieren.

Vikings hadde et godt angrep ledet av quarterback Mehmet Sezer og runningback Jesper Jørgensen. Likevel var det i pasningsspillet Vikings hadde mest suksess, for de hadde flere receivere som endte vid åpne etter å ha løpt ifra samtlige forsvarsspillere på banen. I forsvar så det ikke ut som om de fant noe svar mot Hunters talentfulle runningbacks, som fikk yards etter yards og tilslutt kostet Vikings kampen.

 

Levan vs Starfighters 2016 b - foto Lukasz Kadziolka
Foto: Lukasz Kadziolka

Hvem: Kristiansand Gladiators vs. Lillestrøm Starfighters
Hvor og når: Søndag 24.april kl. 14:00, Karuss kunstgress (Kristiansand)
Score: Gladiators 39 – Starfighters 6

Om kampen: Hjemmelaget var nok de flestes klare favoritter til å vinne denne kampen, og slik skulle det også bli. Det stod 32-6 til pause, og var aldri tvil om at Norgesmesterne fra 2014 skulle ta en klar seier i sin første kamp siden NM-finalen for to år siden. I andre halvdel ble det foretatt en god del bytter hos Kristiansandslaget, og det hele jevnet seg ut. Noe comeback fra Starfighters sin side var det allikevel aldri snakk om.

Hva vi lærte om lagene: Kristiansand er sannsynligvis laget å slå i årets 2.divisjon. De har forsvar, de har et løpespill, og de har et kastespill med QB Christoffer Henriksen bak spakene.

Lillestrøm Starfighters hadde hovedtrener Percy Croffie-Siame på QB. Om han kan være en utslagsgivende faktor mot andre lag som kanskje ikke er fullt så bra som Gladiators, gjenstår å se. Vi ser nok for oss at de vil både kunne bli bedre utover sesongen, og gjøre mer mot lag som ikke er fullt så solide som Kristiansand Gladiators.

 

Hvem: Tønsberg Raiders vs. Fredrikstad Kings
Hvor og når: Søndag 24.april kl. 14:00, Gamle Idretten (Tønsberg)
Score: Raiders 42 – Kings 6

Om kampen: Dessverre nok en relativt ensporet kamp i 2. divisjon. Fredrikstad startet med ballen, men endte med å punte den bort etter tre forsøk. Deretter var det Tønsberg, Tønsberg, Tønsberg. Fredrikstad viste noen positive tendenser, og hadde en god drive som endte med en pasningstouchdown fra quarterback Eivind Gunnesen. Likevel var dette var for lite og for sent.

Hva vi lærte om lagene: Tønsberg fortsetter å overraske oss med godt spill ledet av quarterback Daniel Moueffaq. Receiver Håkon Søderlind hadde også utallige yards for dagen, spesielt på sine jet sweeps som Fredrikstad ikke fant noen måte å stoppe. Laget fra plankebyen viste som nevnt noen positive tendenser, men de oppleves fremdeles som noe ustrukturerte. De mangler også noen enkeltspillere for å løfte de videre opp. Et lyspunkt fra kampen må være den offensive linjen som ga quarterback Gunnesen god tid til å sette pasningene sine. Hadde kastene hans vært litt mer presise kunne de trolig fått langt flere yards.

 

U17
v/Thomas Olsen

Hvem: Oslo Vikings Rød vs. BVHIF Ironmen
Hvor og når: Lørdag 23.april kl. 12:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings Rød 43 – Ironmen 12

Om kampen: Ironmen i Warriors-drakter for dagens kamp så mer strukturerte ut enn vi har sett dem tidligere år. Kampen var tildels jevn i starten, men når Vikings først begynte å score så gikk det bare en vei. Angrepet til Ironmen så bedre og bedre ut etterhvert som kampen gikk sin gang, men dessverre så forsvaret deres tildels dårligere og dårligere ut også, ettersom Vikings fant ut hva som fungerte.

Hva vi lærte om lagene: Vikings så kanskje ikke like gode ut som vi har sett dem tidligere år, og angrepspillet deres var veldig endimensjonalt hvor løp virket å være det eneste som fungerte. Ironmen på sin side var ikke noe bedre og når ballen en sjelden gang ble kastet så endte den opp i en motspillers hender like ofte som hos lagets egne. Bærum er trolig på vei mot å bli noe, mens det blir spennende å se hvordan Vikings blir seende ut når de møter litt sterkere motstand.   

 

Hvem: Nidaros Domers vs. Lillestrøm Starfighters
Hvor og når: Lørdag 23.april kl. 14:00, Lade kunstgress (Trondheim)
Score: Domers 18 – Starfighters 14

Om kampen: Lillestrøm setter de første poengene etter at en dårlig snap og en dårlig punt til slutt ender opp i hendene på en Lillestrøm spiller som løper den de siste 20 yardene inn til en touchdown. Begge lagene sliter med å få igang angrepsspillet og resten av første halvdel går uten en scoring. Litt inn i tredje periode kaster lillestrøm en mislykket bakoverpasning fra sin egen 7ende yardlinje som blir plukket opp av Domers i målsonen. Neste drive scorer Lillestrøm derimot selv en touchdown på et 35-yard langt pasningsspill, før Domers på driven etter kontrer med en touchdown på et 65-yard langt løpespill, etterfulgt av nok en touchdown på et 35-yards løp. Lillestrøm har ballen igjen mot slutten av kampen, men ender med å fumble den slik at Domers kan avslutte kampen med et kne.

Hva vi lærte om lagene: Domers har lagt om fra fjorårets pasningsangrep, til et som er langt mer løpsrettet. Lillestrøm på sin side har noe overraskende fortsatt der Domers slapp i fjor, med shotgun snaps og pasninger på flesteparten av sine spill. Begge klubbene ser ut til å stille unge lag i årets U17 serie, og det syntes at mange spillere mangler erfaring. Det er alt for mange turnovere i denne kampen som ikke kommer som et resultat av godt forsvarsspill. Begge lag vil trolig ha en bratt læringskurve utover sesongen, og når de møtes igjen 15. mai på Lillestrøm er det like sannsynlig at kampen går motsatt vei.

 

U17 Haugesund Hurricanes vs Eidsvoll 1814s 2016 - foto Robin Sayyah Efoto AS
Foto: Robin Sayyah / Efoto AS

Hvem: Haugesund Hurricanes vs. Eidsvoll 1814s
Hvor og når: Lørdag 23.april kl. 14:00, Haugesund Idrettspark (Haugesund)
Score: Hurricanes 18 – 1814s 62

Om kampen: Eidsvoll åpnet kampen med å returnere Haugesunds avspark 70 yards til en touchdown. Når Haugesund så fikk ballen ble de stoppet kontant to ganger, før de på det tredje forsøket løp 92 yards til målsonen og jevnet ut stillingen igjen. Eidsvoll fortsatte å score så godt som hver gang de fikk ballen, inkludert tre ganger på kickoff return, men Haugesund viste noen positive tendenser og satte ytterligere to touchdowns i kampen hvorav begge kom på 80-yard lange løpespill.

Hva vi lærte om lagene:

Det er vanskelig å vurdere lag som vinner såpass overlegent, men Eidsvoll virker som et komplett lag. Det at Haugesund scorer tre såpass lange touchdowns hvorav alle er på lange løp nedover sidelinjen er trolig noe Eidsvoll vil finne ut årsaken til før neste kamp. Med litt bedre contain og litt hjelp fra safetyen vil det bli vanskelig å finne svakheter hos 1814s.

Haugesund spiller sin første juniorkamp noensinne og scorer tre touchdowns før det hele er over. Vi er vant til at slike kamper fort kan ende veldig masse mot null, så det at de kommer på tavlen hele tre ganger lover godt for videre i sesongen. Special teams har tydelig ikke vært noe fokusområde for Haugalendingene, ettersom Eidsvoll scorer tre ganger på kickoff return, i tillegg til at Haugesund en gang velger å ikke ta imot et kickoff, og i stedet lar det ligge. De må nok ha forvekslet det med et punt som de ville fått likevel, men her utnyttet i stedet Eidsvoll situasjonen og tok ballen. Haugesunds runningback #35 scorer alle tre touchdownene og viser en utrolig fart for nivået. Defense hadde både en interception og en forced fumble, så det er definitivt positive sider hos Hurricanes også. 

 

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x