Etter runden: 5.serierunde 2016

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant. Vi gir oss ikke selv om det er Norges nasjonaldag, så mens du spiser siste restene av kake, is, pølse etc., så kan du få med deg litt om norsk amerikansk fotball i samme slengen! 😉

5.SERIERUNDE, HELGEN 13-16.MAI 2016

 

ELITESERIEN
v/Thomas Olsen & JM Henriksen

Harry Peoples og Mathias Bruset Lura Bulls - foto Cecilie Hagen
Foto: Cecilie Hagen

Hvem: Eidsvoll 1814s vs. Lura Bulls
Hvor og når: Lørdag 14.mai kl. 14:00, Bøn stadion (Eidsvoll)
Score: 1814s 14 – Bulls 21
Scoren vi tippet i forkant: 1814s 28 – Bulls 12

Om kampen: Fra første spill er det tydelig at Bulls kommer mer forberedt til dette oppgjøret enn kampen mellom de to lagene i Sandnes, ihvertfall når vi snakker forsvarsspill. Lyndell Gibson & co. er på et helt annet nivå nå enn da, og det viste kampen igjennom. Angrepsmessig begynte imidlertid Lura med noe som ga oss klare tanker om at det skulle bli likt som i første kampen mellom de to lagene; Harry Peoples kastet en enkel interception, og Eidsvoll var straks i fin posisjon. Det ble stort sett kjempet på Lura sin banehalvdel tidlig i kampen. Det utnyttet 1814s etterhvert, og tok en 7-0 ledelse på et flott løp hvor Riley Bowen nærmest løper på line langs sidelinjen. «Business as usual», tenkte vi, og regnet med at Eidsvoll-maskineriet kom til å male Bulls i stykker i løpet av kampforløpet.

Den gang ei. Lura svarer gjennom en langpasning fra Harry Peoples til Lyndell Gibson, og det står 7-6 til pause. Jaja; det var jo 14-14 i Sandnes, så da er vel alt egentlig ganske likt? Når Lura så begynner andre halvdel med å fumble vekk kickoff return på amatørmessig vis, og 1814s setter nok en touchdown ved Geir Kristian Hoel etter at Riley Bowen har pløyd mye mark for å få laget inn foran goalline, da nikker vi gjenkjennende og ser resultattavla på forhånd. Så feil kan man ta!

For Lura Bulls er et annet lag nå. Det blir jevnt hele kampen igjennom. Bulls responderer med sin egen touchdown på et løp av nevnte Peoples. Two-point conversion kommer på samme vis, men et flagg på spillet gjør at det må tas på nytt. Når det også lykkes fra enda lenger bak på banen, så begynner man å lukte at dette nok kan minne mer om fjorårets oppgjør på Bøn mellom de to lagene, enn sesongens første oppgjør mellom dem.

Eidsvoll greier tildels å drive ballen en del også i denne delen av kampen, men totalt sett er Lyndell Gibson og hans kollegaer i Lura-forsvaret ofte tilstede og forhindrer at det blir bra drives. En interception gjort av Simon Bruset på et heller farlig kast fra Eivind Brekke returneres over halve banen, og en stund etterpå viser Harry Peoples kastearmen igjen og finner Joshua Smith på en lang touchdown-pasning. Ekstrapoenget sitter, og 1814s greier aldri å svare. 21-14 til bortelaget, og det var ikke ufortjent selv om de to lagene på ingen måte var ujevne (inkludert i å pådra seg flagg – det var i overkant mye gule filler som fløy i denne kampen, og det var ikke dommernes påfunn – det kan vi garantere etter å ha sett kampfilmen en rekke ganger). Det vitner bl.a. statistikken om:

Stats 1814s vs Bulls 20160514

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #2 Lyndell Gibson, LB/WR Lura Bulls. Holder svært høy kvalitet, og nå som resten av laget har våknet har det blitt langt synligere. 1 TD som receiver denne kampen også, men det er den enorme innsatsen -og resultatene- i forsvarsarbeidet som gjør at vi gir ham 3 stjerner. Som vanlig også synlig på special teams.
  • 2 stjerner: #41 Riley Bowen, RB/LB Eidsvoll 1814s. Holdt hjemmelaget inne i kampen. Maktet rett i underkant av 100 yards på løp, satte Peoples under press, og stoppet en rekke løp.
  • 1 stjerne: #9 Harry Peoples, QB/DB Lura Bulls. Viser suverene atletiske evner, og som QB begynner pasningene å sitte hakket bedre nå. Fortsatt lav % completion, men 2 TD pasninger og 1 på løp lar seg høre. Finter seg og Bulls ut av en rekke potensielt vanskelige situasjoner, og det er ikke tilfeldig at han er involvert i samtlige av lagets scoringer.

Hva vi lærte om lagene: Vi noterer oss at Bulls blir første lag til å holde Eidsvoll til under 300 yards offense i en kamp i år. Det blir allikevel 243 til 1814s, som vitner om hvor ekstremt sterke de er med sitt mangefasetterte løpespill. Pasningsspillet deres ble derimot sørgelig eksponert i denne kampen. Av 10 pasningsforsøk gikk 2 frem til mottaker på eget lag, samt 1 til mottaker på motstanderlaget.

Lura Bulls er ikke mestere på completions de heller. Det er i bedring, men fortsatt under 50% av pasningene ender opp i hendene på tiltenkt mottaker. Vi hadde tenkt å skrive noen ord om at Harry Peoples leder ligaen i antall interceptions også, men den setningen røyk glatt etter Vikings vs. Trolls-oppgjøret 16.mai.

Løpespillet til Bulls må være en bekymring for dem. Harry Peoples er riktignok livsfarlig, men er ikke alene nok til å gi dem et spesielt solid løpespill. Michael Vu har vist glimt av hva han kan, men snittet pr. løp er svært lavt – også i denne kampen.

Forsvarsmessig holder vi fortsatt en knapp på at Eidsvoll 1814s er landets beste forsvar. De savnet DT Leo Krafft i denne kampen, og det vil vi påstå var synligere enn ventet. DEs Joacim Eliassen og -særlig- Jørgen Alnæs gjør en mesterlig jobb, men savnet av Krafft var allikevel merkbart.

Når det er sagt så manglet Bulls, som kom til Eidsvoll med 21 eller så spillere, en rekke startere på begge sider av ballen. Defensiv linje bestod f.eks. av 3 rookies i tillegg til veteranen Ole Petter Ølberg. Riktignok er en av dem DT Krister Sørbø, som allerede nå er en svært solid spiller. LB Eric Baden ble skadet på første kickoff og var ikke å se ved siden av Lyndell Gibson, og CB Kjartan Johansen var blant de mange som holdt seg hjemme i Rogaland. Da står det respekt av at laget maktet å tukte Eidsvoll på hjemmebane. Det lover godt for kommende kamp, som er borte mot et revansjesugent Oslo Vikings. Det var riktignok ujevnt på måltavla sist de møttes, men vi tror ikke Vikings har mistet troen på seg selv, og de har kapasitet til å gi Bulls en sur overraskelse.

Eidsvoll for sin del har Trolls på Bøn allerede kommende helg. Det er vanskelig å se for seg at 1814s ikke benytter tapet mot Lura til en realitetssjekk som kan gjøre dem enda sterkere på oppløpet. Nå vet de at de ikke er uslåelige, og at det må legges ned en solid innsats for å ta NM-gullet også i fortsettelsen. Det tror vi at vil synes i kampen mot Vålerenga, og videre utover også…

 

Vikings vs 1814s 2016 - Foto Max Emanuelson AX_3642
Foto: Max Emanuelson

Hvem: Oslo Vikings vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Mandag 16.mai kl. 18:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings 40 – Trolls 12
Scoren vi tippet i forkant: Vikings 36 – Trolls 27

Vi gjør oppmerksom på at vi har hatt liten mulighet til å se kampfilm fra dette oppgjøret, både fordi det ble ferdigspilt for under 24 timer siden, og fordi selve kampfilmen (altså ikke livestreamen) ikke har vært tilgjengelig for oss før deadline for publisering.

Om kampen: Vikings dukket opp på hjemmebanen med det vi oppfatter som splitter nye drakter (og altså ikke de du kan se på bildet ovenfor). Om det representerer en ny start også for året vet vi foreløpig ikke, men resultatmessig gikk det ihvertfall veien i langt større grad enn tidligere i 2016-sesongen.

Det var lenge jevnt, og de to lagene kriget frem og tilbake med litt fungerende angrepsspill, en og annen tabbe og påfølgende turnover, og så det samme motsatt vei. Trolls var svært nær målsonen, men det gikk ikke veien og til slutt var det Oslo Vikings som fikk hull på byllen når vi begynte å nærme oss halvtidshvilen. 7-0, og da var det vel tid for pause da? Nei; på kort tid suste det inn tre TDs og stod 20-0. Jaggu ble det ikke dyttet inn enda en touchdown før halvtid også. Av Trolls? Nope: Vikings. 26-0, og det så egentlig ut som ferdig tygget mat hele greia.

Når andre halvdel begynte var det imidlertid som om all udyktigheten/uflaksen Trolls hadde opplevd i 2.periode, var snudd på hodet. På kort tid scoret de to touchdowns, henholdsvis 1 på offense og 1 på defense, og stillingen var 26-12. Det var kamp igjen!

Det ble med det for Trolls sin del. Vikings greide etterhvert å svare, og selv om andre halvdel var langt jevnere på måltavla enn første, så scorte Vikings 14 og kunne cruise inn til 40-12.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: #58 Jonas Berntsen Hagerup, OL Oslo Vikings. Solid anker på en linje som nok har en vei å gå for å bli så solid som vi trodde før sesongstart. Det er ikke Berntsen Hagerup det står på ihvertfall – han er utvilsomt en av ligaens beste offensive linjespillere, noe han viste i denne kampen!
  • 2 stjerner: #4 Dustin Hawke Willingham, QB Oslo Vikings. Varierende, men produserende! Både kaster og løper inn touchdowns. Flere flotte pasninger mikset inn blant annen produksjon.
  • 1 stjerne: #84 Marlon Wayne Hylton, WR/KR Vålerenga Trolls. Hadde ikke optimale arbeidsforhold, men gjør det beste ut av situasjonen og bidrar med yards både på return og som reciever. Setter også Trolls sin eneste offensive touchdown denne kampen.

Hva vi lærte om lagene: Det er mulig dette ikke blir så populært å si, men dette var ingen velspilt kamp mellom to lag som overbeviste. Ingen av dem gjorde det. Her var det en rekke turnovers og dårlige spill (puntingen til Trolls kan stå som eksempel på det) som gjorde det til en stor del av utslaget. Det er selvsagt ikke dårlig å utnytte de mulighetene man får som følge av slikt, og det gjorde Oslo Vikings i langt større grad enn Vålerenga Trolls.

Nå kan man legge til at turnovers selvfølgelig kan være gode spill fordi de er forårsaket av noen, men det var en rekke pasninger begge veier som ender opp i ingenmannsland uten noen tilsynelatende god grunn, eller som ender opp i motstandernes hender når adressen burde vært bedre og dét er hovedårsak til at det blir interception. Da er det fortsatt noe å jobbe med i den delen av det angrepsmessige!

Trolls var fortsatt uten QB Atle Haaland. Max Emanuelson fikk nøklene i større grad enn mot Eidsvoll sist, og responderte med å til tider gjøre det ganske bra, men samtidig viste han at han ikke akkurat har startet mange kamper i Eliteserien hittil. Vi noterer oss progresjon. Det holdt ikke helt, men det er på rett vei. Spørsmålet er bare om Trolls kan vinne kamper i år uten Haaland på banen. Vålerenga er tjent med at han dukker opp igjen på banen snart, forutsatt at skadesituasjonen løser seg.

Vikings sitt forsvar gjorde en helt grei jobb, men viste også svakheter. Med bedre adresse på en del av middel/lang-pasningene i tillegg til den som endte i touchdown for Trolls, så kunne det blitt langt jevnere i dette oppgjøret. Det var begrenset med press på QB hos Trolls innenfor det rimelige tidsvinduet hvor en QB bør kunne få gjort noe. Neste motstander er Lura Bulls, som nok fordrer en helt annen gameplan enn man kunne lene seg på mot Trolls.

Special teams fremstod som den store taperen i denne kampen. Både kickoffs som havnet utenfor sidelinjen, ekstrapoengs-spark som føyk helt andre steder enn mellom stengene, og ikke minst punts som gikk fascinerende kort; her har begge lag mye å jobbe med i tiden som kommer, og særlig Trolls kan umulig være fornøyde med hvordan denne delen av spillet gikk på 16.mai.

 

Bulls vs. Vikings 014
Lyndell Gibson. Foto: Kristoffer Andreassen

Rundens MVP offense: #58 Jonas Berntsen Hagerup, OL Oslo Vikings. Berntsen Hagerup hadde nok en kamp hvor han viser både gode evner, styrke og god fandenivoldsk innstilling slik man altfor sjelden ser i OL-spillere. Pannekake-ekspress som ikke gir seg før spillet er over!

Rundens MVP defense: #2 Lyndell Gibson, LB Lura Bulls. Har rett og slett en kjempekamp med tosifret antall taklinger og en bråte store spill. Utvilsomt den toneangivende defensive spilleren denne serierunden.

Rundens «se opp for» spiller: #92 Jørgen Alnæs, DE Eidsvoll 1814s. Har fått oppmerksomhet her før, men vi kan ikke unngå en repetisjon. Konstant nærvær, kan aldri regnes vekk, og en trussel på alle spill. Sikrer seg nok en gang sacks, taklinger for tap av yards, og taklinger nedover banen også.

 

 

1.DIVISJON
v/Thomas Olsen

Hurricanes vs Domers 2016 - Kjetil Rein 2 - foto Robin Sayyah Efoto
Tøff runde for Kjetil Rein og Haugesund. Foto: Robin Sayyah / Efoto AS

Hvem: Drammen Warriors vs. NTNUI Nidaros Domers
Hvor og når: Lørdag 14.mai kl. 14:00, Bersskog (Drammen)
Score: Warriors 6 – Domers 53
Score vi tippet i forkant: Warriors 10 – Domers 38

Om kampen: Warriors stopper Domers på deres åpningsdrive, men når de selv må punte vekk ballen noen spill senere tar det ikke lang tid for Trønderne å komme seg inn i målsonen. Slik fortsetter det også store deler av kampen. Domers rullerer på sine to unge quarterbacks, Brage Harby og Johannes Moe, og begge viser at de er i god form. Når Domers leder 27-0 til pause så er det vanskelig å holde motet opp, men Warriors gir ikke opp og klarer å komme på tavlen med 6 poeng senere i kampen. Litt av den gnisten vi savnet når de spilte mot Åsane i serieåpningen var tilbake, og selv om de taper stort så gjør de seg ikke bort i prosessen.

Hva vi lærte om lagene: Vi hadde en følelse av at kampen ville komme til å utfolde seg slik den gjorde, men vi hadde håpet at forsvaret til Drammen ville holde NTNUI til litt færre scoringer. De var ikke like «på» som vi har sett dem de siste to oppgjørene mot Olavs Menn, men det skal også sies at Domers har et langt mer utfordrende angrepsspill å forsvare seg mot. Ellers er angrepsspillet til Drammen preget av flere turnovere, noe de er nødt til å få ned om de ønsker å komme seg til NM-sluttspill. Slik oppsettet til D1 er lagt opp er det kun et lag som vil bli holdt utenfor, og det ser foreløpig ut til at det blir det laget som taper oppgjøret mellom Haugesund og Drammen den 04. juni. Drammen har altså fortsatt en sjanse til å være med, og med hard trening resten av sesongen kan alt skje.


Domers fortsetter å vise seg som et komplett lag, nå også med to quarterbacks. Joakim Krabbe gjør en god kamp med blant annet to touchdowns i første halvdel, og defensive back Fredrik Alvsaker plukker sin tredje og fjerde interception for året. Returoppgjøret mot Drammen neste helg må brukes til å få alt i tipp topp stand før de møter Åsane 28. mai i den første av to kamper som vil avgjøre seriemesteren i årets 1. divisjon.

 

Hvem: Olavs Menn vs. Haugesund Hurricanes
Hvor og når: Søndag 15.mai kl. 19:00, Skjeberg Sportsklubb (Sarpsborg)
Score: Olavs Menn 57 – Hurricanes 7 
Score vi tippet i forkant: Olavs Menn 21 – Hurricanes 14

Om kampen: Hurricanes var uten quarterback Kristian Austreim grunnet skade, og Andreas Hustoft som vi så som et offensivt våpen forrige helg tok over tøylene. Noen kjempe suksess ble det derimot ikke for Olavs Menn virket å ha god kontroll over kampen. Både løp og pasninger fra Hurricanes sin del ble stoppet, mens Olavs Menn fikk muligheter til å score igjen og igjen. Selv om det etter første periode var kun 7-0 så tok Sarpsborglaget seg kraftig opp og gikk inn til en komfortabel 28-0 ledelse til pause. Selv med et sterk tredje periode fra Hurricanes sin del, så satte Olavs Menn ytterlige poeng mot slutten, og beviste at de i år er flere hakk over klubben fra Haugesund.

Hva vi lærte om lagene: Forhåndstipset vårt for denne kampen indikerte at oppgjøret skulle bli mye jevnere enn det gjorde, og det var også det vi trodde. Vi var ikke klar over at Kristian Austreim ikke spilte, og vi tror at med han under center så ville det nok lignet litt mer på det vi trodde, men det var ingen tvil om at Olavs Menn var det langt bedre laget. Løpespillet sakk virkelig denne kampen, og #6 løper både hardt og fort. I tillegg hadde østfoldingene øvd inn en hook-and-ladder som de brukte med stor suksess flere ganger i kampen. Travis Cornwell var tilbake fra skade, og selv om han var litt begrenset når det kom til det å løpe selv, så beviste han med flere gode pasninger at laget hans kan vinne også uten at han må gjøre all jobben selv.

Hurricanes hadde problemer uten sin leder i Austreim på banen. Selv om han var representert på sidelinjen, så klarte ikke Hustoft å videreføre deres suksess i pasningspillet. Dette førte til at løp ble fokus for kampen, noe de ikke har vært de beste på tidligere i sesongen. Resultatet ble at de slet med å produsere regelmessig, og selv om de fikk yards her og der så var det også flere turnovere som førte til at Olavs Menn fikk ballen i god posisjon og enkelt kunne score. Som Drammen er dette noe Hurricanes er nødt til å begrense om de fortsatt ønsker å kvalifisere seg til NM-sluttspill.

 

2.DIVISJON
v/Thomas Olsen

Foto: Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Hvem: Vålerenga Trolls II vs. Oslo Vikings II
Hvor og når: Fredag 13.mai kl. 19:00, Jordal kunstgress (Oslo)
Score: Trolls 31 – Vikings 45

Om kampen: I hele første halvdel bytter lagene på å score, og både løpe- og pasningspill er representert hos begge lag. Trolls fokuserer dog på pasningspillet sitt, mens Vikings foretrekker å løpe den frem med Jesper Jørgensen. Stillingen til pause er 25-25 og kamper er vid åpen. I andre halvdel derimot skjer det, at Vikings begynner å dra ifra. De scorer en, så to, så tre, og selv om Trolls får inn en touchdown mot slutten så klarer de ikke noe onside spark, og Vikings går hjem med seieren.

Hva vi lærte om lagene: Trolls ser langt mer koordinerte ut i dette oppgjøret enn vi har sett de tidligere. I angrep hjelper det stort at de har fått noen receivere som gjorde seg åpne og tok imot ball i form av Trolls-veteran Peder Stave og tidligere landslagsspiller Håkon Rønning, for løpespillet er fortsatt ikke på topp. Forsvaret har blitt noen hakk bedre, men er fortsatt langt ifra å være solid. Vikings på sin side hadde suksess i både løpe- og pasningspillet, og selv om de slet med å finne noe svar på Trolls receivere tidlig i kampen så fant de i andre halvdel ut at press på quarterbacken var den beste løsningen. Selv om det var jevnt i første halvdel, dro Vikings i fra og sikret seieren når det gjaldt som mest. Når det kommer til basice fotballferdigheter som taklinger osv har derimot begge lag mye å gå på.

 

Hvem: Kolbotn Hunters vs. Lillestrøm Starfighters
Hvor og når: Søndag 15.mai kl. 14:00, Sofiemyr (Kolbotn)
Score: Hunters 18 – Starfighters 0

Om kampen: Kolbotn setter de første poengene på tavlen relativt tidlig i kampen på en pasningspill, før de senere intercepter Starfighters quarterback Percy Croffie-Siame og returener den for seks nye poeng. Etter pausen setter de nok en scoring, og selv om Lillestrøm er veldig nær Hunters målsone mot slutten av kampen så klarer jegerne å holde nullen for andre uke på rad.

Hva vi lærte om lagene: Hunters fortsetter å imponere, og viser igjen frem sitt sterke forsvar. Likevel bør de bekymre seg litt over at de ikke scorte like mye mot Starfighters som Gladiators gjorde. Det var også tydelig at det var Lillestrøm som kontrollerte klokken i kampen, og Hunters offense kom sjelden på banen. Lillestrøm produserer jevnt over godt, men får sjelden til de store spillene og sliter med å nærme seg målsonen. Lyspunktet er flere gode kickoff-returns. Forsvaret holder godt, og holder Hunters til sitt laveste antall poeng hittil denne sesongen.

 

U17
v/Thomas Olsen

 

Starfighters sidelinje
Arkivfoto: Lillestrøm Starfighters

Hvem: Lillestrøm Starfighters vs. Nidaros Domers
Hvor og når: Søndag 15.mai kl. 14:00, Vigernesjordet (Lillestrøm)
Score: Starfighters 6 – Domers 12

Om kampen: En veldig jevn kamp hvor begge lag sliter med å komme på tavlen. Det var lenge forventet å bli overtid før Domers på fjerde forsøk klarer å løpe inn seks poeng med kun få sekunder igjen på kampklokken og dermed sikre seieren.

Hva vi lærte om lagene: Trondheim er langt ifra det laget de var i fjor, men fokuset er også anderledes. Mange nye spillere gjør at spillerutvikling er fokus, og kanskje mulighet til å kjempe om NM-gull neste år. Lillestrøm taper nok en gang knepent mot Trondheim, men har nå to uker å forberede seg på returoppgjøret mot Tønsberg. Mye kan skje på den tiden, og kanskje er det et helt annet Lillestrøm vi får se da.

 

Hvem: Oslo Vikings Hvit vs. Vålerenga Trolls
Hvor og når: Mandag 16.mai kl. 15:00, Frogner Stadion (Oslo)
Score: Vikings Hvit 0 – Trolls 65

Om kampen: Som forrige gang lagene møttes var det liten tvil om utfallet. Trolls dominerte alle sider av ballen fra start til slutt og Vikings Hvit står fortsatt uten en touchdown for året.

Hva vi lærte om lagene: Vanskelig å si noe om nivået på Trolls etter en slik kamp, men alt i alt så virker det som om det er lite som kan stoppe Oslo-laget på deres vei mot NM-sluttspill. Vikings Hvit fortsetter med sitt fokus på å utvikle spillere, og forhåpentligvis klarer de å lære noe av kampen de kan ta med seg videre.

 

 

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x