Vi tar en kikk på U19-serien 2015!

Bulls vs Glads U19 2014 foto av Eivind Amdal
Foto: Eivind Amdal

August nærmer seg slutten, og med det begynner også en årlig tradisjon som strekker seg tilbake til midten av 1990-tallet: U19-sesongen begynner! Kommende helg er det i gang, med 5 lag i seriespillet. Det er 1 lag mer enn i fjor, men allikevel ikke mer enn halvparten av antallet lag vi så på U17-nivået på vårparten i år.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på serieoppsett, deltakende lag og noen forventninger til årets U19-serie. Vi kommer ikke til å spå utfallet av seriespillet eller resultater i enkeltkamper, men kommer til å gi et generelt overblikk.

Vi kommer altså ikke til å spå resultater, noe vi heller ikke gjorde for U19 i fjor. Årsakene til det er todelte, og handler om manglende tilgjengelig informasjon kombinert med at vi ikke ønsker å gjøre den typen vurderinger -med tilhørende kommentarer- for aldersbestemt idrett. Det kan endre seg ved en senere korsvei, men ikke i 2015.

Som nevnt er det 5 lag i årets seriespill. 4 av dem er tilbake fra 2014-sesongen: Vålerenga Trolls, Oslo Vikings, Kristiansand Gladiators og Lura Bulls. Årets nykommer er BVH Gators, som spiller sin første sesong på U19, og faktisk første sesong på noe annet nivå enn U17.

Det skal bli spennende å se hvordan U19-nivået utvikler seg de kommende årene. Flere og flere klubber har fått øynene opp for at U17-nivået kanskje er det viktigste tilbudet å ha på junior i våre dager, blant annet fordi de som kan spille U19 også kan spille senior. Dermed har spillerne i både øvre og nedre sjikt av U19 et tilbud når klubben har U17 og senior, og U19 vil nok for mange klubber være overflødig. At det allikevel er et interessant nivå for en god del spillere og ikke helt har utspilt sin rolle, ser vi av de mange samarbeidsavtalene og midlertidige utlån av spillere som har dukket opp de siste årene.

I årets U19-serie har ihvertfall 3 av de 5 klubbene med seg spillere som er på midlertidig utlån fra andre klubber. Vålerenga Trolls har med seg Eidsvoll- og Lillestrøm-spillere, BVH Gators har med seg Kolbotn- og Tønsberg-spillere, og Lura Bulls har med seg både Haugesund- og Åsane-spillere. Slike samarbeid sikrer at flere spillere har et tilbud, og så lenge begge klubber -og selvsagt spillerne- ser seg tjent med det, vil det være en nyttig tilvekst som sørger for flere deltakere i seriespillet selv om det ikke direkte gir flere lag. Indirekte kan det imidlertid tenkes at det holder noen lag i live som ellers ville slitt litt for mye til å stille i U19-serien.

Et annet poeng vi skal ta med oss knyttet til U19-nivået og dets nåværende status, er at U19 fortsatt er 11-mannsfotball, mens U17 er endret til 9-mannsfotball. Terskelen med tanke på antall spillere er med andre ord større på U19 enn noe annet juniortilbud, og har samtidig blitt redusert på U17. Et tredje poeng er at seriestart er kort tid etter skolestart, som gjerne er et tidspunkt hvor det gjøres mye både formell og uformell rekruttering. Man kan gjerne si at U19-laget bør være et satsingsområde som eget lag hele året slik at rekrutteringen i august ikke er så nødvendig for å stable et lag på beina, men historien har i stor grad vist at for de fleste klubbene blir det ikke sånn i praksis. En liten reform av U19-nivåets organisering og innhold bør kanskje være et tema snart?

Bilde 07
Kristiansand Gladiators og Oslo Vikings

Serie- og sluttspillet

Årets U19 består av en enkel serie hvor hvert lag har to hjemmekamper og to bortekamper. Deretter er det et sluttspill som er designet for å øke antallet kamper litt; noe som er et godt trekk når antallet lag i seriespill er så få. Det er lagt inn en kvartfinale mellom seriespillets #4 og #5, som altså sørger for at alle lag har minimum 5 kamper i årets sesong. Vinneren av den enslige kvartfinalen går til semi-finale mot seriespillets #1, mens #2 og #3 møtes i den andre semi-finalen. Ikke overraskende er det vinnerne av semi-finalene som spiller NM-finale 31.oktober.

Med dette oppsettet kan lagene få fra minimum 5 kamper til maksimum 7 kamper. Man kunne selvsagt hatt flere kamper hvis det var dobbel serie, men Serieutvalget i forbundet har klokelig vurdert det dithen at det i praksis trolig ville kunne føre til færre kamper fordi noen av lagene med stor sannsynlighet ikke hadde maktet å gjennomføre 8-10 kamper. Legg også merke til at man da ville vært nærmere desember før NM-finalen var unnagjort, noe som er en potensiell utfordring med tanke på baneforhold.

Når det gjelder de deltakende lagene, så vil de være å finne i én tabell. Vi har listet dem opp nedenfor. Om du trykker på linken på lagnavnene så vil du komme til våre intervjuer gjort med lagene i forkant av seriestart. Vi gjør oppmerksom på at ikke alle har svart ennå, samt at det ikke er alt vi har publisert ennå heller -blant annet fordi det har tatt tid å få inn svarene- men dette vil kunne endre seg i løpet av noen få dager. Da vil vi i tilfelle oppdatere denne artikkelen med linker der hvor det mangler når du leser disse linjer.

Bulls U19 vs Glads U19 2014 foto Eivind Amdal
Foto: Eivind Amdal

Lagene i årets U19-serie

BVH Gators er på U19 for første gang, og med klubbens (riktignok korte) historie på U17-nivå ser vi for oss at de vil ha en del spillere som har vært på banen allerede allikevel. Vi har også fått en rekke tips om at Bærumslaget har med spillere som normalt er hjemmehørende i Kolbotn og hos Tønsberg, og dette bør være med på å forsterke stallen slik at laget kan gjøre en habil innsats i årets serie!

Kristiansand Gladiators startet fjorårssesongen bra, for deretter å slite mer utover sesongen. Det er visstnok lagt mye innsats ned rundt U19-laget i år, og det skal bli spennende å se om det gir resultater. Laget åpner sin sesong en uke etter de andre lagene, og da med nykommerne fra Gators hjemme i Kristiansand.

Lura Bulls vant sin første kamp på U19-nivå (og da tar vi med årene som AFC Show!) i fjor, når de slo Kristiansand Gladiators på hjemmebane i Sandnes. Om de gjentar den bedriften i år får vi se på. Tradisjonelt sett har Bulls(/Show) åpnet svakt og forbedret seg en god del igjennom sesongen.

Oslo Vikings har lang tradisjon for å være gode på dette nivået. Som byrival Trolls bør de kunne gjøre en god figur også i år, og så er spørsmålet om det holder hele veien inn til et NM-gull. Vikings har vært flinke til å presentere en rekke av spillerne sine på sosiale medier de siste ukene, og om de spillerne er representative for rosteren så er det ihvertfall ikke tvil om at det er mye erfaring blant de unge håpefulle vikingene!

Vålerenga Trolls er regjerende Norgesmestere på U19-nivået, og bør ha gode muligheter til å nå en NM-finale også i år. Med QB Atle Haaland ved roret er det ikke tvil om at de bør kunne skape noe i angrepet. LB Christoffer Delgado borger for kvalitet i forsvaret, så dette er neppe et lag som lar seg overkjøre av noen uten videre. Det finnes derimot en viss fare for at de overkjører andre.

Bilde 06
QB Atle Haaland, Vålerenga Trolls

Vi ønsker U19-lagene lykke til! Vi kommer til å følge dem utover, med oppsummering i etterkant av hver serierunde. Vi kommer trolig ikke til å ha noen events e.l. før hver serierunde, men derimot kommer vi til å dele linker til events lagene setter opp – det vil du kunne finne på vår facebook-side.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x