Første skriv til den ferske treneren

Dette er første skriv i serien «Til den ferske treneren».

Andre skriv (øvelser på trening)
Tredje skriv (veien videre)

Linker til de andre innleggene kommer når etter hvert som de andre skrivene publiseres.

«Du får det du prioriterer.»

«Du får det du prioriterer.» Jeg husker ikke hvor jeg hørte sitatet for første gang, men som det meste annet jeg har lært her i livet, regner jeg med at jeg har lånt kunnskapen fra noen.

Poenget er at laget ditt kommer til å bli dyktigst til det du som trener velger å prioritere. Husk samtidig at når du prioriterer å vie ett aspekt ved spillet treningstid, velger du samtidig bort noe annet. Sist gang et lag jeg trente spilte seriespill, var vi som lag dyktige til å takle. Det at laget besto av gode taklere var ikke tilfeldig – vi viet nemlig 15 minutter av hver eneste trening (vi trente 90 minutter, to ganger i uken) utelukkende til taklingsøvelser.

Hva er det viktig for deg at laget ditt er dyktig til? Hva enn det er, sett av tid til det.

Oppvarming

Jeg har lenge praktisert en fast oppvarmingsrutine. Dette har sine fordeler:

  1. Med en gjennomtenkt oppvarmingsrutine kan jeg være trygg på at spillerne er best mulig rustet for å unngå skader gjennom resten av treningen.
  2. Rutinen blir etter kort tid selvgående, hvilket gir deg som trener tid til å kommunisere med spillerne/andre trenere og klargjøre banen for øvelsene som skal komme.
  3. En fast rutine reduserer hvor mye av hver trening som må planlegges for hver gang.

Vær oppmerksom på at jo mer av treningene dine som er faste rutiner, jo raskere vil noen spillere kjede seg. Dette gjelder særlig spillere som har vært med i noen år og som trenger nye utfordringer. Sliter du med at spillerne kjeder seg på trening? Hør denne podkastepisoden.

Air Raid er en angrepsfilosofi som prioriterer pasningsspillet. Ett kjennetegn ved Air Raid-lag er at de ofte varmer opp på samme måte: Først gjennomfører de «settle & noose», så «pat & go» og deretter «routes on air». Noe av det Air Raid-lag gjør lurt er at de inkorporer ferdigheter de trenger i spillsituasjoner inn i oppvarmingen. Dette kan de gjøre ved at spillerne gradvis øker tempoet per repetisjon. Det kan innebære at receiveren jogger ruten de første par gangene, før hen deretter løper rutene raskere i de neste repetisjonene.

Hvilke ferdigheter prioriterer du som trener, og kan de inkorporeres som en del av en oppvarmingsrutine?

Fra lite til stort

En vanlig måte å organisere treninger på er å bygge fra lite til stort. En tradisjonell organisering av treningen (etter oppvarmingen) er å gå fra individuelt arbeid til grupper, før laget til slutt samles for å sette sammen det de individuelle spillerne først har trent på alene og deretter i grupper. Denne måten å organisere treningen på krever at du har et forutbestemt mål for økten. I eksempelet under er målet å øve på å forsvare en fremtidig motstanders løpespill.

Diagrammet viser denne måten å tenke på. Her skal forsvaret øve på tette igjen åpningene en mostander har å løpe igjennom. DL og ILB har i dette tilfellet som ansvar å tvinge løpespill utover i banen, mens OLB skal tvinge det samme løpespillet innover i banen. Der DL og ILB møter OLB, skal i teorien S dukke opp for å fullføre taklingen ved å fylle «alley».

Avsluttende ord

Det er mange måter å organisere gode treninger på. Selv forlot jeg nok den overnevnte måten å organisere treninger på rundt 2016. Likevel er grunnidéen god:

  1. Du må ha en plan for hva du vil oppnå i løpet av treningen.
  2. Det du gjør i en periode av treningen bør bygge videre på det du gjorde i forrige periode.

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x