CFL Global Draft: To nordmenn kan bli valgt!

I kveld arrangerer Canadian Football League (CFL) sitt globale draft, det vil si et draft hvor lagene kan velge internasjonale spillere fra rundt om i verden. To nordmenn er aktuelle; den tidligere Eliteserie- og landslagsspilleren Leo Krafft fra Hamar samt den velkjente punter/kickeren Kåre Vedvik. Hvilke muligheter har de egentlig?

Kåre Vedvik er et navn det skal godt gjøres å være ukjent med om man er norsk og har et forhold til NFL og amerikansk fotball. Kåre er for tiden free agent i NFL etter flere år med hopp mellom spillerstallene (primært practice squad) til en rekke NFL-lag. At så mange vurderer hans egenskaper som å minimum være i grenseland til deres ordinære tropper sier sitt om at han holder et høyt nivå som er aktuelt for proff-spill. At han er aktuell for CFL sitt globale draft gjør at han fort kan ende opp med en mulighet der også, og hans egenskaper som både punter og kicker gir et ekstra element for lag som gjerne vil ha spillere som gir økt fleksibilitet i en spillerstall som alltid må bestå av et maksimum antall spillere.

Vedvik spilte universitetsfotball for Marshall (NCAA FBS) før han havnet i NFL. Før det igjen spilte han for AFC Show (nå: Lura Bulls) i hjembyen Stavanger, hvor han spilte på U19 og senior. I NFL fikk han først sjansen hos Baltimore Ravens et par sesonger før han ble tradet vekk til Minnesota Vikings. Etter et kort opphold der gikk ferden videre til New York Jets hvor han fikk sin hittil eneste tellende kamp i seriespillet. Etter Jets har både Bengals, Bills, Panthers og Washington vært arbeidsgiver til forskjellige tider.

Våre tidligere artikler om Kåre Vedvik finner du her.

Leo Krafft er et velkjent navn for den som har fulgt norsk amerikansk fotball over noe tid. Hamarsingen begynte sin tid innen amerikansk fotball hos nå nedlagte Hamar Ruins på juniornivå. Deretter gikk ferden videre til Eidsvoll 1814s hvor han for fullt ble en spiller folk fikk øynene opp for. Det var også hos 1814s at han havnet på All-Star lagene som vi kåret i 2015 og 2016. Deretter fulgte et opphold i svenske Carlstad Crusaders og toppnivået i Sverige, Superserien.

En retur til norsk amerikansk fotball og Oslo Vikings har det også blitt tid til samtidig som Leo Krafft har vært innom NFL sitt internasjonale pathway-program. Nå er det altså muligheten i CFL som står for tur.

Våre tidligere artikler om Leo Krafft finner du her.

CFL sitt globale draft er et nyskapt grep som den kanadiske proffligaen har satt i gang. Det skal bli spennende å se hvor mye realitet det er i deres søken etter talent utenfor Nord-Amerika (og da primært Canada og USA) sine grenser. CFL har de siste få årene under sin nye administrasjon ledet av commissioner Randy Ambrosie vært på frierferd rundt om i verden både for å skape bedre relasjoner, men -det bør være åpenbart når det er snakk om en profesjonell liga- for å sikre et større økonomisk nedslagsfelt for seg selv. Det sistnevnte kan være vinn-vinn for europeiske, asiatiske og andre kontinents forbund og nasjonale forbund ettersom det gir både kunnskap og muligheter for noen av de beste spillerne i forskjellige land. Deriblant Norge, som i en årrekke uansett har hatt sterke relasjoner til nettopp Canada og kanadisk fotball.

Årets Global Draft er det første i sitt slag, men CFL arrangerte i 2019 et par noenlunde tilsvarende drafts separert i ett for Meksikanske spillere og ett for europeiske. Av 27 valg i det Meksikanske draftet og 9 i det europeiske er et lite antall spillere fortsatt i ligaen. Kun noen ytterst få av dem har hittil endt opp med nevneverdige statistikker og spilletid i CFL, men den tyske linebackeren(/DE) Thiadric Hansen kan nevnes som en av de som har gjort seg mest merkbar så langt.

Thiadric Hansen | Winnipeg Blue Bombers | 2019 CFL Highlight | “FLENSBURG”

I årets globale draft er det totalt 36 valg, tilsvarende antall som det var i de to draftene i 2019. Det er et stort antall -nær 300- spillere å velge mellom, og det er ingen garanti for at norske Leo Krafft er blant de som ender opp med å bli draftet. Krafft har, som etternavnet kan indikere, gode fysiske forutsetninger i tillegg til det som etterhvert er en årrekke med spill på -fra et CFL perspektiv- lavere nivå. Han har etter det vi erfarer trent godt og målrettet, pandemi til tross. Den kanadiske websiden 3rdDownNation har tatt seg tid til å rangere de potensielle draftvalgene, og rangerer Krafft som #18 av #20 defensive linjemenn de har rangert. Det er dermed langt fra sikkert at Leo blir draftet, men vi krysser fingrene og satser på det!

Når det gjelder Kåre Vedvik er han enkelte steder rangert som #2, andre steder som #3 av spesialister, dvs. kickere og puntere. 3rdDownNation har ham rangert som #3. Som i Leo Kraffts tilfelle er det ingen garanti for at lagene i CFL henter ham inn, men muligheten er definitivt tilstede. Kicker/punter-kategorien er forøvrig dominert av australiere, som har en sammenheng med at Australsk fotball sparkes der i gården og det for lengst er opprettet egne «kicker/punter-skoler» der som sender spillere mer eller mindre direkte inn i universitetsfotballen. Det er for eksempel et sted mellom 50 og 60 australske kickere og puntere på NCAA FBS-nivået akkurat nå. Altså kun NCAA FBS blant og deres 130 skoler!

Kveldens CFL Global Draft foregår på det store internettet, og kan følges live i kveld, torsdag 15.april fra kl. 19:00 norsk tid. Vi ønsker våre norske håp lykke til! Du finner CFL Global Draft 2021 her:

CFL GLOBAL DRAFT 2021

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x